sna25 Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 3. wracam do poruszanego wcześniej tematu samokształcenia - NIE DA SIĘ - przyswajać wiedzy związanej z IT na dowolnym poziomie - bez liźnięcia choćby internetowych manuali. Da się. Mój pierwszy komputer klasy PC (bo wcześniej miałem Commodore 64 a potem długo Amigę) to był Pentium 150 MHz, 16 MB RAM, 1 GB HDD, Windows 95 i to nie były czasy kiedy internet był powszechny (ja miałem net dopiero jakieś 2 lata później) i uczyłem się metodą prób i błędów, oczywiście jest o wiele trudniej i taką metodą nad jednym problemem można siedzieć parę dni zanim się do czegoś dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Da się. Mój pierwszy komputer klasy PC (bo wcześniej miałem Commodore 64 a potem długo Amigę) to był Pentium 150 MHz, 16 MB RAM, 1 GB HDD, Windows 95 i to nie były czasy kiedy internet był powszechny (ja miałem net dopiero jakieś 2 lata później) i uczyłem się metodą prób i błędów, oczywiście jest o wiele trudniej i taką metodą nad jednym problemem można siedzieć parę dni zanim się do czegoś dojdzie. ok uprościłem ale użyłem słowa ..choćby.. ja zaczynałem od atari i bajtka i klepania listingów zwróć uwage na łatwość z jaką można zdobyć wiedzę wystarczy tylko chcieć i nie trzeba się zapisywać w bibliotece do kolejki żeby pożyczyć np Dos 5.0 od środka widzisz ty ja i inni mają samozaparczie żeby się uczyć , szukać i drążyć - inni chcą oślej łączki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 A ja uważam, że zamiast dywagować można by uruchomić oślą łączkę np: na czas 1-2 miesięcy i zobaczyć reakcję. Sądzę, że jest wiele osób, które wychodzą z założenia jak twórca tematu i po prostu nie zadają pytań, bo wiedzą, że ktoś ich za to skrytykuje - a sami nie mają nikogo, kto mógłby ich pokierować w jakikolwiek sposób. Jeżeli system ma być dostępny i popularyzowany (za czym ja osobiście jestem, bo to wzmaga zainteresowanie ze strony producentów sprzętu, na czym mi bardzo zależy - żeby w końcu wszystko działało), to trzeba zaakceptować też, że istnieją osoby, bynajmniej nie ze względu na swoje lenistwo, które po prostu nie znają się na komputerach i jedyne co potrafią to uruchomić edytor tekstu i z niego skorzystać. A wyskakujące okienko z komunikatem traktują jako najstraszliwszą rzecz. Nawet jak przeczytam 1000 książek i manuali na temat pisania opowiadań to nie spłodzę bestsellera. I tyle. Ale cieszę się, że są osoby, które mimo wszystko chcą mi pomóc i np: zweryfikować stylistykę eseju, wytłumaczyć dlaczego moje CV jest kiepskie tu i tam. Oni nie komentują jakiejkolwiek z moich próśb odpowiedzą "mało masz CV w internecie i poradników? idź, poczytaj sobie". zybex -> pamiętaj, na miłość boską, że Linux przestał być systemem dla maniaków z długimi włosami i w okularach, którzy spędzają przed nim 22h/dobę i cieszą się, że po raz 55 przekompilowali kernela. I wielu z nowych użytkowników nie interesuje DOS 5 od środka, ani nawet co to jest kernel!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Theriel - pozwolę sobie na pewną polemikę - otóż oczywistym jest że Linux/Windows/Mac nie jest tylko dła długowłosych maniaków ( kiedyś miałem ale wyłysiałem ale tzw. zwykły użytkownik może skorzystać z licznych tutoriali tudziez zapłacić powiedzmy 50zł za usługe konfiguracji systemu i pracować ( edytor,calc,www,emil,multimedia). Uogólniając użytkownik samochodu po zapaleniu kontrolki check engine jedzie na ktsa płaci kasę za diagnostyke + naprawe i nie ma tragedii. I żebyśmy się rozumieli - nie jestem przeciwny nowicjuszom, udzielaniu się na forum, wolontariatowi i władcy Norwegii - jestem przeciwko lenistwu, niechciejstwu i tupetowi Ok proszę można zaeksperymentować i uruchomić dział newbie/ośla łączka na próbę tylko kurcze blade po co? Na koniec boga bym do tego nie mieszał bo ja raczej jestem zerojedynkowy i ztych co szkiełko i oko ... peace p.s. i może kończmy powoli tą dyskusję - niech bossowie podejmą ostateczną końcową decyzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 1. nie widze sensu udzielania odpowiedzi na pytanie które zadano w skali całego wszechświata milion razy i uzyskano ok 900 tyś odpowiedzi A ja widzę, gdyby tylko "nowi" co uzyskali już odpowiedź na podobne pytania, sami pomagali innym, właśnie tym u których pojawił się podobny problem, "nowi" by uczyli lepiej poznawali system i uczyli się pomagać innym. Niestety tak zauważyłem że większość z "nowych", co uzyskała pomoc, woli zachować te "wielkie tajemnice" dla siebie. Dlatego jest problem, "starym" nie chce się udzielać po raz N-ty odpowiedzi na to samo pytanie(ja już nawet nie otwieram wątków jak widzę pytania o kartę graficzną, neostradę, podział partycji, itd. bo w 95% przypadków odpowiedź już jest na forum, choć głównym powodem jest zmiana branży co sprawiło że trochę się uwsteczniłem z administracją systemu), a "nowym" chyba po prostu się nie chce, bez powodu. A teraz czekam na ścięcie za uogólnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 A teraz czekam na ścięcie za uogólnienia.Ciach, ciach Większość "nowych" faktycznie ucieka po otrzymaniu informacji i nie dzieli się nią z innymi. Jednak osobiście liczę, że jednak minimalny odsetek tych najbardziej wartościowych ludzi zostanie tutaj albo na innym forum i pomoże Taka moja optymistyczna (być może nieuzasadniona) naiwność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Dlatego też właśnie WalDo uważam, że poświęcenie jednej sekcji forum byłoby dobrym rozwiązaniem. Osoby zadające głupie/proste/dziwne pytania byłyby w pełni zadowolone, bo inni początkujący użytkownicy, którym np: udało się już uruchomić mp3 na Fedorze, mogliby im poradzić. Trudno spodziewać się, aby newbie został i pomagał na forum, na którym nie wolno zadawać pytań banalnych, na które można znaleźć odpowiedzi w google, na które istnieją jakieś poradniki etc. Forum na pewno NIC by nie straciło - osoby, które uważają, że to powyżej ich godności, informować jak zmienić hasło roota, by po prostu tam nie zaglądały. A jeżeli nikt by nie pomógł danej osobie, to ona pewnie by sama zaczęła szukać (z niecierpliwości, bo często takie osoby najpierw piszą, a kilka sekund później zaczynają szukać), albo dostarczać dalszych informacji, logów itd. A wtedy, przez kontrast, niektórzy zrozumieliby: "aha, dobra, to jest raczej poważny problem, więc zadam go w sekcji na temat sprzętu... ale tam to trzeba jasno i czytelnie sformułować pytanie, dodać logi, bo inaczej mi nie pomogą... ale dobrze, że wiem jak to zrobić, bo już mi inni tłumaczyli na Oślej Łączce". IMO warto spróbować, jak nie wypali to (podobnie jak z postawieniem), jest to kwestia kilkunastu sekund i działu nie ma. @_PAT -> może mógłbyś... ? P.S. Tak ostatnio się zastanawiałem - czy to nie paradoks/parodia/przegięcie (niewłaściwe skreślić), że nawet jak Administrator stworzy temat to użytkownicy go skwintują "Kolejny wątek tego samego typu"? //added odnośnie polemiki zybexa, która mi umknęła wcześniej: Wiesz, no IMO argumenty są mocne po obu stronach, muszę przyznać, ale jakoś mi się tak widzi, że środowisko Linuksa byłoby znacznie lepiej postrzegane (jako "otwarte") gdyby przypadkowa dziewczyna, której ktoś kiedyś wgrał Linuksa, mimo iż nawet nie zdążyła dobrze zauważyć i zrozumieć co to jest, dostała odpowiedź jak zaktualizować Firefoksa... Wielu z nas to nic nie kosztuje, a ona zanim dojdzie do tego co to jest konsola to jej się znudzi czytanie ceglastego poradnika, o ile w ogóle uda się jej go znaleźć... A poza tym - prawda jest taka - niewiele osób *potrafi* korzystać z Google. Dla wielu z nas może to brzmieć zaskakująco, ale przypatrzcie się jak niektórzy starają się znaleźć odpowiedzi ("Kino" - wpisała moja koleżanka, próbując zarezerwować bilety we Wrocławskim heliosie...) Nieraz się głowiłem, dlaczego coś co mi zajmuje kilka sekund, inni szukają wiekami... lata praktyki, znajomość znaczników? Przeciętnej osobie nie działa dźwięk i na tym się jej wiedza kończy, więc wpisze "Fedora", znajdzie forum i zada pytanie: "Nie działa mi dźwięk, co to może być?" -> i albo ktoś ją pokieruje, zadając pytania i wyciągając od niej logi, albo... dźwięk nie będzie działał. Jasne, można dzwonić po informatyka - ale czasami ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że płacą 100zł za naciśnięcie "install, next, next, next, finish". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 @_PAT -> może mógłbyś... ?Zadałem mu to samo pytanie na PW Też mam nadzieję, że pomoże. Pomysł z działem "dla początkujących" jest chyba niezły, więc może przejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 o ile "nowy" znajdzie ten dział a nie uderzy (_odrazu_ → od razu) ORT do innych sprzętowo/programowo/administracyjnych działów;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Jak "nowy" nie znajdzie, to ja czy inni moderatorzy znajdą - byle było gdzie przenieść, to się przeniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 No to mamy już oślą łączkę - thx @_Pat A teraz moderatorzy do dzieła, sporo porządków na forum czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 daf podał dość rozsądne (z małymi być może modyfikacjami) rozwiązanie problemu, ale nie sądzę, żeby ktoś (czytaj administratorzy ) był w stanie to zrealizować w krótkim czasie, chociaż może się mylę... IMO warto spróbować, jak nie wypali to (podobnie jak z postawieniem), jest to kwestia kilkunastu sekund i działu nie ma. @_PAT -> może mógłbyś... ? Więcej wiary! Przy odrobinie czasu przedstawię swój ogląd w tej sprawie. Krótko mówiąc, według mnie nowe forum niesie ze sobą zagrożenia, choć też może rozwiązać kilka problemów. Póki co, zobaczmy jak nowe forum się sprawdzi. Warto spróbować (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Dzięki _PAT! Trochę szkoda, że nie dało się tego ustawić przed wszystkimi innymi działami w sekcji Fedora (przed "Instalacja Systemu") - tak, żeby się pierwszy rzucał w oczy... (chyba że możesz _PAT jakoś to szybko i łatwo zmienić?) //added: I dziękuję za zmianę Fedora Cora na Fedora ;D. Wiem, upierdliwy jestem ;p. //added2 do posta poniżej: @Waldo: ;]. No tak, zawsze ładniej brzmi zostać wywalonym do "Oślej Łączki" niż do kosza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Dzięki _Pat Zobaczymy jak się to sprawdzi. Mam nadzieję, że przynajmniej ze względów natury psychologicznej będzie to lepsze miejsce niż "Kosz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Trochę szkoda, że nie dało się tego ustawić przed wszystkimi innymi działami w sekcji Fedora (przed "Instalacja Systemu") - tak, żeby się pierwszy rzucał w oczy... (chyba że możesz _PAT jakoś to szybko i łatwo zmienić?) Mogę, ale na razie nie chcę. Nowe forum nie ma zachęcać ludzi do bezmyślności i lenistwa, dlatego na razie jest na końcu listy Gdybyście mieli jakiekolwiek sugestie i propozycje - dawajcie znać (PW). W końcu teraz to Wy tworzycie forum, a ja tu jestem gościem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi