Skocz do zawartości

Migotanie Ekranu Po Podniesieniu Klapy W Laptopie

dzusik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem początkującym użytkownikiem linux-a, zainstalowałem niedawno fedore 10 na moim laptopie (ACER TravelMate 4102 WLMi), wszystko jest pięknie i ładnie, dzięki poradnikowi, ale mam problem polegający na tym, że jak opuszczę klapę ekranu to po ponownym jest otwarciu ekran zaczyna migotać z różną częstotliwością. Próbowałem się wylogować i zalogować ponownie ale to nie pomogło, po wylogowaniu się ekran logowanie wygląda normalnie i nie migocze, natomiast jak się ponownie zaloguje to znowu zaczyna się migotanie. Jedynym sposobem jest na razie restart systemu.

Czy miał ktoś z Was podobny problem?

Może mój plik xorg.conf coś wyjaśni:

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option	    "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "Monitor0"
ModelName    "LCD Panel 1280x800"
HorizSync    31.5 - 50.0
VertRefresh  56.0 - 65.0
Option	    "dpms"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "radeon"
Option	    "OpenGLOverlay" "off"
Option	    "VideoOverlay" "on"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
Monitor    "Monitor0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option	    "Composite" "Enable"
EndSection

Proszę o ewentualną pomoc jak to migotanie można usunąć

Zmień sterownik karty graficznej (np. na fglrx) lub wyłącz blank_screen (zakładając, że używasz gnome). Sposób jest kilka, przykładowy: uruchom gconf-editor i wtedy /apps/gnome-power-manager/lock i odhacz blank_screen lub /apps/gnome-power-manager/buttons i dla lid_ac i lid_battery ustaw wartość na nothing.

Do fglrx to trzeba zainstalowac sterowniki ;)

Możesz jeszcze spróbować zamiast radeon wpisać radeonhd. Do tego z kolei musisz doinstalować xorg-x11-drv-radeonhd. Po instalacji należy wyłączyć i ponownie włączyć X-y albo zrestartować system.

Możesz jeszcze spróbować zamiast radeon wpisać radeonhd. Do tego z kolei musisz doinstalować xorg-x11-drv-radeonhd. Po instalacji należy wyłączyć i ponownie włączyć X-y albo zrestartować system.

Mam to samo na intelu na FC10 :/

Zmień sterownik karty graficznej (np. na fglrx) lub wyłącz blank_screen (zakładając, że używasz gnome). Sposób jest kilka, przykładowy: uruchom gconf-editor i wtedy /apps/gnome-power-manager/lock i odhacz blank_screen lub /apps/gnome-power-manager/buttons i dla lid_ac i lid_battery ustaw wartość na nothing.

Wczoraj zainstalowałem sterowniki z ATI, sproboje Twojej rady. A na dodatek nie moge wstawiac polskich znakow ale sprobuje to jakos naprawic.

Dzieki za pomoc.

A na dodatek nie moge wstawiac polskich znakow(...)
Błąd w którejś z ostatnich paczek. Chwilowo pomaga polecenie
setxkbmap pl

Możesz spróbować dopisać to polecenie w pliku /etc/rc.local (jako root oczywiście).

Za jakiś czas pewnie to poprawią. Mam nadzieję... :rolleyes:

Dzięki, jak widać już działa i mogę już pisać po naszemu. Wydaje mi się, że co do klawiatury to zawiniła tu paczka ze sterownikami ATI Catalyst. ale zrobię tak jak proponujesz.

Co do migotanie to teraz po operacji gconf-editor jest kapkę lepiej bo migotanie jest na razie chwilowe

Na fedorze 4, 5, 6 i 7 tego nie miałem. Może moja karta jest już za stara, w końcu laptop nie jest pierwszej młodości (mam go już 4 rok, a grafika X700 Mobility)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc