sna25 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Sieć wygląda tak do routera podłączony jest mój desktop (Fedora + Windows) i laptop matki (Ubuntu + Windows) /podłączony kablem a nie przez wi-fi bo to stary router bez wi-fi, kupiony jak jeszcze nikt nie miał laptopa/, I teraz mogę połączyć 2 Windowsy, mogę też wejść z Linuksa do udostępnionych folderów Windows, ale ja chcę zrobić połączenie LINUX - LINUX. Pierwszy raz bawię się siecią z 2 Linuksami, więc ustawiłem udostępnianie katalogu przez sambę wedle opisu który znalazłem w google: http://banita.pl/konf/smbudostunix.html, dodatkowo w SElinux ustawiłem pozwolenie : Allow Sabmba to share any file/directory read/write mój wpis do smb.conf: [global] netbios name = SNA-LINUX server string = poco tu leziesz workgroup = WARIACI encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd security = user map to guest = Bad User [dane] path = /media/sda6/share guest ok = yes write ok = yes I teraz na tym laptopie w sieć pojawia mi się koputer sna i coś tam dalej, czyli mój ale jak go klikam to wypisuje, że: nie może zamontować woluminu Teraz czy ja coś źle ustawiłem na moim desktopie ? Czy może muszę jakoś dodatkowo skonfigurować sambę na tym laptopie ? (Dodaję, że windowsowe udostępnione foldery wykrywa on automatycznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Wyjątek z "man samba" samba - A Windows SMB/CIFS fileserver for UNIXmoże się mylę, ale Samba jest do wpółpracy Windows-Unix. Do współdzielenia zasobów między linuksami wykorzystałbym raczej NFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Zdecydowanie nfs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Tylko i wyłącznie NFS Konfiguracja to przysłowiowy pikuś, a i szybkości (głównie odczytu z serwera) są lepsze niż przez CIFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Lub wykorzystać po prostu ssh+scp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Lub wykorzystać po prostu ssh+scp idąc krok dalej, dodać sshfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Też, aczkolwiek to rozwiązanie ma pewną wadę - jakość połączenia. W sumie po sieci wewnętrznej nie powinno być problemu ze zrywaniem połączeń, ale przez internet często już występuje z tym problem, przez co trzeba później ręcznie ubijać połączenia ssh Aczkolwiek jakiś aliasik i szybkie podmontowanie/odmontowanie jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Szczerze powiedziawszy teoria fajna, w praktyce sshfs podziałało pięknie parę minut, zawiesiło mi nautilusa, a potem zamroziło gnome. Po 2 czy 3 razie zrezygnowałem z tego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 No właśnie dlatego polecam montować tylko na chwilę, skopiować co się chce i odmontowywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Wracając do tematu... jeśli ma się 2 systemy na komputerze kliencie (Windows i Linux) to najlepszym rozwiązaniem jednak jest SAMBA. Sam używałem w tej konfiguracji (Windows/Linux --- Linux server). NFS nie jest zbyt łatwe do instalacji w Windowsie (ma jakieś chore wymagania co do software'u), dlatego właśnie SMB jest najlepszym wyborem dzięki któremu pliki można udostępniać i dla Windowsa i dla Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Mam trochę inny pogląd. Jeżeli sieć jest heterogeniczna, to wrzucamy na serwer to i to. *nixami ciągniemy przez NFS, Windami przez Sambę. Ot co. Co do NFS@Win - wymaga SFU (Services For Unix). To dość chora proteza - kiedyś się tym bawiłem. MS chyba celowo zrobił to takie pokręcone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 morsik: przeczytaj dokładnie treść pierwszego posta. Koledze chodzi o połączenie linux - linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sna25 Napisano Styczeń 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 wedle fedora wiki i nie działa: na serwerze: wpisane w /etc/exports /media/sda6/share 192.168.1.2(rw) na kliencie: utworzony katalog /media/sna mount -t nfs 192.168.1.2:/media/sda6/share /media/sna wynik: missing codepage or helper program, or other error (for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might need a /sbin/mount.<type> helper program) In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Serwer: service portmap start service nfs start (edycja exports) exportfs -a Klient: service portmap start mount 1.2.3.4:/export/cośtam /lokalny/gdzieśtam No i jeszcze: [root@evo ~]# yum whatprovides mount.nfs Loading "installonlyn" plugin Loading "fastestmirror" plugin <-snip-> nfs-utils.i386 1:1.0.12-4.fc7 installed Matched from: Provides-match: mount.nfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 morsik: przeczytaj dokładnie treść pierwszego posta. Koledze chodzi o połączenie linux - linux. Oj mój błąd, rzeczywiście nie doczytałem tego jednego zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi