patryk_f Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Mam Fedorę 9 Problem jaki mam pojawiał się także przy F8 ale ze znacznie mniejszą częstotliwością W F8 zdarzało się to raz na dwa, trzy dni Dzisiaj jest pierwszy dzień pelnej pracy F9 i musiałem trgo powodu resetować kompa z 8 razy Wygląda to mniej więcej tak zę wskażnik myszy sie blokuje w jednym miejscu i nie reaguje na ruchy myszki. pozostaje jedynie reset Mysz jest na USB, jest w miarę nowa, ma dwa miesiące. ta szama mysz i ten sam komp pracuje z innym dyskiem od czasu do czasu z win2000 i tam się to nie zdarza, więc raczej to nie kwestaia sprzętu Kompletnie nie wiem co mozna by zmienić aby to zlikwidować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 To są chyba jakieś problemy z kartą graficzną. Jaką masz? Poszukaj na forum na pewno był taki temat. Ewentualnie poczytaj co to jest evdev (w F9 jeszcze go chyba nie było?!) i zrób odpowiednie wpisy w xorgu, aby mysz była obsługiwana przez evdeva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2009 Niestety spóbowalem coś poprawić ale w zasadzie nic sie nie zmienia Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "evdev" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/by-id/usb-Logitech_USB_Optical_Mouse-mouse" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Tak wygląda sekcja myszy po moich zmianiach, być może coś nie do końca zrobiłem dobrze stąd ten problem. co jeszcze można poprawić w systemie aby problem zniknął (wymiana na ps2 nie wchodzi w rachube - brak portu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2009 Muszę się powtórzyć, jaką masz kartę graficzną? Jakich sterowników do niej używasz? Próbowałeś innych? Ktoś już miał podobny problem, poszukaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2009 Karta graficzna to GeForce 8200 sterownik nvidia Przeszukaklem forum i zastosowałem się do rad ale bez efektów , w innym poscie gość poradzila sobie w koncu w ten sposób że podłączył do PS2 a u mnie to nie wyjdzie. az jeszcze przejrzałem swego Xorg i znalazłem coś co mogłem przeoczyć w trakcie edycji, może wpływac na funkcjonowanie myszy, a to być moze to mój błąd w edycji fragment ten wygląda tak : Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Jak widać dwa razy jest rozpoczęta sekcja "InputDevice" to powinno byc chyba na dwie SubSection - i tu nie wiem jak to poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2009 To spróbuj zmienić sterownik na jeden z otwartych (nv lub nouveau), zobaczysz czy to wina karty graficznej. Najlepiej to uruchom system bez pliku xorg.conf. Sekcje "InputDevice" są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2009 a działa klawiatura? wciśnij ctrl+alt+backspace, żeby zrestartować Xsy i całkiem możliwe, że będzie chodzić; jeśli będzie, to źródła problemu trzeba szukać w logach Xsów cat /var/log/xorg.0.log | grep EE co jest w miarę proste, bo logi są czytelne - na początku każdej linijki jest oznaczenie wskazujące na rodzaj błędu; jeśli chcesz możesz przejrzeć cały ten plik i popatrzeć co jeśli myszka dalej nie działa, to spróbuj odłączyć ją na chwilę z komputera; z USB można tak robić, nic się nie zepsuje; może zacznie działać, może nie, ale logi i tak trzeba sprawdzić, tylko tym razem z innego pliku: /var/log/messages; jest bardzo długi i czasem trzeba się wczytać, żeby coś znaleźć, więc załącz go na wklejorg, albo na forum (ale na wkleju wygodniej się czyta) co do pomysłu z PS2 - jeśli masz przejściówkę, to spróbuj; tylko pamiętaj, żeby nie podłączać/odłączać myszki kiedy komputer jest włączony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2009 Klawiatura działa bez zarzutu Co do zamiany myszy usb na ps . Nie iwem czy się dobrze rozumiemy. Ja mam mysz PS ale w kompie brak portu PS do myszy. Szukam w tej chwili redukcji pozwalającej podłączyć mysz z wtykiem PS do portu. To trochę potrwa. Po za tym boję się czy tu nie będzie identycznych problemów Mam pytanie co do sterowników nv i nouveau. jak zrozumiałem muszę je mieć w systemie Wykonałem polecenie rpm -qa udev\* i dostałem odpowiedź że to jest Identyczne polecenie dla nv i nouveau dało negatywny wynik Chciałem sciągnąć te pakiety yumem ale dostłem komunikat odmowny-brak pakietów i tu nie wiem co robić Jak rozumiem mam tylko zmienić nazwę w xconfig w opcji Driver . Czy może zrobić coś jeszcze? ---- łączenie postów ---- przejrzałem plik Xorg.0.log i natrafiłem pod sam koniec na coś co, jak podejrzewam, wskazuje na jakieś problemy. problem tylko polega na tym że nie wiem jak się do tego zabrać (**) Mouse0: always reports core events (**) Mouse0: Device: "/dev/input/by-id/usb-Logitech_USB_Optical_Mouse-mouse" (EE) Grab failed. Device already configured? (II) UnloadModule: "evdev" (EE) PreInit returned NULL for "Mouse0" (II) evaluating device (Keyboard0) (II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD) (II) config/hal: Adding input device Macintosh mouse button emulation (**) Macintosh mouse button emulation: always reports core events (**) Macintosh mouse button emulation: Device: "/dev/input/event2" (II) Macintosh mouse button emulation: Found x and y relative axes (II) Macintosh mouse button emulation: Found mouse buttons (II) Macintosh mouse button emulation: Configuring as mouse (II) XINPUT: Adding extended input device "Macintosh mouse button emulation" (type: MOUSE) (II) config/hal: Adding input device Logitech USB Optical Mouse (**) Logitech USB Optical Mouse: always reports core events (**) Logitech USB Optical Mouse: Device: "/dev/input/event4" (II) Logitech USB Optical Mouse: Found x and y relative axes (II) Logitech USB Optical Mouse: Found mouse buttons (II) Logitech USB Optical Mouse: Configuring as mouse (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Optical Mouse" (type: MOUSE) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2009 zauważyłem coś jeszcze. Jeżeli w trakcie pracy myszy przełączę się z jednego gniazda usb na drugie to mysz pracuje dalej oraz ma zasilanie. Jeżeli zrobię to samo po zawieszeniu się myszy to traci ona zasilanie, co widać po diodzie ktora się nie świeci. oraz nie wykazujezadnej ochoty do wspólpracy. Jak mniemam to problem leży tu po stronie USB a nie sterowników myszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 pokaż co Ci pokazuje polecenie cat /proc/bus/input/devices ? Co się w ogóle dzieje jak wykomentujesz całą sekcję odnośnie myszki w xorg.conf i zrestartujesz X-y ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2009 (edytowane) odpowiedź systemu po wpisaniu komendy cat /proc/bus/input/devices jest taka I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0002 Version=0000 N: Name="Power Button (FF)" P: Phys=LNXPWRBN/button/input0 S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input0 U: Uniq= H: Handlers=kbd event0 B: EV=3 B: KEY=10000000000000 0 I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000 N: Name="Power Button (CM)" P: Phys=PNP0C0C/button/input0 S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input1 U: Uniq= H: Handlers=kbd event1 B: EV=3 B: KEY=10000000000000 0 I: Bus=0017 Vendor=0001 Product=0001 Version=0100 N: Name="Macintosh mouse button emulation" P: Phys= S: Sysfs=/devices/virtual/input/input2 U: Uniq= H: Handlers=mouse0 event2 B: EV=7 B: KEY=70000 0 0 0 0 B: REL=3 I: Bus=0011 Vendor=0001 Product=0001 Version=ab41 N: Name="AT Translated Set 2 keyboard" P: Phys=isa0060/serio0/input0 S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio0/input/input3 U: Uniq= H: Handlers=kbd event3 B: EV=120013 B: KEY=402000000 3803078f800d001 feffffdfffefffff fffffffffffffffe B: MSC=10 B: LED=7 I: Bus=0003 Vendor=046d Product=c018 Version=0111 N: Name="Logitech USB Optical Mouse" P: Phys=usb-0000:00:02.0-3/input0 S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb3/3-3/3-3:1.0/input/input4 U: Uniq= H: Handlers=mouse1 event4 B: EV=17 B: KEY=70000 0 0 0 0 B: REL=103 B: MSC=10 I: Bus=0010 Vendor=001f Product=0001 Version=0100 N: Name="PC Speaker" P: Phys=isa0061/input0 S: Sysfs=/devices/platform/pcspkr/input/input5 U: Uniq= H: Handlers=kbd event5 B: EV=40001 B: SND=6 ale szczerze mówiąc nic mi ta odpowiedź nie mówi i nic z tego nie potrafię odczytać ------------------------------ Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help". Edytowane Luty 1, 2009 przez WalDo Edycja znacznikow code → codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi