Skocz do zawartości

Lxde - Rozjaśnienie Lcd

sugar3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainstalowałem LXDE obok Gnome na laptopie (Fujitsu Siemens Amilo Pi 2515 Fedora 10). Wszystko działa pięknie. Chciałbym pozostać przy tym środowisku graficznym, jednak nie mogę uporać się z rozjaśnieniem ekranu. Ekran logowania jest podświetlony prawidłowo, jednak przy logowaniu do sesji LXDE zostaje przyciemniony. Gdzie można wyłączyć/skonfigurować to przyciemnianie ekranu? Ewentualnie jak można rozjaśnić? Próbowałem xbacklight , jednak nic z tego. Na kombinacje klawiszy Fn+F7 również nie reguje. Będę wdzięczy za wskazówki.

Ps Polecam LXDE. Wcale nie jest mało użytecznym, surowym środowiskiem wyłącznie na stare komputery.

xgamma?

Hmm... To ja pytam, ale ok. Dzięki za wskazówkę. Myślałem, że xgamma służy do kalibracji monitora (bo służy) w tym sensie, że wpływa wyłącznie na barwy, a nie jasność. U mnie barwy są ok, dlatego szukałem rozwiązania w stylu xbacklight, które nie wiem dlatego nie reaguje. Teraz próbuję okiełznać xgamma, ale nie wiem co z tego wyniknie.

xgamma -gamma 2.2

daje dobrą jasność, ale traci przy tym kontrasty i "wychodzą" wszystkie niedoskonałości JPG...

Bo Gamma to nie jest jasność ekranu. Niestety ja nie wiem jak to ustawić, ale spróbuj uruchomić gnome-power-manager, który w GNOME zarządza energią. Wtedy klawisze funkcyjne do regulacji jasności Ci zadziałają.

Ja tak na fluxboksie zrobiłem :P

Off topic

Bo Gamma to nie jest jasność ekranu.
No niby nie, ale ja np. na moim Samsungu 740N Plus mam wszystko zbyt jasne i nie pomaga na to żadne sterowanie klawiszami monitora. Dzięki ustawieniu gamma na 0.7 mam w miarę znośny obraz chociaż do ideału daleeeeko. Np. dzięki xgamma doszedłem do tego, że posługując się TĄ stroną "skalibrowałem" tak, że widzę różnice w bieli od 5% czy 6% a różnice czerni znikają mi koło 96%. Bez obniżenia gamma do 0.7 (to nie pomyłka - przy standardowym 2,2 mam w zasadzie białe tło bez jakichkolwiek różnic :) ) Chociaż może to kwestia kontrastu właśnie?

Sorry za OT <_<

Off topic

No niby nie, ale ja np. na moim Samsungu 740N Plus mam wszystko zbyt jasne i nie pomaga na to żadne sterowanie klawiszami monitora. Dzięki ustawieniu gamma na 0.7 mam w miarę znośny obraz chociaż do ideału daleeeeko. Np. dzięki xgamma doszedłem do tego, że posługując się TĄ stroną "skalibrowałem" tak, że widzę różnice w bieli od 5% czy 6% a różnice czerni znikają mi koło 96%. Bez obniżenia gamma do 0.7 (to nie pomyłka - przy standardowym 2,2 mam w zasadzie białe tło bez jakichkolwiek różnic :) ) Chociaż może to kwestia kontrastu właśnie?

Sorry za OT <_<

W drugą stronę, czyli obniżając gammę (przynajmniej o tak niewielką wartość jak 1.0 > 0.7) nie ma takich strat jakości obrazu (tzn. zanikają trochę szczegóły w cieniach, dlatego od 96% nie jesteś w stanie zróżnicować czerni). Dlatego tak jak napisałeś obraz jest znośny. Może nawet się przyjemnie ogląda, bo kolory są bardziej nasycone, a daleko mu do ideału z tego względu, że przy jakiejkolwiek obróbce grafiki kolory będą przekłamane, na oryginalnym obrazku na dobrze skalibrowanym monitorze będą zbyt blade. Mój LCD na domyślnych ustawieniach sobie świetnie radzi, więc gammy nie muszę zmieniać. Trzeba by powalczyć z xbacklight. Działa u Was? U mnie w F10 nie reaguje, tak samo jako kombinacja klawiszy Fn+F7/F8. Co ciekawe za pomocą kombinacji Fn+F9 mogę wyłączyć touchpada (Dotyczy to zarówno Gnome jak i LXDE). A przyciemnienie ekranu przy logowaniu do LXDE wygląda w ten sposób jak przy odłączeniu kabla zasilającego. Dziwne rozwiązanie skoro LXDE jest środowiskiem przeznaczonym głównie na starsze maszyny, ale również na laptopy. Kiedyś miałem podobny "problem" w Debianie i dodałem do autostartu xbacklight -inc 80. Na pewno da się to łatwo skonfigurować, ale jak?:)

Pewnie to wiesz, ale jak ekran jest standardowo ustawiony na jasność 100% to polecenie xbacklight -inc 80 raczej nie da żadnych rezultatów. Próbowałeś -dec i -set? Na gnomie gnome-power-manager radzi sobie z regulacją jasności? Masz włączonego demona acpid? acpi_listen przechwytuje zdarzenia przyciśnięcia Fn+F7/F8? LXDE na Twoim laptopie to IMO trochę przesada i szukanie sobie problemów.

Pewnie to wiesz, ale jak ekran jest standardowo ustawiony na jasność 100% to polecenie xbacklight -inc 80 raczej nie da żadnych rezultatów. Próbowałeś -dec i -set? Na gnomie gnome-power-manager radzi sobie z regulacją jasności? Masz włączonego demona acpid? acpi_listen przechwytuje zdarzenia przyciśnięcia Fn+F7/F8? LXDE na Twoim laptopie to IMO trochę przesada i szukanie sobie problemów.

Tak, ale ekran wyraźnie ciemnieje po zalogowaniu, więc trudno mówić o ustawieniu jasności na maksa. Mimo to chyba masz rację. Po użyciu -dec, a następnie -inc ekran świeci tak jak należy:) acpid było włączone cały czas. Gnome-power-managera nie chciałem używać, bo to takie składanie kilku środowisk naraz. Zainstalowałem LXDE z ciekawości. Szczerze mówiąc spodziewałem się większych problemów, A wątek założyłem dlatego, że nie ma na ten temat informacji w necie, przynajmniej nie znalazłem, więc może się komuś przydać. A LXDE daje bardzo ergonomiczny* pulpit, no i pozostaje więcej zasobów, np. do pracy z Gimpem.

*

zrzutekranuew4.th.png

Ok, problem wygląda na rozwiązany to zaofftopuje i zapytam, bo zawsze o tym zapominam. U Was też te obrazki z imageshacka (np. jak ten powyżej) nie są poprawnie wyświetlane w operze (tzn. w ogóle się nie pokazują) podczas, gdy na ff normalnie działa?

Ok, problem wygląda na rozwiązany to zaofftopuje i zapytam, bo zawsze o tym zapominam. U Was też te obrazki z imageshacka (np. jak ten powyżej) nie są poprawnie wyświetlane w operze (tzn. w ogóle się nie pokazują) podczas, gdy na ff normalnie działa?

Mi to na każdej przeglądarce tam wariują te obrazki. Raz się pokazują a raz nie.

Dzięki za odpowiedzi. Dziwne, że wcześniej tego nie sprawdziłem, ale to chyba problem z moim staaarym profilem, pewnie przy eksportowaniu pomiędzy kolejnymi wersjami opery coś poszło nie tak. Ok teraz już chyba sobie poradzę, bo to trochę irytujące było...