Watari Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 Witam, właśnie zainstalowałem KDE w Fedorze 10. Po uruchomieniu wyszło mi jakieś niewiadomo co - na górze pozostał pasek od Gnome, na dole jest pasek KDE. Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 wrzuć screenshota, bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Watari Napisano Marzec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 Oto i dowód Kiedy przesunę myszą gdzieś do góry, to pasek dolny KDE jest przykrywany paskiem od GNOME. Zainstalowałem KDE wpisując: yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" Po wpisaniu startkde ukazuje się taki oto piękny obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Rotfl. A wklej tu wyjście z ps aux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Po pierwsze dlaczego siedzisz an koncie root? Po drugie sprawdz co jest w autostarcie Ustawienia systemowe -> zaawansowane -> automatycze uruchamianie. Wylacz rzeczy zwiazane z Gnome. Po trzecie Ustawienia systemowe -> zaawansowane -> Menedzer sesji Zaznacz "Przy logowaniu" -> Uruchom pusta sesje Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Po wpisaniu startkde ukazuje się taki oto piękny obraz. ... Startkde wpisujesz dokładnie gdzie? Mi to wygląda jakbyś wpisał to będąc zalogowany w Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Watari Napisano Marzec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Tak, wpisuję to w konsoli będąc zalogowany w Gnome. Jestem zielony w sprawach Linuksa wiec prosze o wyrozumialosc. Przy logowaniu do dystemu nie mam mozliwosci wyboru srodowiska graficznego, po prostu uruchamia sie Gnome. W jaki sposob przestawic, zeby KDE bylo domyslne? Maskaz zrobilem tak jak mowisz ale nie pomoglo, bo domyslnie uruchamia sie Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 no to rozwiazanie proste: wyloguj sie, nacisnij "sesja" i wybierz "kde" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Jak wpiszesz nazwę użytkownika przy logowaniu na dole powinno pokazać się wybór języka i sesji. Jeśli tak nie jest, to bardzo dziwne. Możesz spróbować zmienić GDM - menedżer gmome, na KDM, jako root w konsoli: yum install system-switch-displaymanager system-switch-displaymanager kdm Inny sposób to edytować jako root plik /etc/sysconfig/desktop i dać/zastąpić wpisy na: DESKTOP="KDE" DISPLAYMANAGER="KDE" Ale przyjrzyj się dobrze podczas logowania, czy na pewno wybór się nie pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Watari Napisano Marzec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Dzięki wszystkim za pomoc, już wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 ale swoja droga to jest ciekawe. sprobuje tak popracowac kilka dni i zobaczymy czy sie da. EDIT: ciezko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi