Skocz do zawartości

Nie Zwiazane Z Fedora

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, skoro to czytasz to znaczy ze mozliwe ze bedziesz mi mogl pomóc. Z hóry przepraszam za poruszanie tematu calkowicie nie zwiazanego z forum ale jest to jedyne w/g mnie miejsce gdzie moge uzyskac jakakolwiek zeczowa pomoc. wiec do zeczy.

laptop(ek) Toshiba NB100 + zewnetrzny naped DVD-rom USB

problem: komputer jest dostarczony wraz z obrazem (nie instalka) windowsa xp ktory po kilku dniach uzytkowania tak sie zamula ze az sie nie chce na nim pracowac. Wiec postanowilem zainstalowac nowego winxp po swojemu i ? pucha , juz od momentu botowania plyty dzieja sie jakies dziwactwa, tzn albo nie zbootuje sie (_wogule_ → w ogóle) ORT, albo po wczytamniu podstawowych sterow jeszcze przed instalacja wywali cos w stylu: blad 0x00002 0x00000 ( <-- to chyba cos z pamiecia ?) itd i o dyskach zeby sprawdzic czy nie sa uszkodzoni itp. a nie sa bo pod oryginalnym windowsem od toshiby dziala ok. prubowalem gparted porobic partycje to tez sie wykszaczyl (co mnie bardzo zaskoczylo bo jeszcze nie ioalem takiego przypadku zeby gparted nie dawal rade) . co do instalki windowsa ktorej uzywam to jest ok. na fujitsu amilo1510 dziala bezblednie. no i teraz powstaje pytanie co z tym fantem zrobic ? zeby pozbyc sie wintoshiba na zecz normalnego windowsa. ( dodam ze kompa uzytkuje kobieta, wiec porady w stulu zainstaluj ubuntu itp raczej odpadaja (zmniejszenie obrazka w paincie jest wystarczajacym wyzwaniem))

ps.jak ktos cos wymuzdzy to dzieki za podpowiedz, a jak ktos usunie :/ to znaczy ze na darmo literki na klawiaturze scieram.

jakkolwiek pozdrawiam rafal b..

Edytowane przez Gość
Proszę pisać we właściwych działach - przenoszę wątek.

Po pierwsze to za stereotypowe stwierdzenia powinieneś dostać baty.

Po drugie widziałem już cyrki w stylu niedziałającego XP a działającej Visty. Spróbuj pobrać Win MX7 i zobaczyć czy to pójdzie. Sprawdź jaki sp jest na obrazie a jaki na twojej płytce, może tędy droga.

co do bledu, ktory otrzymujesz, to prawdopodobnie masz XP bez servicepack 2... a takowego on potrzebyuje, aby mozna go bylo postawic na komputerze z sata... mialem taki problem stawiajac XP na asus f3f... zintegrowalem servicepack2 z instalka xp, wypalilem na plytce, wrzucilem do asusa i poszlo bez problemowo... proponuje sie zaopatrzyc we wzbogacona instalke :)

home a professional bedzie robic różnicę ?

nie sadzilem ze sie ktos tak szybko odezwie, dzieki za zainteresowanie.

pozdrawiam

rafal b.

ps. co do prtografow to mam na to papiery :P choc to nie powod do dumy :/ Trafiony żart :)

gparted porobic partycje to tez sie wykszaczyl (co mnie bardzo zaskoczylo bo jeszcze nie ioalem takiego przypadku zeby gparted nie dawal rade)...
Właśnie o to chodzi, że gparted nie zawsze sobie poradzi (parted). Ale już fdisk powinien dać radę, polecam na początek (opcje x i potem f). Jeśli nie pomoże to usuń wszystkie partycje i stwórz nową tablicę partycji (najlepiej to nowy mbr). Ewentualnie sprawdź dysk pod kątem występowania bad sectorów i pamięć ram (na livecd jest zazwyczaj w grubie opcja skanowania pamięci).

Btw. a na zakaz używania słownika też masz papiery?

ps. co do prtografow to mam na to papiery

Jakby kogoś to obchodziło...

Nie dość że piszesz kompletnie nie na temat, walisz byki takie że aż żal, to jeszcze masz tupet oświadczyć że masz "papiery" i krótko mówiąc masz w d*pie wszystkich którzy to czytają. Pogratulować...

Ciesz się, że tutaj ekipa moderatorska jest cierpliwa. Na takiej Elektrodzie lub moim forum nie miałbyś żadnej taryfy ulgowej.

Bardzo mi przykro że kolega odbiera to w ten sposób :( co do obsługi SŁOWNIKA oczywiście zakazu nie ma ale i nie zawsze jest pod ręką. Ubolewam jedynie ze forma dla szanownego kolegi jest ważniejsza od treści którą niesie. Co do pisania nie na temat, jest to jedyne znane mi forum tak przyjaźnie nastawione i otwarte na pomoc potrzebującym którzy tylko się tu zwrócą, i jak widać niektórym nie przeszkadza że jest nie na temat a faktycznie starają się pomóc a nie szukać zwady.

Dla informacji kolegi: Od dzisiaj będę się starł pisać poprawną polszczyzną. (przynajmniej na forum)

Pozdrawiam Rafał Boruc

Od dzisiaj będę się starł pisać poprawną polszczyzną. (przynajmniej na forum)
I o nic więcej nie chodzi.

Co do słownika: jeśli masz dostęp do sieci - a masz, bo inaczej nie napisałbyś postu na forum - to masz również dostęp do słownika, więc nie mów, że nie masz go pod ręką. Widziałeś takie cudowne narzędzie? → http://slowniki.pwn.pl/ i poszukaj w prawym dolnym rogu. Wystarczy kilknąć spod Firefoksa, ustawić w tej przeglądarce język polski i pisząc posty będziesz widział na czerwono podkreślone błędy. I znacznie rzadziej będziesz musiał powiewać swoimi "papierami".

Co do formy i treści: najlepsza nawet treść ubrana w żałosną formę nie obroni się. Tekst w formie, którą tu zaprezentowałeś jest niemal nie do przeczytania. W każdym razie mnie nie chciało się przeczytać go do końca tak samo jak Tobie nie chciało się spędzić kilku czy może nawet kilkunastu minut na sprawdzenie napisanego postu.

Nie dziw się takiej a nie innej reakcji, ale ostatnio coraz więcej pojawia się tu osób, które swoje lenistwo i niechęć do sprawdzenia tekstu tłumaczą różnego rodzaju dysfunkcjami.

Co do otwartości i pomocy: traktuj to jako kredyt, szanuj i nie nadużywaj ;)

SŁOWNIKA oczywiście zakazu nie ma ale i nie zawsze jest pod ręką.
Pod ręką? Powiedz mi kto w obecnych czasach używa słownika papierowego do pisania, do tego postów na forum. Poinstaluj sobie wtyczki do sprawdzania pisowni do firefoksa, czy jakiej przeglądarki używasz i problem błędów ortograficznych masz rozwiązany.

EDIT: trochę spóźniłem się z tym postem.

Do czego to doszło, żeby forum Fedory robiło za support MS.. ROTFL

To w pewnym sensie pokazuje wyższość użytkowników Linuksa nad użytkownikami Windows. Użytkownicy Linuksa radzą sobie w obu systemach, a po drugiej stronie pingwin może wywołać panikę. ;)

Bardzo mi przykro że kolega odbiera to w ten sposób ... Ubolewam jedynie ze forma dla szanownego kolegi jest ważniejsza od treści którą niesie. ....

I bardzo dobrze. Forma obowiązuje wszystkich. Treść broni się sama.

Z mojej strony <EOT>