INOX Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Witam. Sorki z góry za tak lakoniczny pewnie problem , ale dopiero co zainstalowałem Fedore 9 (nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z linuxem) . Instalacja na pendrivie , zaktualizowałem wszystko to co wydało mi się potrzebne , łącznie z kernelem. Problem pojawił się jak zmieniłem płyte głównąna ASUS P5Q, a dokładnie - nie widzi karty sieciowej. Na CD jest "jakiś sterownik"- i nawet jest jakiś opis instalacji, ale dla mnie mimo wszystko jest jakaś zagadka. Proszę o pomoc. W txt jest to : "To build a binary RPM* package of this driver, run 'rpmbuild -tb <filename.tar.gz>'. Replace <filename.tar.gz> with the specific filename of the driver. NOTE: For the build to work properly, the currently running kernel MUST match the version and configuration of the installed kernel sources. If you have just recompiled the kernel reboot the system now. RPM functionality has only been tested in Red Hat distributions. 1. Move the base driver tar file to the directory of your choice. For example, use /home/username/arl1e or /usr/local/src/arl1e. 2. Untar/unzip archive: tar zxf arl1e-x.x.x.x.tar.gz 3. Change to the driver src directory: cd arl1e-x.x.x.x/src/ 4. Compile the driver module: make install The binary will be installed as: /lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/arl1e.[k]o The install locations listed above are the default locations. They might not be correct for certain Linux distributions. For more information, see the ldistrib.txt file included in the driver tar. 5. Install the module: insmod arl1e <parameter>=<value> 6. Assign an IP address to the interface by entering the following, where x is the interface number: ifconfig ethx <IP_address> 7. Verify that the interface works. Enter the following, where <IP_address> is the IP address for another machine on the same subnet as the interface that is being tested: ping <IP_address> Command Line Parameters ======================= If the driver is built as a module, the following optional parameters are used by entering them on the command line with the modprobe or insmod command using this syntax: modprobe arl1e [<option>=<VAL1>,<VAL2>,...] insmod arl1e [<option>=<VAL1>,<VAL2>,...] For example, with two L001 PCIE adapters, entering: insmod arl1e TxMemSize=80,128 loads the arl1e driver with 8KB TX memory for the first adapter and 10KB TX memory for the second adapter. The default value for each parameter is generally the recommended setting, unless otherwise noted. NOTES: A descriptor describes a data buffer and attributes related to the data buffer. This information is accessed by the hardware. MediaType Valid Range: 0-4 0 - auto-negotiate at all supported speeds 1 - only link at 100Mbps Full Duplex 2 - only link at 100Mbps Half Duplex 3 - only link at 10Mbps Full Duplex 4 - only link at 10Mbps Half Duplex Default Value: 0 MediaType forces the line speed/duplex to the specified value in megabits per second(Mbps). If this parameter is not specified or is set to 0 and the link partner is set to auto-negotiate, the board will auto-detect the correct speed. IntModTimer Valid Range: 50-65000 Default Value: 100 This value represents the minmum interval between interrupts controller generated. RxMemBlock Valid Range: 16-512 Default Value: 64 This value is the number of receice memory block allocated by the driver. Increasing this value allows the driver to buffer more incoming packets. Each memory block is 1536 bytes. NOTE: Depending on the available system resources, the request for a higher number of receive descriptors may be denied. In this case, use a lower number. TxMemSize Valid Range: 4-64 Default Value: 8 This value is the number KB of transmit memory allocated by the driver. Increasing this value allows the driver to queue more transmits. NOTE: Depending on the available system resources, the request for a higher number of transmit descriptors may be denied. In this case, use a lower number. FlashVendor Valid Range: 0-2 Default Value: 0 This value standards on vendor of spi flash used by the adapter. 0 for Atmel, 1 for SST, 2 for ST Porażka - nie wiem o co chodzi . PLz o pomoc Build RPM - ok ale , gdzie to wpisać, podać ścieżke dostepu do katalogu, czy ścieżke wynikową . Piszą żeby skopiować do /usr/local/src/arl1e ale nie mam dostępu i nie kopiuje mi nic. Brrrrr Masakra. Dzieki za pomocne podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Wcześniej zainstaluj jeśli nie masz yum install gcc kernel-devel kernel-headers Poczytaj sobie to. Na koniec w katalogu, gdzie masz spakowane sterowniki polecenie w stylu rpmbuild -tb plik.tar.gz (jako zwykły użytkownik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INOX Napisano Kwiecień 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 dzieki za zainteresowanie i na pewno się tym zajmę, Zaraz po tym jak uporam sie z nowym problemem tzn. Aktualizowałem Fedore ( nie wszystko na raz rzecz jasna) ale za którymś razem system sie juz nie odpalił . Wypisuje : /init: line 478: /sysroot/etc/udev/rules.d/50-udev*: ambiguous redirect Bug in initramfs /init detected. Dropping to a shell. i dla pocieszenia na koniec : Good luck! poniżej bash-3.2# Chyba nie dane mi jest korzystać z fedory - a szkoda wydawała sie byc obiecujaca Oczywiście tak łątwo sie nie poddam , ale szkoda, bo by była już 8ma instalacja i znowu uaktualnianie ( a krótko to nie trwa) W necie nie znalazłem nic na temat tego błędu. Warto się (_wogóle_ → w ogóle) ORT nad tym zastanawiac ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 A jak robisz aktualizację? Najlepiej i najbezpieczniej jest robić z konsoli. Te graficzne zabawki (PackageKit? Nie pamiętam jak to się nazywa) czasami zawodzą. Polecam yum udpate I nie rozumiem co to znaczy "za którymś razem system sie juz nie odpalił". Ile razy restartowałeś po wykonaniu aktualizacji zanim system padł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Spróbuj modprobe atl1e W F10 jest ten sterownik. EDIT: Ehh... zły sterownik, sorry. Jestem wykończony i dopiero teraz zauważyłem... Tak z ciekawości daj wynik lspci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INOX Napisano Kwiecień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 O to może wyjaśnie to "restartowanie" i " za któryms razem". Chodzi o to że jednorazowo mogłem aktualizować jakieś 440 poprawek i zabezpieczeń. I moja pierwsza instalacja wlasnie tak pzrebiegala. Zainstalowałem Fedore, odpalam i tu od razu error, tzn ten powyższy problem z sieciówką, pożyczyłem notebooka i odpaliłem system na nim. Wszedlem w aktualizacje i zatwierdziłem. Aktualizowało się baaaardzo długo. I niestety gdzieś po "drodze" aktualizacja sie zawiesiła na aktualizowaniu jakiejs częsci tyle że w połowie aktualizowania ( po prostu się zawiesił, ale żeby była jasność - nie system, system chodził OK) Jedyne wyjscie z tej sytuacji - Reboot. I po reboocie ........ błąd - patrz wyżej post. Pomyślałem, że skoro instalujęna pendrive to może pojemność za mała? ( 4GB). A może po aktualizacjach zostają jakieś" śmieci w tzw TEMP-ie. No to podejscie kolejne , następna instalacja od nowa. Tym razem starałem się instalować nie wszystko na raz - a wybierać paczki do aktualizacji i tym sposobem , metodą prób i błędów doszedłem do chyba 7 mej reinstalacji i instalacji. Byłem już w stanie aktualizować prawie wszystko, hmmm no i wczoraj.. zonk.. znowu to samo. . OK ale to jakby mogę powtórzyć jest to czasochłonne ale do zrobienia. Nadal jednak jak tak patrzę to chyba z instalacją tej sieciówki nie dam rady - dla mnie to czarna magia. Mam ten katalog pliczków i ....? Irytująca bezradność. Pewnie to tak jak z jazdą na rowerze, żeby się nauczyc po prostu trzeba wiedzieć jak wsiąść i pare razy z niego zleciec. No i zawsze pomoc 2 giej osoby jest nieoceniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 aktualizacja sie zawiesiła na aktualizowaniu jakiejs częsci tyle że w połowie aktualizowania ( po prostu się zawiesił, ale żeby była jasność - nie system, system chodził OK)...Przecież Ci WalDo napisał, żeby do pierwszej aktualizacji użyć yum update. Prawdopodobnie PackageKit nie zawiesił się tylko "zamyślił" i nie odświeżył okienka (nie wywołał repainta). Warto wtedy sobie puścić top i sprawdzić czy używa procesora, jeśli tak to znaczy, że pracuje. Miałeś podać lspci, bo bez tego to trudno będzie pomóc z sieciówką. Z tego co się zorientowałem to Twoja karta sieciowa używa modułu atl2 atl1e (seawolf miał rację), a ten sterownik jest wbudowany w fedorę. Czyli wystarczy w terminalu jako root: modprobe atl1e ifconfig # tu sprawdzasz sobie czy podniósł się interfejs eth0, jak nie to robisz to manualnie poleceniem ifup eth0 Jak będzie ok to możesz nawiązać połączenie (NetworkManagerem najwygodniej). Wejdź też na http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik EDIT: poprawiłem sterownik z atl2 na atl1e. EDIT2: a i lepiej nic nie kompilować przed załadowaniem modułu atl1e, bo kompilacja może napisać plik atl1e.ko i może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INOX Napisano Kwiecień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Dziekuję , zainstaluje jeszcze raz i zobacze co uda mi sie zrobic,. Nie wiem co to lspci i jak to zobaczyć, a co do zamyślenia programu , hmm 14 godzin na namyślanie - troche dlugo .... OK dzisiaj wieczorkiem pokombinuje po raz kolejny. Jeszcze raz dzieki za wyrozumiałość i podpowiedzi A i karta to : Atheros L1e Atheros® AR8121/AR8113 PCI-E Ethernet Adapter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Nie wiem co to lspci i jak to zobaczyć...Dlatego właśnie podałem link do poradnika Przeczytaj sobie zwłaszcza http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_ur...e_graficznym.3F i niżej "Jak zalogować się na konto roota?", dalej już jakoś pójdzie tj. wpisz lspci i w efekcie dostaniesz dokładne informacje o sprzęcie zainstalowanym na płycie głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INOX Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 dzieki, potrenuje troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi