daf Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 witam, napisalem program ktory moze miec wielorakie zastosowania w roznych dziedzinach od egzaminowania na uniwerkach az po terapie osob z problemami jezykowymi. wydaje mi sie, ze program jest dosc unikalny i oczywiscie zastanawiam sie czy go nie sprzedawac. dlatego tez mam do Was pytanie. z racji, ze jestem bardzo przywiazany do GPL, nie chcialbym zamykac kodu i tak bezczelnie sprzedawac. czy ludzie korzystaja z Donate me w przypadku projektow opensource? nie mowie tu o Wikipedii, bo to oczywiste, ale w takich malych projektach. czy orientujecie sie moze jak to wyglada? daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Społeczność międzynarodowa jak najbardziej z tego korzysta - i nie tylko z bezpośredniego wsparcia typu donate via paypal, bardzo ładnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju wishlisty, e.g. na amazonie i tym podobnych. W Polsce o tym zapomnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Marzec 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 dzieki za odp. w sumie to mnie satysfakcjonuje, bo bardziej kieruje program do specjalistow na swiecie. w Polsce raczej niewiele osob do ktorych program jest kierowany korzystaloby z niego. w duzej mierze przez komputerofobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Co to za program? Bardzo duży wachlarz zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Dodając do tego co już Sorror powiedział: różnica jest bardzo widoczna. Np: na pewnym zagranicznym forum ktoś robił modyfikacje ROMów do palmtopów (czyt.: dodawał standardowe programy, ustawienia, tapety etc. i pakował razem z systemem, gotowe do wgrania) - ludzie z przyjemnością wysyłali mu różne kwoty, w podzięce za jego czas i ułatwienie... Inny przykład - wikipedia, która uzbierała kilka milionów w dotacjach w ciągu niecałego roku. W Polsce niestety istnieje ciągle jeszcze przekonanie, że jak za darmo, to znaczy, że nie ma sensu płacić. Wszystko zależy od tego, czy program faktycznie zyska wsparcie rzeszy użytkowników. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że to zawsze jest jedynie procent użytkowników, którzy chcą coś zapłacić - im więcej zainteresowanych, tym więcej wpłat. //added: Wybacz przejęzyczenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 Dodając do tego co już sorrow powiedział Sorror Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 (...)że jak za darmo, to znaczy, że nie ma sensu płacić.Może sądzę tylko wg siebie, ale to się chyba zmienia. Wydaje mi się, że czasem problem jest nie w ludziach a w dostępie do możliwości zapłaty. Sam od kilku lat, od kiedy mam konto elektroniczne wysyłałem przy różnych okazjach pieniądze ze względu na prostotę dokonania opłaty (czytaj: nieruszając tyłka z krzesła). Gdybym miał iść na pocztę czy do banku i przestać nie wiadomo ile w kolejce, to miałbym pewnie jakieś wyrzuty sumienia, ale kasy bym nie wysłał. Sorry za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 to ja zrobię taki zygzak: a jak się obronisz przed trollami patentowymi? patent w Polsce to chyba kupa kasy, czy kiedy dojdzie do konfrontacji to wystarczy mieć kartkę z notatkami (jakikolwiek dowód) starszą niż patent trolla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Marzec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Co to za program? Bardzo duży wachlarz zastosowań. to jest zestaw narzedzi ktore wydajnie wspomagaja nagrywanie i pozniejsza analize materialu. korzystam z tego sam kiedy znecam sie nad studentami i wiem, ze korzystaja z tego rowniez zaprzyjaznieni terapeuci. mysle, ze moze sie sprawdzic. to ja zrobię taki zygzak: a jak się obronisz przed trollami patentowymi? smile.gif patent w Polsce to chyba kupa kasy, czy kiedy dojdzie do konfrontacji to wystarczy mieć kartkę z notatkami (jakikolwiek dowód) starszą niż patent trolla? ha, tu wykorzystam, ze jestem na uniwerku zrobie jakas publikacje. juz o tym myslalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 ...nagrywanie i pozniejsza analize materialu (...) znecam sie nad studentami i wiem, ze korzystaja z tego rowniez zaprzyjaznieni terapeuci. no dobra, wykrywasz tym subtelne zmiany głosu i stąd wiesz kiedy studenci kłamią i się denerwują albo zlicza ilość i różnorodność używanych przez studentów słów, wychwytując erudytę w grupie. Dobra, to zdradź nam co to jak opatentujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Co wykładasz i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Marzec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Co wykładasz i gdzie? a boisz sie zeby nie trafic? na Filologii Angielskiej na UAMie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Z ciekawości pytałem, już to mam za sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi