thof Napisano Marzec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 Dawno temu jeszcze za czasów VB 1.x zainstalowałem sobie winxp. Obraz vdi zachowałem na dysku. Teraz nagle potrzebuję znowu xpka i zainstalowałem VirtualBox 2.1.2, utworzyłem nowy system, zaimportowałem ten obraz vdi i... BSOD Próbowałem już wybierać tryb awaryjny itp. ale zawsze to samo (błąd to STOP i jakieś numerki). Z tego co pamiętam to system kiedyś działał, inaczej nie trzymałbym go tyle czasu na dysku. Trochę szukałem i nie znalazłem nic na temat niekompatybilności obrazów z wersji 1.x i 2.x... Konwertera też nie znalazłem Może ktoś miał podobną sytuację i wie jak przywrócić do życia ten system. W sumie to problem powiniem rozwiązać zgodnie z filozofią microsoftu, czyli przeinstalować system, ale właśnie gdzieś zgubiłem płytę i teraz musiałbym ściągnąć obraz, zainstalować, dodatkowo pewnie skonfigurować, czyli więcej roboty niż to warte... http://img21.imageshack.us/img21/6602/zrzutekranu1m.png taki błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 Hmmm, aż taki skok może zaszkodzić. Pamiętam jak przy aktualizacji z którejść wersji 2 do którejś dwa oferowano mi właśnie konwersję maszyny. Jakiego kernela używasz? Ja miałem BSOD na najnowszym a potem dziwaczne błędy. Najnowszym z koji ma się rozumieć. A jeśli chodzi o konwersję to raczej nie konwertowano obrazów tylko pliki konfiguracyjne bo u mnie to trwało zbyt krótko, więc mogę Ci podrzucić na email bo też mam win xp :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 A może zgodnie z sugestia na BSOD odpalić system z dyskietki i uruchomić chkdsk /f. Obrazy dyskietek → http://www.bootdisk.com/ A przy okazji to już od jakiegoś czasu jest VB 2.1.4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 @InIrudeBwoy kernel mam najnowszy 2.6.28, to nie jest fedora. Chodzi Ci o pliki konfiguracyjne VirtualBoksa? W sumie nie zaszkodzi spróbować, najlepiej będzie jak wyślesz mi je PW, ograniczenie jest do 2MB, a one raczej aż tyle nie zajmują. @WalDo zaktualizowałem do 2.1.4, zrobiłem chkdsk (nie wykrył błędów), fixmbr i fixboot, ale nadal to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 To nie jest najnowszy kernel 2.6.29-0.33.rc5.fc10.x86_64 To mój i też nie jest najnowszy. Zaraz spakuję i poślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2009 Myślałem o najnowszym stabilnym Dzięki za plik, ale niestety VB nawet się nie uruchomił. Trudno, nic chyba z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Marzec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2009 Spróbuj pobawic sie opcjami: ACPI i IO APIC (karta zaawansowane), jeżeli masz ustawione inaczej niż w momencie instalacji to wirtualny system może nie ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2009 Tak, próbowałem już wcześniej wyłączyć ACPI, ale wtedy nie ma nawet BSOD, ekran od razu robi się czarny. Właściwie to spisałem już ten obraz na straty, ale w piątek planuję jeszcze zainstalować starego VB (wersja < 2) o ile znajdę paczki. Jak nie pomoże to niestety będę zmuszony zainstalować nową kopię... EDIT: O, stare pakiety są na stronie VB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Marzec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 Tak, próbowałem już wcześniej wyłączyć ACPI, ale wtedy nie ma nawet BSOD, ekran od razu robi się czarny. Właściwie to spisałem już ten obraz na straty, ale w piątek planuję jeszcze zainstalować starego VB (wersja < 2) o ile znajdę paczki. Jak nie pomoże to niestety będę zmuszony zainstalować nową kopię... EDIT: O, stare pakiety są na stronie VB. Nie wiem, czy uda Ci sie zbudować moduł jądra. Chciałem wrócic do VB 1.62 (ostatnie kompilowane dla 586) bo tam juz działało USB, a późniejsze sie u mnie wleką. Niestety VB nie był w stanie wydobyc z siebie prawidłowego kmoda. Z tego co pamietam z obrazem migrowałem z wersji 1.56 poprzez wszystkie następne az do 2.10 (albo 2.12) i było ok. Może dlatego że stopniowo. no i z początku nie miałem zainstalowanych dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Nie pisałem nic wcześniej, ale kilka dni temu odpaliłem VB 1.6.6. Niestety nic to nie dało, nadal ten sam błąd, na to wygląda, że został uszkodzony sam obraz, może przy konwertowaniu, może po prostu windows się sam z siebie posypał (w sumie to nie zdziwiłbym się ) i przy okazji złożyło się to z przejściem na wyższe wersje VB, nieważne. Co do samej instalacji VB 1.6.6 to nie pamiętam dokładnie jak to zrobiłem , ale musiało to być bardzo proste skoro nie przypominam sobie, żeby były jakieś problemy. Ściągnąłem binarkę ze strony, która się zainstalowała do /opt i możliwe, że albo od razu załadowałem moduł (modprobe vboxdrv) lub coś uruchomiłem z /opt/vbox/... i potem załadowałem moduł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi