PstryPtak Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Witam Fedora 10. Mam program który wrzuciłem do /rc.local i wszystko jest fajnie bo odpala się automatycznie wraz ze startem systemu i działa. Problem jest w tym że działa "w tle" a ja chciałbym aby po uruchomieniu się systemu uruchamiało się okno termianla i leciały w nim logi z tego programu. Jeżeli uruchomię ten program nie podczas startu systemu, tylko ręcznie jako root w konsoli, to wtedy mam w oknie konsoli ślicznie pokazany start wszystkich funkcji i co kilka sekund w konsoli lecą logi itp. Czy ktoś może wie jak to zrobić w Gnome aby podczas startu odpalało się okno terminala z informacjami danego prcesu/programu. Pozdrawiam PstryPtak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Czy ktoś może wie jak to zrobić w Gnome aby podczas startu odpalało się okno terminala z informacjami danego prcesu/programu.Koniecznie jako root? Jak nie, to możesz w gnome-session-properties dodać jako aplikację wpis np. xterm program (za xterm możesz wpisać swój ulubiony terminal). Jeśli musisz być rootem to... może to nienajlepszy pomysł, ale możesz zrobić sudo bez hasła (są na pewno lepsze rozwiązania tylko nic w tej chwili nie przychodzi mi do głowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Uruchamiać serwis w rc.local tak, by pisał logi do potoku? czytać ten potok w terminalu? Albo pisać logi do pliku, i czytać go przez tail -f ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Kwiecień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2009 Bardzo dziękuję za szybki odzew:) Jednakże z uwagi na to że jestem pocżątkującym użytkownikiem Fedory jak i (_linuxa_ → Linuksa) ORT ogólnie, to prosiłbym o nieco "bardziej łopatologiczne" wyjasnienie jak to uruchomić. Proces/program musi być w tym przypadku uruchamiany z prawami roota. Jeżeli potok to jest to, co widzę jeżeli uruchomię ten proces/program ręcznie w oknie terminala jako root, to tak; własnie o to mi chodzi. Czytanie do pliku i potem z niego raczej odpada, szkoda zasobów:). Albo może inaczej zapytam: czy jest możliwe napisanie skryptu który zachowywał by się następujco: 1. po uruchomieniu Gnome uruchamiał okno terminala 2. logował się jako root, podawał hasło 3. poprzez terminal uruchamiał jako root konkretny program. 4. pozostawiał terminal na pełnym ekranie w Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 To jest bardzo zły pomysł. Jego wcielenie w życie jest mozolne, a i znacznie lepiej skorzystać z sudo. Pondto, uruchomienie xterma, a potem autozalogowanie jako root? Czy nie prościej po prostu uruchomić tamten xterm jako root? Gdybyś nam powiedział, co ten program ma konkretnie robić, do czego sięgać, moze udałoby się znaleźć jakąś mniej pokrętną metodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 1. po uruchomieniu Gnome uruchamiał okno terminala 2. logował się jako root, podawał hasło 3. poprzez terminal uruchamiał jako root konkretny program. 4. pozostawiał terminal na pełnym ekranie w Gnome. ad.1.Tak - dodaj do autostratu czy jak to się tam zwie. ad.2. i 3. zamiast tych punktów → http://wiki.fedora.pl/wiki/Sudo ad.4. jak nie zamkniesz to powinno działać do odwołania lub zamknięcia systemu. Na pełnym ekranie? jak z xterm to nie wiem, ale gnome-terminal --full-screen --hide-menubar albo terminal z XFCE Terminal --hide-toolbars --fullscreen KDE też pewnie ma odpowiednie opcje do swojego emulatora terminala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi