Skocz do zawartości

Nie Umiem Zamontować Aparatu

SeeM

Rekomendowane odpowiedzi

jest aparat cyfrowy

Bus 002 Device 022: ID 04a9:30b9 Canon, Inc. Powershot A85

i mam kłopoty z jego użytkowaniem na Fedorze 9; sprzęt na pewno działa, bo na innych komputerach jest w porządku

Gnome (haldaemon i mesagebus mam włączone) pokazuje w Nautilusie aparat, ale częstuje mnie komunikatem:

Zamontowane urządzenia nieudane
Error initializing camera: -114: Błąd systemu operacyjnego podczas komunikacji z aparatem

ale kompletnie nic mi to nie mówi

gthumb jest nieco bardziej rozmowny:

Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Operacja niedozwolona). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia.

tutaj początku niezbyt rozumiem; za to częśc z uprawnieniami sprawdziłem :rolleyes: w wiadomy sposób

zazwyczaj kiedy podłączam coś z pamięcią do USB, to mogę zamontować urządzenie /dev/sda2, ale tym razem brak jakiegokolwiek pliku w /dev, po podłączeniu aparatu do USB w dmesgu nie pojawia się zupełnie nic nowego

czy może być to związane ze zmianami w xorg.conf dotyczącymi tabletu? czy xorg gryzie się mocno z HALem, bo w tym przypadku kompetencje się pokrywają