Skocz do zawartości

Problem Z Głośnikami

tomcio024

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam konkretny problem. Otóż mam laptopa fujitsu siemens amilo li3710, wszystko byłoby wporządku, gdyby nie brak dźwięku w samych głośnikach. Wszystko działa na słuchawkach jak podłączam, to samo mam z mikrofonem wbudowanym.

Po prostu wszystko muszę podpinać pod wyjścia/wejścia, a często poróżuje, więc branie ze sobą torby z oddzielnymi głośnikami i mikrofonem jest troszkę męczące szczególnie w dłuższej podróży.

Za pomoc z góry dziękuje...

Pozdrawiam,

Tome

Właśnie wcześniej znalazłem tą wskazówkę, ale nijak nie mogę pliku/katalogu podanego znaleźć. Wybaczcie że męcze, ale chyba po to jest forum, żeby zgłaszać się pod wskazówki.

Szukałem i spod "zwykłego" usera, i po podaniu su i prawidłowego hasła roota no i efekt jest w linkach poniżej :huh: :

http://tomcio024.wrzuta.pl/obraz/6Apl8RSRlpb/1

http://tomcio024.wrzuta.pl/obraz/5ADm1zFPlbL/2

Chyba, że plik /etc/modprobe.conf znajde w innym miejscu lub w inny sposób. Pytam się, bo jestem początkującym użytkownikiem. Moja fedora to 11.

Właśnie wcześniej znalazłem tą wskazówkę, ale nijak nie mogę pliku/katalogu podanego znaleźć.
I tak trzeba było napisać od razu. A tak jak napisałeś to wyszło mi, że mam do czynienia z kolejnym okazem lenia, który nic nie zrobił i chce, żeby inny pod nos mu podali gotowe rozwiązanie.

No i właśnie ten /etc/modprobe.d/dist.conf jest plikiem, w którym masz dopisywać...

Jakoś jestem jednak tępy. Próbowałem według tego co było mi podpowiadane i nic się nie zmienia. Proszę o pomoc dla bardzo początkujacego. Szukałem na googlach i znalazłem też coś o Ubuntu, ale jednak to nie to...

Pokaż lspci | grep Audio i lsmod | grep snd, sprawdź też czy żaden suwak nie jest wyciszony alsamixer -c 0 (lub 1). Możesz sobie stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa-base i tam wrzucać ładowane moduły. Zawartość tego pliku to options snd-hda-intel model=zmienna , gdzie za zmienną możesz próbować wpisać: 3stack-dig, ultra, hp-m4 (po każdej zmianie restart). Możesz też dodać linię alias snd-card-0 snd-hda-intel .

Pokaż lspci | grep Audio i lsmod | grep snd, sprawdź też czy żaden suwak nie jest wyciszony alsamixer -c 0 (lub 1). Możesz sobie stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa-base i tam wrzucać ładowane moduły. Zawartość tego pliku to options snd-hda-intel model=zmienna , gdzie za zmienną możesz próbować wpisać: 3stack-dig, ultra, hp-m4 (po każdej zmianie restart). Możesz też dodać linię alias snd-card-0 snd-hda-intel .

lspci | grep Audio :

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

lsmod | grep snd :

snd_hda_codec_realtek 189364 1

snd_hda_intel 24028 2

snd_hda_codec 54280 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel

snd_hwdep 6584 1 snd_hda_codec

snd_pcm 62632 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec

snd_timer 17888 1 snd_pcm

snd 49056 10 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer

soundcore 5404 1 snd

snd_page_alloc 7644 2 snd_hda_intel,snd_pcm

Jeszcze spróbuje zaproponowanych przez Ciebie rozwiązań :)

Może to pomoże co mam źle:

install sound-slot.* /sbin/modprobe snd-hda-intel

alias snd-card-0 snd-hda-intel

alias nfs4 nfs

alias rpc_pipefs sunrpc

alias rpc_svc_gss_pipefs sunrpc

install eth1394 /bin/true

install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && /sbin/modprobe snd-emu10k1-syth

options snd-hda-intel model=laptop

alias gre0 ip_gre

alias char-major-89-* i2c-devinstall sound-slot-* /sbin/modprobe snd-hda-intel

Zaznaczam że porady z model=[zmienna] nie pomagają

Jestem początkujący, i to co wyżej jest skopiowane, niewiele mi mówi, po prostu aż takiej dogłębnej styczności z linuxem, oraz z charakterystyką sprzętu nie miałem od tej strony. Instalowałem sobie (_linuxa_ → Linuksa) ORT, bo wiem że to jest stabilniejzy system od MS oraz że jest o wiele więcej dostępnych programów gnu/gpl niż w MS

Ale jak dźwięk jest na słuchawkach tzn. że karta jest raczej poprawnie skonfigurowana. Patrzyłeś do alsamixera? Może coś jest wyciszone? Najlepiej będzie jak odpalisz alsamixer -c 0 (lub z 1), zrobisz screenshota i wrzucisz na forum. Z laptopami amilo to zawsze jakieś jaja, pomimo że mają takie same karty dźwiękowe jak reszta. Może spróbuj jeszcze usunąć pulseaudio...

Ale jak dźwięk jest na słuchawkach tzn. że karta jest raczej poprawnie skonfigurowana. Patrzyłeś do alsamixera? Może coś jest wyciszone? Najlepiej będzie jak odpalisz alsamixer -c 0 (lub z 1), zrobisz screenshota i wrzucisz na forum. Z laptopami amilo to zawsze jakieś jaja, pomimo że mają takie same karty dźwiękowe jak reszta. Może spróbuj jeszcze usunąć pulseaudio...

Usunąłem pulseaudio, jak radziłeś, robie restart systemu.

U mnie alsa wygląda dokładnie tak (nie da inaczej się suwakami nastawić, to co da się do dałem na max):

http://tomcio024.wrzuta.pl/obraz/8BNJG7E7B...024_tomcio024_~

---- łączenie postów ----

usunąłem pulseaudio i teraz to nawet na słuchawkach nie mam dźwięku. przywracam pulse

---- łączenie postów ----

Może coś w demonie pulseaudio ustawić? daemon.conf, lub coś w tym stylu?

--------------

Proszę nie pisać postów pod własnymi - należy korzystać z przycisku [EDYTUJ] pod postem

Edytowane przez WalDo
połączenie postów

now iec moze ja cos podpowiem, bo mialem rownie dziwny problem... dzwiek niby prawidlowo byl odtwarzana ale w glosnikach byla cisza... a wystarczylo tylko zainstalowac pavucontrol, a nastepnie w zakladce Konfiguracja wybrac odpowiednia konfiguracje glosnikow (u mnie wyjscie analogowe surround 5.1). i jak reka odjal :) wszystko zaczelo grac :)

oczywiscie tyczy sie to zainstalowanego pulseaudio... z sama alsa tez cos kombinowalem, ale wowczas nie bylo kontroli glosnosci ani na pasku zadan ani spod klawiszy na klawiaturze...