tokaj Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Od pewnego czasu nie mogę upgradowac systemu z rawhidu wywala mi taki bład: libexiv2.so.2 is needed by package libkexiv2-0.1.7-1.fc9.i386 a przy probie instalacji za pomoca add?remowe software daje mi comps categories could not be loaded przy instalacji pakietow z samej konsoli mi dziala o ile kilka innych sie nie upgreduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Heh... jak nie masz doświadczenia to odradzałbym rawhide'a. Napisz co dokładniej robisz (zwykłe yum update?), jakich repozytoriów używasz i najlepiej końcówkę rozwiązywania zależności przez yuma (okolice miejsca w którym się wywala). Możliwe, że akurat w repozytorium już jest jakaś paczka zaktualizowana, a ta, która jest zbudowana na jej podstawie (jest zależna) nie została przebudowana. Spróbuj wyłączyć paczkę zawierającą libexiv2.so.2 z aktualizacji (--exclude=...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaj Napisano Październik 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 wywala mnie juz na sam koniec przed samym zaczeciem pobierania jako repo uzywam : rawhide, fedora i fedora update newkeys sprobuje wykluczyc ta paczke a wole rawhide bo w tej chwili lepiej dzialaja mi sterowniki od karty graficznej dany pakiet (_wogole_ → w ogóle) ORT nie wystepuje w rawhidzie, bo sprawdzilem, a tak mam najnowszy stabilny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 jako repo uzywam : rawhide, fedora i fedora update newkeys to wylacz repozytoria fedora i fedora-updates-newkey. nic dziwnego, ze sie gryza. rozne repozytoria zawieraja rozne wersje programow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 a wole rawhide bo w tej chwili lepiej dzialaja mi sterowniki od karty graficznejraczej kiepski argument... rawhide, to rozwojowe wersje aplikacji (często żywcem pobrane z svn/cvs/git/inne i spaczkowane), mogą zawierać błędy i uszkodzić nawet sprzęt (jak np. ostatnio znana sprawa kernela-2.6.27-rc2 (możliwe że numerek pomyliłem) który był testowy, a więc i był w Fedorze Rawhide i niszczył kartę sieciową e1000) Więc powtórzę: ! RAWHIDE UŻYWASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 niszczył kartę sieciową e1000)Chyba e1000e. A skutki sa takie jak u InIrudeBwoy → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=19059 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 daf: repozytoria się nie gryzą afaik - po prostu yum znajduje najnowszą wersję i ją instaluje - w tym przypadku będzie to wersja z rawhide Problem w tym że w rawhide nie ma libkexiv2. morsik, WalDo - sprawa e1000e jest już od dość dawna całe szczęście rozwiązana - takie przypadki jak ten praktycznie są rzadkimi wyjątkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 Może i rozwiązana, ale to tylko ostrzeżenie, że tak może być z każdą wersją rozwojową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaj Napisano Październik 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 jak do tej pory nie miałem zadnych problemow z rawhidem, zawsze dobrze smigał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 "do tej pory" Remember... Jak coś Ci się spierniczy ze sprzętem, albo z danymi, to wtedy tu nas o pomoc nie proś, bo ostrzegaliśmy... :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 (...)to wtedy tu nas o pomoc nie proś(...) morsik pierwszy ruszy pomagać Spoko. Ale z rawhide to faktycznie ostrożnie należy. Z pełną świadomością. Chociaż takie numery jak z e1000e, że się fizycznie sprzęt rozwalał to w sumie rzadkie są. Jak na 10 wydań Fedory to chyba pierwszy przypadek, o którym słyszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaj Napisano Październik 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 dzieki pomogl exclude Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 morsik pierwszy ruszy pomagać Spoko.Będę "próbował", ale że nie mam rawhide... Laptop rodziców, to jest Winda, więc nie mam za dużo miejsca :] Wolę stable, i ew. z rawhide instaluję paczki, jeśli nie ciągną zbyt ważnych i zbyt dużo zależności rawhide'owych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi