Skocz do zawartości

Jak Zainstalować Win Rar ?

R_Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 years later...

Ale WinRar pod Linuksa tez jest, tylko sie nazywa Rarlab, wiec ponawiam pytanie.

Rarlab.RAR.v3.80.Beta.1.LINUX.Cracked-F4CG

Ponizej link do pliku:

[Link usunięty przez moderatora]

Mam juz wypakowane wszystkie pliki tak jak trzeba, ale nie wiem jak to zainstalowac :/

Robie:

make
make install

... i co dalej? Gdzies sie to wypakowalo, zainstalowalo?

No dobra, nie bylo, ale nie chcialem nowego tematu zakladac, wiec sie doczepilem do tego.

Wiem, ze sie da wszystko rozpakowac unrar'em itp, ale dla mnie winrar (rarlab) jest bardziej zrozumialy, tzn wiem jak sie nim dobrze poslugiwac. Bo nie wiem jak mam zrobic podzielone archiwum, np na 100mb, lub temu podobne ;)

Wiem, ze sie da wszystko rozpakowac unrar'em itp, ale dla mnie winrar (rarlab) jest bardziej zrozumialy, tzn wiem jak sie nim dobrze poslugiwac.

Rar dla Linuksa jest Command-line only: rar i unrar. Unrar z Fedory ma tę samą funkcjonalność co unrar z Rarlaba. Przy tym program Rarlaba jest shareware/trial (na 30, a może 40 dni); podobnie jak Winrar. Potem kup-lub-usuń.

Winrar działa (a przynajmniej kiedyś działał) pod Wine (oczywiście te same warunki licencji).

Programy okienkowe: Ark i File-roller (a inne zapewne również) obsługują archiwa rar (nawet przy pakowaniu, ale potrzebują rar-a).

Nie za bardzo rozumiem tematu ;)

Instalujesz unrar

yum install unrar

I potem rara obsługują wszystkie graficzne narzędzia do pakietów. W czym problem? Nie potrzeba chyba znania poleceń konsolowych do rozpakowania skoro już się ma obsługę okienkową.

BTW.

Rozpakowanie:

unrar e plik.rar

Rozpakowanie paczki rar która jest w kilku częściach (pliki .*part*.rar):

unrar e plik.part1.rar

Wpisujesz nazwę tylko pierwszego pliku, a unrar się zajmie resztą plików.

OK, rozumiem, ze nie wiesz o co mi chodzi, bo zle to napisalem. Wszystko moge rozpakowac, chodzi to dobrze (e.g. uzywam Krusader'a).

Rzecz w tym, ze za pomoca WinRar'a (RarLab) mozna robic archiwa podzielone na czesci, np 100mb i majace rozszerzenie rar. Teraz moge jedynie takie arj'oty robic, wiec i tak nie jest źle. Jezeli nie ma innego sposobu, to spoko, juz nic wiecej nie chce, dzieki za pomoc, pozdR!

Ja też chyba nie rozumiem gdzie problem. Jak już musisz podzielić te pliki to ściągnij rara http://www.rarlab.com/rar/rarlinux-3.8.b1.tar.gz , rozpakuj go gdzieś. Teraz wejdź do katalogu i np.

./rar a -v1024k plikWynikowy.rar plikZrodlowy

No i podzieli plik na części po 1mb. Btw. winrar potrafi odczytywać ARJ, czyli nie ma sensu chyba kombinować z trialami, chociaż czytając poprzednie posty widzę, że z licencjami sobie radzisz bez pomocy producenta programu ;) .

• 3 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...