bobie Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Witam, mam FC 10 na Compaq nx6310, kernel: 2.6.27.5-117.fc10.i686.PAE, 4GB RAM-u. Od czasu zainstalowania FC10 mam problem z odtwarzaniem muzyki polegający na prawie ciągłych zakłuceniach odsłuchu. Zakłucenia te są tym większe im więcej procesów używa operacji I/O (operacje na dyskach), choć przełączanie kontekstów procesów/wątków również powoduje taki efekt - ale w mniejszym stopniu. Moje zdziwienie jest tym większe, że na FC 9 tego nie zaobserowałem. Przecież PulseAudio na FC10 maiłbyć napisany od nowa w celu zminimalizowania tego efektu - jest gorzej. Czy ktoś z Was ma jakiś workaround tego problemu ? Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 A używasz Gnome czy KDE?? A jeśli Gnome, to co masz ustawione w Gstreamerze, PulseAudio czy ALSA?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobie Napisano Grudzień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 A używasz Gnome czy KDE?? A jeśli Gnome, to co masz ustawione w Gstreamerze, PulseAudio czy ALSA?? Używam PulseAudio i Gnome. pzdr. robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Przecież PulseAudio na FC10 maiłbyć napisany od nowa w celu zminimalizowania tego efektu - jest gorzej. Powiedz, że uwierzyłeś w te bajki?! Czy ktoś z Was ma jakiś workaround tego problemu ? Tak. Nazywa się ALSA. O PulseAudio zapomnij na co najmniej trzy lata. I pomyśleć, że 20 lat temu Amigi i Atari... Ech, szkoda gadać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 no nie wiem... ja już od f9 ( a teraz także na f10 ) używam PulseAudio i nie sprawia mi on żadnych problemów... może spróbuj przeinstalować pulseaudio (usuwając przy tym wszystkie configi)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Problem jest na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=469335 Pulseaudio jest kompletnie skopane i sporo osob ma tnacy sie dzwiek. Najlepiej wywal to dziadostwo yum remove pulse*. To najlepszy sposob i nie naprawisz poki co tych przerywan w pulse. Jest takie rozwiazanie (ale nadal moze ciac ale mniej): Wpisz: polkit-gnome-authorization I tam dodaj do pulseaudio czas rzeczywisty i wysoki priorytet. U mnie dalo to tylko efekt mniejszych ciec ... ale nadal tnie. Lepiej wywalic poki na bugzilli nie zniknie blad:) Mi tez F9 pulse dzialalo oki, ale w F10 jest nowa ... skopana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Witam Ja może przyłączę się do tematu, a mianowicie zainstalowałem wczoraj F10 x86_64 i niestety z przykrością muszę stwierdzić, że w ogóle nie mam dźwięków. W momencie odtwarzania jakiegokolwiek pliku dźwiękowego lub dźwięku systemowego w głośnikach słychać tylko jakieś stuki. W jaki sposób pozbyć się tego problemu - nadmienię, że w „Mplayer-rze” zmieniłem moduł dźwięku z domyślnego na inny i wszystko gra, ale jak zrobić to samo z resztą systemu, w nowym „Amarok-u” znikła opcja ustawienia wyjścia dźwięku, jest co prawda jakieś globalne ustawienie w „Ustawieniach systemowych”, ale jakiekolwiek moje działania nie przynoszą żadnego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Pisalem wyzej. Odinstaluj pulseaudio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobie Napisano Grudzień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 no nie wiem... ja już od f9 ( a teraz także na f10 ) używam PulseAudio i nie sprawia mi on żadnych problemów... może spróbuj przeinstalować pulseaudio (usuwając przy tym wszystkie configi)... Dziękuję za odpowiedź. Chyba będzie trzeba tak zrobić, chociaż FC10 zainstalowałem z trzech powodów: 1. Gnome 2.24 jest ok 2. Poprawione PulseAudio - jest skopane 3. obsługa Domain0 w Xen-ie, nie poprawili i nie poprawią, ponieważ przechodzą na KVM. W sumie trochę nieudane wydanie, Zainstalowałem sobie Songbird-a i jest jakby lepiej, chociaż nie wiem dlaczego by tak miało być, ponieważ Songbird powinien używać tego samego podsystemu dźwięku. Nie będę jednak dyskutował z moimi subiektywnymi odczuciami. Pozdrawiam, Robert ---- łączenie postów ---- Problem jest na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=469335(...) Moja poprzednia odpowiedź dotyczyła tego postu. Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za aktywność. Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 Moja poprzednia odpowiedź dotyczyła tego postu. Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za aktywność.A ja byłbym wdzięczny za korzystanie z przycisku EDYTUJ pod postem Moderatorzy mieliby mniej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 Macie dodanych swoich userów do grup pulse-access pulse-rt pulse ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 U mnie pulseaudio tylko trochę się cięło. Po dodaniu usera do powyższych grup, zacinania nie obserwuję. Czyżby lekarstwo? Czy tylko mi się tak wydaje? Gdzie to wyczytałeś Adi1981? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 U mnie nic się nie zmieniło niestety. Dalej zakłucenia przy muzyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobie Napisano Grudzień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 Macie dodanych swoich userów do grup pulse-access pulse-rt pulse ? U mnie rzeczywiście pomogło. Pododaniu użytkownika do podanych przez Ciebie grup wszystko działa pięknie. Dzięki i sory za brak samodzielności. Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2008 Jeśli ktoś dalej ma te zakłucenia niech edytuje plik /etc/pulse/daemon.conf i ustawi następujące wartości: high-priority = yes realtime-scheduling = yes default-fragments = 8 default-fragment-size-msec = 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi