SeeM Napisano Październik 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2008 jest aparat cyfrowy Bus 002 Device 022: ID 04a9:30b9 Canon, Inc. Powershot A85 i mam kłopoty z jego użytkowaniem na Fedorze 9; sprzęt na pewno działa, bo na innych komputerach jest w porządku Gnome (haldaemon i mesagebus mam włączone) pokazuje w Nautilusie aparat, ale częstuje mnie komunikatem: Zamontowane urządzenia nieudane Error initializing camera: -114: Błąd systemu operacyjnego podczas komunikacji z aparatem ale kompletnie nic mi to nie mówi gthumb jest nieco bardziej rozmowny: Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Operacja niedozwolona). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia. tutaj początku niezbyt rozumiem; za to częśc z uprawnieniami sprawdziłem w wiadomy sposób zazwyczaj kiedy podłączam coś z pamięcią do USB, to mogę zamontować urządzenie /dev/sda2, ale tym razem brak jakiegokolwiek pliku w /dev, po podłączeniu aparatu do USB w dmesgu nie pojawia się zupełnie nic nowego czy może być to związane ze zmianami w xorg.conf dotyczącymi tabletu? czy xorg gryzie się mocno z HALem, bo w tym przypadku kompetencje się pokrywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2008 Witam! Nie wszystkie aparaty dadzą się zamontować tak jak pamięci masowe. Nie mam takiego aparatu więc tylko podpowiem, że trzeba użyć pakietu gphoto2. Zauważyłem, że biblioteka z tego pakietu obsługuje Twój model aparatu w dwóch trybach (normal i ptp). Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2008 Wg mnie powinieneś przełączyć w aparacie sposób transferu zdjęć z trybu PTP (Picutre Transfer Protocol) na transfer bezpośredni. Przeczytaj uważnie instrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2008 ale plama aż wstyd - rozwiązane modprobe usb_storage co prawda gthumb nadal nie działa, ale Nautilus śmiga i to mi wystarcza w zupełności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi