@Sorror Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Korzystam namiętnie z konsolowego programu do odnajdywania i zastępowania stringów w wielu plikach jednocześnie o nazwie RPL: http://www.laffeycomputer.com/rpl.html Nie mogę sobie jednak poradzić z wykonaniem jednej operacji i chciałbym prosić Was o pomoc Należy zamienić (dokładnie taki ciąg, ze spacjami i znakami nowej linii): <script type="text/javascript"> var SOTHEBYS_WEB_TRENDS_KEY="dcspj02vb10000slrl53zhvog_3h2g"; </script> na literę A. Przykładowo w jednym pliku, więc: rpl -e 'jak_zapisac_ten_ciag' 'A' /home/X/plik Być może ktoś bardziej obyty w wyrażeniach regularnych będzie mi w stanie to wyjaśnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Chodzi o skuteczneość czy o eleganckie wykorzystanie regex? Jeśli o skuteczność to zapisałbym string, który chcesz zmienić do osobnego pliku: [waldo@waldo test]$ cat rpl.txt <script type="text/javascript"> var SOTHEBYS_WEB_TRENDS_KEY="dcspj02vb10000slrl53zhvog_3h2g"; </script> [waldo@waldo test]$ rpl "`cat rpl.txt`" "A" rpl.txt Replacing "<script type="text/javascript"> var SOTHEBYS_WEB_TRENDS_KEY="dcspj02vb10000slrl53zhvog_3h2g"; </script>" with "A" (case sensitive) (partial words matched) . A Total of 1 matches replaced in 1 file searched. [waldo@waldo test]$ cat rpl.txt A [waldo@waldo test]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Hih, a tego to nie raczyłem wymyślić - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Miłe narządko o tyle, że wyszukuje wzorce w całej przestrzeni, a nie jak sed tylko w wierszach. Ale poza tym daleko mu do sed-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Każde - jak raczyłeś określić - "narządko" ma swój cel. Nie da się ukryć, że sed jest wielki, ale połączony z innymi "narządkami" rośnie w siłę Tak czy siak - nie ma jak porządne konsolowe programy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi