Skocz do zawartości

Głośnik Za Ekranem Lcd

Muniek1

Rekomendowane odpowiedzi

Postawiłem kiedyś mały subwoofer obok CRT, ze zdziwieniem stwierdziłem, że obraz po tej stronie monitora zrobił się mocno różowy. Ciekawa reakcja, po paru minutach zabawy jak fajnie zmienia się obraz na wszelki wypadek postawiłem subwoofer osobno. Nie wiem czemu tak się działo, mam teorię że magnes z głośnika zmieniał kalibrację działka elektronowego z CRT. LCD jest z innej beczki.

[EDIT]

Krótka piłka w google i widzę, że nie tylko Ty miałeś taki problem. Wygląda na to, że miałem rację, tyle że małe głośniczki są zazwyczaj ekranowane/izolowane a subwoofer z racji miejsca zamieszkania nie :)

Postawiłem kiedyś mały subwoofer obok CRT, ze zdziwieniem stwierdziłem, że obraz po tej stronie monitora zrobił się mocno różowy.

z CRT są różne ciekawe rzeczy - jeśli postawić obok niego wiatrczek pokojowy, to obraz od strony wiatraka będzie drgał

Generalnie wszystko co wytwarza pole EM, silniczki, elektromagnesy. Ciekawe co by było jakby zrobić z tego tyłka monitora rdzeń cewki. Zamiast cewki można owinąć kablem na 3 fazy. O ile dobrze pamiętam, to pole miało by wówczas linie równolegle do działka i powinno zwolnić, albo przyśpieszyć czas ... B) za dużo kawy dzisiaj.