browarny Napisano Listopad 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2008 Witam. Mam kiepawego laptopa i zainstalowałem na nim FC9. Domyślnym środowiskiem jest Gnome, ale bardzo wolno działa na 1,3 GHz i 256 MB ram. Próbowałem przy instalacji dać tylko XFCE, ale efekt był taki że system odpalał X'y pytał o login, a po jego podaniu wracał znów do ekranu z pytaniem o login. Podejżewam że przyczyna był brak instalacji Gnome. Postawiłem system jeszcze raz, tym razem z Gnome, ale działa on tragicznie wolno. I tu pojawia się moje pytanie. Jakiego menedzera okien polecacie dla slabego kompa i jak zmusiać fedorę żeby odpalilła właśnie tego menedzera zamiast Gnome przy starcie systemu. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam Brow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2008 Jakiego menedzera okien polecacieXFCE przy tej ilości RAM powinien dobrze się zachowywać. U mnie na starcie zabiera ok.64MB. jak zmusiać fedorę żeby odpalilła właśnie tego menedzeraWybierasz przy logowaniu. zamiast Gnome przy starcie systemu.Mylisz chyba menedżera pulpitu z menedżerem logowania. Domyślnie odpala się GDM. KDM jest wg mnie cięższy, powolniejszy, dłużej się ładuje. Możesz jeszcze ew. próbować z XDM - lekki, ale dość siermiężny z wyglądu. Ustawiasz w pliku /etc/sysconfig/desktop (to również miejsce gdzie możesz określić z jakiego desktopu korzystasz zamiast wyboru przy logowaniu). Takie tematy były już poruszane na forum wielokrotnie, więc byłoby miło gdybyś w przyszłości użył głowy i zamiast zakładać nowy wątek przeszukał wcześniej forum, skorzystał z Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2008 GDM uruchamia domyślnie to co jest zapisane w ~/.dmrc u mnie np. [Desktop] Session=openbox Language=pl_PL.UTF-8 zamiast "openbox" może być wpisane "gnome" lub xfce...? (tu do końca nie wiem jaka nazwa) itp. , jeśli w tym pliku jest wpisane xfce...cośtam to powiedz jak instalowałeś to XFCE (yum groupinstall XFCE) Od siebie polecam przejść na Fedora 10 (skoro to i tak świeża instalacja) i tam jest środowisko LXDE, o ile coś podobnego można uzyskać już w F9 to w F10 zebrane to jest w zgrabną grupę i są od razu małe programiki uzupełniające funkcjonalność. Dla Ciebie, jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2008 A, no i dodam, że ten laptop nie jest słaby Ma moc jednego z moich fedorowych desktopów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browarny Napisano Listopad 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2008 XFCE przy tej ilości RAM powinien dobrze się zachowywać. U mnie na starcie zabiera ok.64MB. Wybierasz przy logowaniu. Mylisz chyba menedżera pulpitu z menedżerem logowania. Domyślnie odpala się GDM. KDM jest wg mnie cięższy, powolniejszy, dłużej się ładuje. Możesz jeszcze ew. próbować z XDM - lekki, ale dość siermiężny z wyglądu. Ustawiasz w pliku /etc/sysconfig/desktop (to również miejsce gdzie możesz określić z jakiego desktopu korzystasz zamiast wyboru przy logowaniu). Takie tematy były już poruszane na forum wielokrotnie, więc byłoby miło gdybyś w przyszłości użył głowy i zamiast zakładać nowy wątek przeszukał wcześniej forum, skorzystał z Google. Niestety u mnie nie ma wyboru desktopu przy logowaniu. Jest tylko okienko z wyborem użytkownika, oraz przyciski "zamknij" i "restartuj". Przy instalowaniu F9 wybrałem środowisko graficzne Gnome i XFCE. W jaki sposób mogę odpalić XFCE ? Poproszę łopatologicznie, bo bawię się Fedorą dopiero od jakiegoś miesiąca Sprawa jest poważna. Bo to laptop mojej mamy :-) Albo się kobieta przekona do (_linuxa_ → Linuksa) ORT, albo karze mi zainstalowac z powrotem winde. Niestety prędkość z jaką chodzi Gnome na tym lapku jest tragiczna. Nawet terminal odpala się około 10 sekund. Z góry dzięki za wszelkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browarny Napisano Listopad 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2008 Od siebie polecam przejść na Fedora 10 (skoro to i tak świeża instalacja) i tam jest środowisko LXDE, o ile coś podobnego można uzyskać już w F9 to w F10 zebrane to jest w zgrabną grupę i są od razu małe programiki uzupełniające funkcjonalność. Dla Ciebie, jak znalazł Całkiem ciekawie wygląda to LXDE. NIestety F10 będzie za 5 dni, a moja mama czeka na kompa od poniedziałku i tupie juz powoli nóżkami :-) Poza tym instalacja F9 na laptopie bez napędu DVD to droga przez mękę i nie chciałbym tego jeszcze raz przechodzić. :-) Metamorfozę z windy na (_linuxa_ → Linuksa) ORT przeszedł tez mój komp stacjonarny. Póki co wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Udało mi się odpalić SSH i sambę, ale mam problem tego typu, że obie usługi sa aktywne dopiero po zalogowaniu usera. Tzn. nie widać samby w otoczeniu sieciowym windy dopóki nie zaloguję się do linuksa. To samo jes z SSH. Nie mogę się zalogowac przez putty jak linux czeka z ekranem powitalnym logowania. Czy można to jakoś zmienić ? Z góry dzięki za wszelkie rady i pozdrawiam. Brow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 "W jaki sposób mogę odpalić XFCE ? Poproszę łopatologicznie," ...więc powtórzę łopatologicznie: wpisz w konsoli gedit ~/.dmrc i sprawdź czy plik wygląda tak [Desktop] Session=xfce4 Language=pl_PL.UTF-8 po czym zapisz i wyloguj się. Co do ssh i samba to kompletny strzał: na jakim poziomie te usługi są uruchamiane? Powinno być 3 i 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 NIestety F10 będzie za 5 dni, a moja mama czeka na kompa od poniedziałku i tupie juz powoli nóżkami :-)F10 Preview, to w zasadzie F10 Final. Nawet zgłasza się już jako wersja 10 a nie jak wcześniej jako 9.93. Po wydaniu ostatecznej wersji wystarczy zapewne niewielki update i będzie "pełnoprawna" F10. A co do LXDE, to faktycznie przyjemne, łatwe w obsłudze i nieprzeładownane zbędnymi bajerami środowisko. Nie zwróciłem na nie uwagi, więc dzięki borzole za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 skoro tak piszecie to sobie zobaczę LXDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 Tak tylko rzuciłem o tym LXDE, mi to się właściwie średnio podoba. Panel się kiepsko skaluje i mi się nie podoba, wymieniłem na fbpanel, pypanel miełem sprawdzić, ale wkońcu wyrzuciłem pasek i zostawiłem tylko tray (stalonetray) a całą obsługę przerzuciłem na skróty klawiaturowe i menu openboxa (o klasę leprzy niż fluxbox), terminal wolę gnomowy (za tango ), pcmanfm wymieniłem na thunara (bo sam usb/cd zamontuje, tylko PolicyKit ustawić trzeba, nie ma tak różowo jak w gnome), potem zabrakło mi paru bajerów i wrzuciłem nautilusa, całość można było ładnie przystroić dzięki lxappearance (jedyna aplikacja która mi przypadła do gustu z LXDE) i teraz to ja właściwie nie wiem co ja mam za środowisko. Made by borzole A jak juz skończyłem przeszedłem na gnome, bo mimo ze było ładnie, funkcjonalnie i naprawdę ergonomicznie to do gnome zawsze jakoś wracam ...nie pytajcie czemu, nie znaju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 Generalnie używając takich zabawek, jak fluxbox - człowiekowi tęskno do "widocznego" plug and play dla interfejsu np. pendrivów. W ogóle brakuje fajnego mnendżera plików, bo - nie ukrywajny - nie każdy lubi używać mc. Ponadto np. TWM nie obsługuje NetworkManagera, dzięki czemu nie mam sieci na takiej sesji i musze uruchamiać połączenie na sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 Czyli z lekkich, funkcjonalnych i prostych w obsłudze wracamy w sumie do XFCE. Już się doczekać nie mogę wersji 4.6, chyba sam sobie przekompiluję betę Chociaż w wielu miejscach XFCE wykorzystuje Gnome, to jednak na "dzień dobry" zajmuje mniej RAM-u i szybciej się ładuje (to ostatnie to moja opinia, nie musicie się zgadzać :] ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browarny Napisano Listopad 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2008 "W jaki sposób mogę odpalić XFCE ? Poproszę łopatologicznie," ...więc powtórzę łopatologicznie: wpisz w konsoli gedit ~/.dmrc i sprawdź czy plik wygląda tak [Desktop] Session=xfce4 Language=pl_PL.UTF-8 po czym zapisz i wyloguj się. Co do ssh i samba to kompletny strzał: na jakim poziomie te usługi są uruchamiane? Powinno być 3 i 5. Faktycznie działa. Zmodyfikowałem .dmrc i ruszyło XFCE. Wielkie dzięki :-) Co do SSH i Samby to obie usługi uruchomione są na poziomach 1,2,3,4,5 i są aktywne dopiero po zalogowaniu usera. Pozdrawiam Brow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2008 Niemożliwe, obie uysługi startują podczas INIT, a więc dużo wcześniej niż sam GDM i proces logowania nie powinien mieć na nie żadnego wpływu. Być może coś selinuks tutaj mąci, jak masz skonfigurowane sshd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browarny Napisano Listopad 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2008 Niemożliwe, obie uysługi startują podczas INIT, a więc dużo wcześniej niż sam GDM i proces logowania nie powinien mieć na nie żadnego wpływu. Być może coś selinuks tutaj mąci, jak masz skonfigurowane sshd ? SELinux mam wyłączone, a SSHd ma ustawienia defaultowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi