Wywern Napisano Luty 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2009 Zainstalowałem sobie właśnie F10 na nowej maszynie i mam problem z odtwarzaniem filmów pod mplayerem. Otóż mplayer (dokładniej -gui) po kliknięciu na film pisze: Fatal error Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device I nie odtwarza obrazu. Próbowałem wszystkich możliwych rodzajów ustawień i albo komunikat jest ten sam, albo obraz się rwie Tymczasem z linii poleceń wprawdzie mplayer napisał że nie ma wsparcia do karty graficznej (ATI 3650) ale odtworzył film prawidłowo mplayer /wspolne/Filmy/scena.avi MPlayer dev-SVN-r27514-4.3.2 © 2000-2008 MPlayer Team CPU: Intel® Core2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz (Family: 6, Model: 23, Stepping: 6) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing /wspolne/Filmy/scena.avi. AVI file format detected. [aviheader] Video stream found, -vid 0 [aviheader] Audio stream found, -aid 1 VIDEO: [DIV3] 640x272 24bpp 23.976 fps 1027.5 kbps (125.4 kbyte/s) Clip info: Software: Nandub v1.0rc2 SUB: Detected subtitle file format: vplayer SUB: Read 45 subtitles. SUB: Adjusted 45 subtitle(s). SUB: Added subtitle file (1): /wspolne/Filmy/scena.txt [VO_XV] It seems there is no Xvideo support for your video card available. [VO_XV] Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read [VO_XV] DOCS/HTML/en/video.html#xv! [VO_XV] See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. [VO_XV] Try -vo x11. ========================================================================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Selected video codec: [ffdivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg DivX ;-) (MSMPEG-4 v3)) ========================================================================== ========================================================================== Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3 mpg123: Can't rewind stream by 153 bits! AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 160.0 kbit/10.42% (ratio: 20000->192000) Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3) ========================================================================== AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Starting playback... VDec: vo config request - 640 x 272 (preferred colorspace: Planar YV12) VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0) Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied. VO: [x11] 640x272 => 640x272 Planar YV12 [swscaler @ 0x8702b00]using unscaled yuv420p -> rgb32 special converter A: 8.5 V: 8.5 A-V: 0.001 ct: 0.025 204/204 7% 6% 1.0% 0 0 Exiting... (Quit) jak to poprawić w mplayer-gui żeby też działało poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2009 Jeśli mogę dać głupią radę: zainstaluj smplayer (jest w repo) zamiast mplayer-gui. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2009 Ewentualnie sprawdź kaffeine, które ma do wyboru silnik xine, albo gstreamer (pamiętaj o xine-lib-extras-freeworld gstramer-plugins-ugly itd..). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Luty 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2009 Jeśli mogę dać głupią radę: zainstaluj smplayer (jest w repo) zamiast mplayer-gui. Dzięki. To jest tylko inne gui do mplayera, jeśli dobrze widzę? Fajnie działa. Ale jakie ustawienie zmienić, żeby "zasłaniało" panel KDE? (na jednym kompie zasłania, na innym nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2009 Co do oryginalnego problemu możesz spróbować zmienić vo_driver = "xv" na vo_driver = "gl" w /home/~user/.mplayer/gui.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Luty 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2009 Co do oryginalnego problemu możesz spróbować zmienić vo_driver = "xv" na vo_driver = "gl" w /home/~user/.mplayer/gui.conf Próbowałem, na oryginalnym rozmiarze nawet działa, ale po zmaksymalizowaniu niestety przycina się A, tak generalnie, czy do karty ati3650 powinienem zainstalować sterownik kmod-flgrx? (to moja pierwsza karta ati na której mam linuksa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2009 Dzięki. To jest tylko inne gui do mplayera, jeśli dobrze widzę? Fajnie działa. Ale jakie ustawienie zmienić, żeby "zasłaniało" panel KDE? (na jednym kompie zasłania, na innym nie) Tak nakładka .... najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2009 A, tak generalnie, czy do karty ati3650 powinienem zainstalować sterownik kmod-flgrx? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2009 Tak.Ja bym dał raczej odpowiedź warunkową. Jeśli wszystko działa jak należy na sterowniku radeon czy radeonhd (tzn. użytkownik nie czuje potrzeby polepszenia wydajności, filmy i animacje flash chodzą płynnie itd), to po co się pakować w sprawiający czasem więcej kłopotów niż dający pożytku zamknięty sterownik. Osobiście kmod-fglrx zainstalowałem tylko po to, żeby sprawdzić czy procedura podana w "Poradniku" działa na zasadzie "copy-paste", czyli tak jak powinna. A teraz przymierzam się do odinstalowania, bo radeonhd był jak dla mnie wystarczający Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Luty 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2009 Ja bym dał raczej odpowiedź warunkową. Jeśli wszystko działa jak należy na sterowniku radeon czy radeonhd (tzn. użytkownik nie czuje potrzeby polepszenia wydajności, filmy i animacje flash chodzą płynnie itd), to po co się pakować w sprawiający czasem więcej kłopotów niż dający pożytku zamknięty sterownik. Osobiście kmod-fglrx zainstalowałem tylko po to, żeby sprawdzić czy procedura podana w "Poradniku" działa na zasadzie "copy-paste", czyli tak jak powinna. A teraz przymierzam się do odinstalowania, bo radeonhd był jak dla mnie wystarczający Chodzi mi o to, żeby Google Earth nie zacinało się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2009 Ja tam na obu lapkach odczuwam wyraźną różnicę in plus po instalce kmod-fglrx, a problemów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Luty 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2009 Jeśli mogę dać głupią radę: zainstaluj smplayer (jest w repo) zamiast mplayer-gui. A działa Ci w nim przesuwanie napisów? W menu taki opcje są, ale jakoś nie widać żeby coś robiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2009 Nie wiem. Nie ściągam filmów z sieci, więc i napisy nie są mi jakoś potrzebne. Napisy na DVD są IMHO "nieprzesuwalne" z natury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi