Skocz do zawartości

System-config-samba

krobo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zainstalowaną Fedorę 10. Od jakiegoś czasu gdy uruchamiam narzędzie do konfigurowania samby (system-config-samba), wywala mi takie coś:

Traceback (most recent call last):

File "/usr/bin/system-config-samba", line 49, in <module>

mainWindow.MainWindow (debug_flag = debug_flag, use_dbus = use_dbus)

File "/usr/share/system-config-samba/mainWindow.py", line 109, in __init__

self.samba_data = sambaParser.SambaParser (self)

File "/usr/lib/python2.5/site-packages/scsamba/core/sambaParser.py", line 185, in __init__

self.parseFile ()

File "/usr/lib/python2.5/site-packages/scsamba/core/sambaParser.py", line 222, in parseFile

section = SambaSection (token.value)

File "/usr/lib/python2.5/site-packages/scsamba/core/sambaParser.py", line 48, in __init__

raise Error ("section %s already defined" % (name))

NameError: global name 'Error' is not defined

O co może chodzić? Z góry dziękuję za pomoc

Ciężko cokolwiek powiedzieć. Jeśli Twoja konfiguracja nie jest jakoś ekstremalnie skomplikowana wyedytuj configi ręcznie. Jeśli będziesz mieć z tym problem opisz co chcesz osiągnąć to pomożemy.

Dzięki, z ręcznym edytowaniem configów sobie radzę:-). chodi mi raczej o to , że jesli jakiś program jest, to powinien działać.

musiało się zacząć po którejś z aktualizacji, bo wygląda to na literówkę w kodzie; zapuść yum update

to tylko moje przypuszczenia - normalnie nie pisze się raise Error, tylko raise NameError; można w Pythonie zrobić własną, wywodzącą się z Exception, klasę Error i przechwytywać błędy po swojemu, ale w takim wypadku robi się podklasy, z których każda ma wywalać określone, gotowe do przechwycenia, błędy; wygląda na to, że w zainstalowanym u ciebie system-config-samba nie ma klasy Error i interpreter zgłasza nieobsłużony wyjątek (czytaj: program się wiesza)