Tomek Wałkuski Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Wczoraj pojawili sie nowe aktualizacje dla Fedory, w tym _cos_ (tak, nie pamietam co) zwiazanego z Xorg. Od tej pory nie mam polskich znakow pod prawym Altem. Macie podobny problem? Jakies podpowiedzi jak to naprawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 fakt, mam to samo ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić co się pozmieniało i dlaczego, w każdym razie problem wystąpił po tej ostatniej (wczorajszej) aktualizacji edit: w moim przypadku wystarczyło wejść do menu i dodać polski układ klawiatury :-) czyli Alt+F1 -> System -> Preferencje -> Sprzęt -> Klawiatura i w zakładce Układy dodać język polski, zaznaczyć jako domyślny i wsio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Wałkuski Napisano Luty 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 fakt, mam to samo ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić co się pozmieniało i dlaczego, w każdym razie problem wystąpił po tej ostatniej (wczorajszej) aktualizacji edit: w moim przypadku wystarczyło wejść do menu i dodać polski układ klawiatury :-) czyli Alt+F1 -> System -> Preferencje -> Sprzęt -> Klawiatura i w zakładce Układy dodać język polski, zaznaczyć jako domyślny i wsio Ech, najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fapfip Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 Mam ten sam problem. Jakis szybki sposob naprawienia tego z konsoli (jakby ktos znal taki.) mile widziany, Aktualnie mam xfce i zabardzo nie wiem gdzie mozna to 'wyklikac', a pozatym(nie wiem czy to jakies znaczenie) klawiatura ma uklad niemiecki a caly system jest w jezyku angielskim (wszystko dzialalo ok az do aktualizacji). Poradnik Theriela (http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=19847) jest jednak troche dlugi, aczkolwiek jesli nie bedzie wyjscia to z pewnoscia 'pobawie' sie w tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 Ustawianie jednorazowe: setxkbmap pl Możesz to w skrypt do autostartu sobie wrzucić. Albo dodaj do /etc/X11/xorg.conf odpowiedni wpis, patrz ostatnia część wspomnianego wcześniej mini-poradnika. (Reasumując: dodaj Option "XkbLayout" "pl" do sekcji InputDevice) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fapfip Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 Ustawianie jednorazowe: setxkbmap pl Możesz to w skrypt do autostartu sobie wrzucić. Albo dodaj do /etc/X11/xorg.conf odpowiedni wpis, patrz ostatnia część wspomnianego wcześniej mini-poradnika. (Reasumując: dodaj Option "XkbLayout" "pl" do sekcji InputDevice) Dzięki! Teraz wszystko pięknie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 (Reasumując: dodaj Option "XkbLayout" "pl" do sekcji InputDevice)U mnie dokładnie tak jest (od zawsze) a bez dodatkowego polecenia setxkbmap pl polskich liter nie ma, więc to chyba nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 xorg-x11-server-Xorg-1.5.3-6 --> 1.5.3-13 Aaaaale ocochodzi? nowy wypusk nie różni się listą plików od poprzedniego. Nie uwzględniać locale to chyba niedoróbka. Wstrzymam się, bo nie zamierzam doraźnie łatać konfiguracji. Btw., jak ją załatać globalnie, a nie żeby każdy user z osobna? ten pakiet nie ma nic w /etc ani w /var... Czyli inaczej czyta stare wpisy. Oj, nieładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2009 Z tego co wiem to brak polskich znaków z prawym altem może być spowodowany aktualizacją Qt do wersji 4.5-rc1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2009 To tak przy okazji się zapytam - jest jakaś możliwość zabezpieczenia pliku przed aktualizacją? Chodzi o to, że mam plik z ustawieniami klawiatury, dosyć zmodyfikowany dla własnych potrzeb, i jakoś nie przepadam za nadpisywaniem go manualnym za każdym razem jak mi się hal czy jemu podobny aktualizuje... a nie wierzę, że nagle ktoś Amerykę odkryje i zmieni zawartość podstawowej konfiguracji klawiatury o_0 (te pliki chyba nie były modyfikowane przez kolejne pakiety od zarania dziejów - ale update automatycznie je nadpisuje i tak). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Pod x11+gtk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Jakby ktoś jeszcze na to nie wpadł, to podaję rozwiązanie (przynajmniej u mnie pomogło). Po kliknięciu w usera na ekranie logowania (GDM) na dolnej belce miałem "Język: polski(Polska)" i "Klawiatura: Layout pl2". Wystarczy wejść w tę opcję z klawiaturą → wybrać "Inne.." → wybrać "Poland". Ot i wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Recepta jak recepta. W GDM tak, w xdm siak, w mwm ze startx jeszcze inaczej. Ciągle nie rozumiem zmiany zachowania X-ów. Czyżby wpis o globalnie ważnym domyślnym układzie klawiatury z xorg.conf stracił ważność? czy to raczej wpadka i nie przejmować się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Ciągle nie rozumiem zmiany zachowania X-ów.Słusznie. Zamiast "rozwiązanie" powinienem napisać "chwilowo skuteczna rada". Biorąc pod uwagę stopniowe "zanikanie" plików *.conf, w tym xorg.conf, wydaje się to świadomym działaniem i trzeba się do tego przyzwyczaić. Jakby ktoś gdzieś odszukał jakieś info, to niech się podzieli, pls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 To tak przy okazji się zapytam - jest jakaś możliwość zabezpieczenia pliku przed aktualizacją? Obawiam się, że się nie da. W specach od RPMów można wyróżnić pliki konfiguracyjne, które są "bekapowane" podczas aktualizacji i to wszystko. Dokładnie chodzi o te kopie z rpmnew na końcu nazwy pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi