zbyszekduzy Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Witam instalacja FC 10 zakonczona. Miala byc po polsku . logowanie moliwe tylko na konto uzytkownika. Instalowalem 2 razy i za kadym mialem eng. Wiem ze moge w opcjach po instalacji zmienic jezyk ale we wczesnieszych wersjach j juz sama instalka szla po polsku. Nie moge zarzadzac systemem jako root inaczej niz z konsoli z prawami su - . pozdrawiam zbyszekduzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Logowanie na root jest zablokowane w gdm. Jeśli aż tak bardzo potrzebujesz logować się na konto root to chyba musiałbyś zainstalować np. kdm. Ale na koncie użytkownika zrobisz wszystko co potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Konfiguracja językowa jest dość nieszczęśliwie umieszczona w instalatorze. Podczas pierwszego kliknięcia dalej instalator na chwilę się "przywiesza" i odruchowo się klika ponownie. A właśnie trzeba czekać, bo w innym przypadku ustawienia językowe "śmigną" i skoro użytkownik kliknął dalej, no to instalator jedzie dalej. Co do roota, to w terminala możesz jako root uruchomić dowolny program. Gedit, Nautilus, gcalctoot - co chcesz. Nie jest to chyba bardzo uciążliwe, hm? W każdym razie uważam to za najwygodniejsze rozwiązanie, bo na koncie roota można niechcący zostać dłużej i, przez jedną zwieszkę dowolnego programu w pechowym momencie, zresztą w wielu innych przypadkach też, system idzie do piachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Konfiguracja językowa jest dość nieszczęśliwie umieszczona w instalatorze. Podczas pierwszego kliknięcia dalej instalator na chwilę się "przywiesza" i odruchowo się klika ponownie. A właśnie trzeba czekać, bo w innym przypadku ustawienia językowe "śmigną" i skoro użytkownik kliknął dalej, no to instalator jedzie dalej. Zdaje mi się że głupoty prawisz, ja język zmieniałem o ile dobrze pamiętam z menu System -> Administracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Kwiecień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Zdaje mi się że głupoty prawisz, ja język zmieniałem o ile dobrze pamiętam z menu System -> Administracja. OK też tam zmienię. tylko po co pytanie o wybór języka przy instalacji jak on i tak swoje - eng ?!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 (...)tylko po co pytanie o wybór języka przy instalacji jak on i tak swoje - eng ?!! Zazwyczaj działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 OK też tam zmienię. tylko po co pytanie o wybór języka przy instalacji jak on i tak swoje - eng ?!! Zapewne ustawiłeś tylko polską klawiaturę. Ustawienia języka są wcześniej, jako drugi "slajd" instalatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2009 Skoro już o slajdach, to może "pismo obrazkowe" pomoże → http://howtoforge.net/the-perfect-desktop-fedora-10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 "pismo obrazkowe" ..i Berlin jak nic na pulpicie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 Aha... bo z Live instalujecie? Nigdy Live nie używałem, więc wyłączam się z dyskusji. Moje powyższe posty się nie liczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 live czy nie i tak dla GNOME język ląduje do pliku ~/.dmrc [Desktop] Session=gnome Language=pl_PL.UTF-8 no chyba, że go w pięciu miejscach ustawia (ja i tak mam autologin, więc gdm nawet nie widuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 Aha... bo z Live instalujecie?Bez znaczenia - anaconda startuje tak samo i w tej samej kolejności ekrany się pokazują tak więc to co napisałeś jest wg mnie poprawne. Raczej ja niepotrzebnie zamąciłem podając link do obrazkowego tutoriala. P.S. Osobiście instaluje z wersji netinst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 Bez znaczenia - anaconda startuje tak samo i w tej samej kolejności ekrany się pokazują tak więc to co napisałeś jest wg mnie poprawne. Raczej ja niepotrzebnie zamąciłem podając link do obrazkowego tutoriala. Niestety nie bez znaczenia. Prawda, że Anakonda startuje tak samo, ale w Live, nie ma opcji zmiany języka systemu i od razu widać opcje od układu klawiatury. Aby mieć język polski, należy w menedżerze logowania (GDM) ustawić język polski, a potem uruchomić instalator. Druga opcja to uruchomienie system-config-language i zmianę na polski po instalacji. W wersji instalacyjnej DVD sytuacja ta nie występuje i mamy kolejno ekrany: Zmiana języka systemu; Zmiana układu klawiatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Logowanie na root jest zablokowane w gdm. Jeśli aż tak bardzo potrzebujesz logować się na konto root to chyba musiałbyś zainstalować np. kdm. Ale na koncie użytkownika zrobisz wszystko co potrzebujesz. Niestety instalacja nowych programów w tej wersji systemu -tylko z konsoli skoro nie mogę wejść na konto roota. To samo np z kodekami dla playerów. A tak lubiłem ten dreszcz emocji - a nuż się system posypie....i klapa pozdrawiam ---- łączenie postów ---- Bez znaczenia - anaconda startuje tak samo i w tej samej kolejności ekrany się pokazują tak więc to co napisałeś jest wg mnie poprawne. Raczej ja niepotrzebnie zamąciłem podając link do obrazkowego tutoriala. P.S. Osobiście instaluje z wersji netinst. Instalowałem z dvd-FC10-all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Instalowałem z dvd-FC10-allNo to wybór języka musiał Ci "przeskoczyć". Nie jestem na 100% pewien czy to zadziała, ale jak na ekranie logowania klikniesz na użytkownika i pokaże się dolna belka z wyborem "Language", wybierzesz "Other" i klikniesz na "Polski" to powinno się dociągnąć co trzeba. Poza tym warto zajrzeć do /etc/sysconfig/i18n i upewnić się, że masz tam LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" No i jeszcze warto odpalić system-config-language. Więcej "świetlanych" pomysłów na razie nie mam. @morsik - faktycznie nie ma opcji wyboru języka Nie zauważylem tego nigdy wcześniej. Faktem jest, że nigdy nie instalowałem z LiveCD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi