Skocz do zawartości

Kłopot Ze Skonfigurowaniem Samby W Celu Udostępniania Plików Linux Do Linux

sna25

Rekomendowane odpowiedzi

Sieć wygląda tak do routera podłączony jest mój desktop (Fedora + Windows) i laptop matki (Ubuntu + Windows) /podłączony kablem a nie przez wi-fi bo to stary router bez wi-fi, kupiony jak jeszcze nikt nie miał laptopa/, I teraz mogę połączyć 2 Windowsy, mogę też wejść z Linuksa do udostępnionych folderów Windows, ale ja chcę zrobić połączenie LINUX - LINUX.

Pierwszy raz bawię się siecią z 2 Linuksami, więc ustawiłem udostępnianie katalogu przez sambę wedle opisu który znalazłem w google: http://banita.pl/konf/smbudostunix.html, dodatkowo w SElinux ustawiłem pozwolenie : Allow Sabmba to share any file/directory read/write

mój wpis do smb.conf:

[global]

netbios name = SNA-LINUX

server string = poco tu leziesz

workgroup = WARIACI

encrypt passwords = yes

smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd

security = user

map to guest = Bad User

[dane]

path = /media/sda6/share

guest ok = yes

write ok = yes

I teraz na tym laptopie w sieć pojawia mi się koputer sna i coś tam dalej, czyli mój ale jak go klikam to wypisuje, że:

nie może zamontować woluminu

Teraz czy ja coś źle ustawiłem na moim desktopie ? Czy może muszę jakoś dodatkowo skonfigurować sambę na tym laptopie ? (Dodaję, że windowsowe udostępnione foldery wykrywa on automatycznie).

Też, aczkolwiek to rozwiązanie ma pewną wadę - jakość połączenia. W sumie po sieci wewnętrznej nie powinno być problemu ze zrywaniem połączeń, ale przez internet często już występuje z tym problem, przez co trzeba później ręcznie ubijać połączenia ssh :) Aczkolwiek jakiś aliasik i szybkie podmontowanie/odmontowanie jak najbardziej :)

Wracając do tematu... jeśli ma się 2 systemy na komputerze kliencie (Windows i Linux) to najlepszym rozwiązaniem jednak jest SAMBA. Sam używałem w tej konfiguracji (Windows/Linux --- Linux server).

NFS nie jest zbyt łatwe do instalacji w Windowsie (ma jakieś chore wymagania co do software'u), dlatego właśnie SMB jest najlepszym wyborem dzięki któremu pliki można udostępniać i dla Windowsa i dla Linuksa.

Mam trochę inny pogląd. Jeżeli sieć jest heterogeniczna, to wrzucamy na serwer to i to. *nixami ciągniemy przez NFS, Windami przez Sambę. Ot co.

Co do NFS@Win - wymaga SFU (Services For Unix). To dość chora proteza - kiedyś się tym bawiłem. MS chyba celowo zrobił to takie pokręcone ;)

wedle fedora wiki i nie działa:

na serwerze:

wpisane w /etc/exports

/media/sda6/share 192.168.1.2(rw)

na kliencie:

utworzony katalog /media/sna

mount -t nfs 192.168.1.2:/media/sda6/share /media/sna

wynik:

missing codepage or helper program, or other error

(for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might

need a /sbin/mount.<type> helper program)

In some cases useful info is found in syslog - try

dmesg | tail or so

Serwer:

service portmap start
service nfs start
(edycja exports)
exportfs -a

Klient:

service portmap start
mount 1.2.3.4:/export/cośtam /lokalny/gdzieśtam

No i jeszcze:

[root@evo ~]# yum whatprovides mount.nfs
Loading "installonlyn" plugin
Loading "fastestmirror" plugin
<-snip->
nfs-utils.i386                           1:1.0.12-4.fc7         installed       
Matched from:
Provides-match: mount.nfs