WarLord Napisano Sierpień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2008 Czy mógł by ktoś napisać jak zainstalować sterowniki do GeForca 8600GT pobrane z www.nvidia.com bo próbuje tak jak pisze na stronie (poleceniem sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.12-pkg1.run , jestem pewny ze są na dysku i że proboje zainstaloać jako root) problem polega na tym że wyskakuje mi taki błąd: http://img373.imageshack.us/img373/2746/zrzutekranu1mm1.png w necie znalazłem tylko żeby wyłączyć xserver ale jak to się robi i czy to pomoże? Z góry dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2008 Naciśnij kombinacje klawiszy ; CTRL + ALT + F1 Wówczas zostaniesz przeniesiony w tryb tekstowy. . Zaloguj sie wtedy jako root , dla pewności daj polecenie ; init 3 I wtedy jeszcze raz wydaj w konsoli to polecenie o którym sam wspominasz w poście czyli ; sh /ścieżka do pliku sterownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2008 NIE INSTALUJ tak jak pisze na stronie nvidii !!! Chyba że chcesz sobie system rozwalić. Ale wtedy nie pytaj na forum jak to naprawić. Lepiej poszukaj na forum jak to zrobić, hint: livna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ormi Napisano Wrzesień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2008 A czemu nie dać gotowca? W konsoli tekstowej jako root rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm Jakiś czas temu były różne gałęzie tych sterowników. JAkieś tam kmod-nvidia, kmod-nvidia-legacy i kmod-nvidia-96xx. Ostatio jednak zauważyłem, że sprawa jest prostsza. Nie ma już tych gałęzi. Nie musisz nawet znać wersji swojej karty. Wystarczy wiedzieć, że jest nvidia. Gdy już dodałeś repozytorium livny(wyżej), w konsoli: yum install kmod-nvidia Niezależnie od wersji karty graficznej. Potem reboot i masz sterowniczki A przy okazji pytanko. Mówicie, żeby nie ręcznie instalować sterowników ze strony nvidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2008 rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm Tylko tę "5" należy zastąpić numerkiem wersji, na której pracujemy aktualnie. Mówicie, żeby nie ręcznie instalować sterowników ze strony nvidii.Tak mówimy Mniej kłopotów potem z deinstalacją, aktualizacjami, jakimiś podmienionymi bibliotekami itp. RPMy na Livna są dostosowane do dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2008 Aktualnie binarki ze strony nvidii nawet nieźle same się czyszczą. Nie ma już takiego zagrożenia jak kiedyś, że instalacja ręczna uniemożliwia późniejszą instalację sterowników z repo livny. Chociaż i tak jest to kłopotliwe, bo przy każdym updacie kernela, trzeba ponownie uruchomić instalator, ewentualnie sprawdzić na stronie czy nie pojawiła się nowa wersja sterowników, czyli podejście nielinuksowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ormi Napisano Wrzesień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Aha Kurdę, widzę, że nie dokończyłem swojego poprzedniego posta. Miało jeszcze tam być pytanie dlaczego tak mówicie Ale widzę, że zrozumieliście o co mi chodziło To dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enzos12 Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Ja mam teraz takie pytanie, o ile stery nvidi sa wydajniejsze ?? Po drugie - czy sterowniki nvidi obsluguja psyhx ?? (nie posiadam karty z serii 8 ani 9 ale zastanawiam sie nad kupnem) P.S. Sorry za błędy ale nie chce mi sie instalowac słownika xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi