Skocz do zawartości

Ranking Dystrybucji

DEMON

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie ;) dlaczego fedora jest tak nisko w rankingach dystrybucji

np. http://distro.linux.pl/?id=fullranking

zajmuje 7-8 pozycje co powoduje ze inne dystrybucje sa lepiej oceniane, czesciej sciagane ,wybierane - czego fedora nie ma a co maja inne dystrybucje ze one sa tak wysoko - szczerze nie probowalem nigdy innej dystrybucji niz fedora od red hata 9 jade na tej firmie ale moze warto zobaczyc co sie dzieje gdzie indziej - red hat istnieje tak dlugo ze powinien juz dawno osiagnac pozycje lidera a tu jakos zostaje w srodku wyscigu - tak wiem ze fedora to poligon doswiadczalny ale czyzby tylko dlatego ??? luzne pytanie ;)

Nie panikuj :]. Na http://distrowatch.com/ Fedora jest 4.

Dlaczego Ubuntu jest tak popularne? Darmowe CD wysyłane na początku do wszystkich, którzy chcieli. Bardzo dobra i zkonsolidowana dokumentacja w jednym miejscu. Zawiera również nie-wolne biblioteki i sterowniki - dzięki czemu więcej rzeczy działa "z pudełka". Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika: Ubuntu ma chyba 2 opcje instalacyjne (full i minimum), Fedora - możesz dobierać pakiety jak chcesz. Dla większości osób, które nie wiedzą co się dzieje, Ubuntu jest przyjaźniejsze.

LinuxMint - kto lubi Ubuntu jeszcze bardziej polubi Minta...

Mandriva - podobnie. Fajnie mieć compiza prosto z pudełka, nie? Poza tym - z początku jedyna dystrybucja, której celem w zasadzie było "zrobić Windowsa na kernelu Linuksa"

A tak poważnie - nie wiem ;). Jak dla mnie Fedora jest właśnie "akurat" - jest bardzo użytkowniko-przyjazna, ale przy tym zachowuje pełną konfigurowalność Linuksa (tiaaa, spróbuj sobie pliki z konfiguracjami ręcznie zmieniać w OpenSuse czy Ubuntu - tam do wszystkiego jest konfigurator ;p). Reasumując: to taki pomost pomiędzy dystrybucjami idiotproof a Gentoo/Slackware ;p.

Prawda jest taka, że Fedora jest bardzo awaryjna i z RedHatem ma tyle wspólnego co np. openSUSE. A ten drugi link to nie jest ranking dystrybucji :)

Poza tym Fedora rozwija się tylko w jednym kierunku a mianowicie do lepszej pracy na laptopach, przez co staje się mało uniwersalna.

Następna wada Fedory to niestety za mała liczba aplikacji do konfiguracji środowiska, ręczne zmienianie ustawień w plikach to rozwiązanie archaiczne które powoduje powstawanie czasami bardzo prostych błędów trudnych do identyfikacji.

(...) z RedHatem ma tyle wspólnego co np. openSUSE.
Aleś walnął :lol: Jak to mówią w jednej znanej polskiej komedii: "A może Skłodowska-Curie też była kobietą?"

A ten drugi link to nie jest ranking dystrybucji :)
Kolumna po prawej ;)

Poza tym Fedora rozwija się tylko w jednym kierunku a mianowicie do lepszej pracy na laptopach(...)
A to od kiedy? Skąd takie wieści?

"Ranking dystrybucji" to nie to samo co "ranking trafień" :)
Jeśli wdawać się w szczegóły to "ranking" z pierwszego postu też trudno nazwać rankingiem ;) To jest co najwyżej ankieta.

Ranking zazwyczaj ma określone zasady oceniania a tu mamy do czynienia z widzimisię osób oceniających, wyraźnie widać brak przypisania wag poszczególnym parametrom "rankingu" np.CentOS jest 4. ale zaledwie ok.90 oceniających a Fedora jest 8. ale ma blisko 15 razy więcej oceniających. A ilość oceniających też ma znaczenie, bo mogę wynaleźć zaraz jakieś mało znane distro skrzyknąć 10 kumpli i wrzucić max ocenę i co? To będzie najlepszy system?

Piszesz że Fedora nie nadaje się na serwer i oceniasz pod tym kątem - OK. Ja korzystam z Fedory na desktopie a fakt, że obsługuje bardzo stabilny i wystarczająco szybki jak dla mnie ext3 jest zaletą nie wadą i też OK. Dlatego warto zapytać czy chodzi o najlepszą dystrybucję do domowych zastosowań czy może do firmy? Na desktop czy na serwer?

Jak widzisz trudno mówić o rankingu, bo zasady oceny nie zostały zdefiniowane. Czyli nie ma się czym podniecać - po prostu ktoś sobie coś tam walnął na stronkę. Ładna tabelka :) Akurat żeby rozpętać małego flame'a na jakimś forum :D

Na serwery jest CentOS a Fedora ma być desktopowo/laptopowo/domowa :) a to że nie jest serwerowa to nie jest słabość tej dystrybucji... Największym problemem jest to, że ma pewne ograniczenia licencyjne, które zmuszają do trochę większej zabawy przy początkowej konfiguracji systemu

Distro do wszystkiego jest do niczego... dlatego nie sądzę, żeby to była jej słabość. Gdybym miał stawiać serwer to pewnie wybrałbym i nauczył się obsługi Slackware/Gentoo, szerokim łukiem omijając Ubuntu, Mandrivy, OpenSuse, Minty, Knoppiksy itp... to są distra, podobnie jak Fedora, które IMO głównie mają służyć jako na potrzeby domu lub biura, a nie serwera...

Z drugiej strony, nigdy by mi się nie chciało walczyć z Gentoo tylko po to, aby postawić go na laptopie... Czy to znaczy, że jest on mniej uniwersalny? Linux to w końcu Linux, na niskim poziomie wszystko prędzej czy później sprowadzisz do tego samego ustawienia. Pytanie się jedynie pojawia - jakim nakładem pracy i czasu... dlatego mamy kilkaset dystrybucji, gdzie każda służy do czegoś innego. I w przeciwieństwie do Windowsa, jakiekolwiek byś zadanie sobie nie wymyślił, znajdzie się dystrybucja, która je wykona *dobrze* :].

//added do odpowiedzi multicsa: dlatego czasami mi się marzy, aby powstała wersja Fedory, która zawierałaby domyślnie zamknięte sterowniki. Takie distro, które wychodziłoby np: miesiąc po wydaniu edycji Fedory, byłoby 100% kompatybilne z Fedorą, jedynie miało od razu pododawane i pokonfigurowane wszystkie sprzęty, dodatki, pluginy itd. pod kontem Fedory - podobnie jak to ma Ubuntu.****

*** - a póki co w marzeniach realnych pozostaje działające odświeżanie okien pod compizem+emeraldem+F10 x64+nvidia.

Off Topic

Czytając wypowiedź Theriela a propos spinów, to mam pytanie. Oglądając listę spinów zobaczyłem:

Fedora-10-i686-Live-FEL.torrent to ...? Fedora Enterprise Linux?

A tu już żadnego pomysłu: Fedora-10-i686-Live-broffice.torrent - wiadomo, że coś z biurem, ale dlaczego "br"?

[EDIT]

i jeszcze Fedora-10-x86_64-AOS.torrent :lammer:

//added do odpowiedzi multicsa: dlatego czasami mi się marzy, aby powstała wersja Fedory, która zawierałaby domyślnie zamknięte sterowniki. Takie distro, które wychodziłoby np: miesiąc po wydaniu edycji Fedory, byłoby 100% kompatybilne z Fedorą, jedynie miało od razu pododawane i pokonfigurowane wszystkie sprzęty, dodatki, pluginy itd. pod kontem Fedory - podobnie jak to ma Ubuntu.****

Omega? Instalowałem na kompie rodziców, jedyne co musiałem zrobić po instalacji to utworzyć aktywatory na pulpicie do używanych aplikacji.