thof Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Na Twoim miejscu próbowałbym zainstalować jeszcze najnowszy kernel z koji. Ale to trochę jest problematyczne i zacznij może od ściągnięcia wersji 32bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 Niestety nic nie pomogło. Ściągam już wersję 32 bity. Jak się nie uda to chyba będzie na tyle jeżeli chodzi o Fedorę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 Mam nadzieję, ze nie zaniedbałeś → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9A...O_i_co_dalej.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 Zawsze sprawdzam sumy kontrolne dla systemów. Jutro spróbuję wersję 32 bity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 Jutro spróbuję wersję 32 bity.Jak masz dobre łącze, to warto takie rzeczy trenować z obrazu "netinst". Ok. 200MB reszta dociągana przez sieć w czasie instalacji. Można na "dzień dobry" jakieś minimum postawić i dokonfigurować później. Dziwnie jakoś, bo wszyscy instalują, są jakieś problemy - wiadomo - ale nie taki totalny zwis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 to te sterowniki usb, na bugzilli pelno tego typu zgloszen "system freeze during boot" etc. po prostu producent sobie olewa, a ludzie tez sie myla i moge byc bledy w sterowniku samym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 Nie da rady z wersji netinstall ponieważ gniazdko lanowe mi spaliło podczas burzy. a wątpię żeby przez wifi szło) . Też pierwszy raz mam taki problem. Używałem już różnych distro i tak jak mówisz - były problemy , ale nigdy takie że podczas bootowania i nic się nie dało zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 czemu ma nie pojsc przez wifi? zwykle kernel ma sterowniki do najpopularniejszych kart sieciowych. zalezy jak popularna jest Twoja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 W SUSE wszystko działa mi od ręki. Spróbowałem wersji 32 Bity ... i to samo . Coś musieli nieźle skopać w tej Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 to nie fedora jest skopana tylko jakis jeden sterownik... no coz, tylko moge powtorzyc za wieloma osobami: najpierw wybieraj system operacyjny a potem sprzet - w ten sposob jest gwarancja ze wszystko bedzie dzialalo... jedyne co mozesz zrobic to poczekac moze zaktualizuja obrazy i wrzuca nowszego kernela, w ktorym sterownik obslugujacy urzadzenia w Twoim laptopie bedzie dzialal poprawnie... a probowales CentOSa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 Chwilka chwilka chwilka . Dałem radę jednak uruchomić Fedorę . Zajrzałem do boot/grub i zauważyłem w configu parametry jądra : "ro rhgb quiet" dodanie tego w moim grubie pomogło . Może jednak zapoznam się z Fedorą (dźwięk i wifi działają od razu). Teraz mam jeszcze jedno pytanko - skoro mam już 2 wersje (32 i 64 bity) to której lepiej używać ? Z 2 lata temu próbowałem 64 bity i trochę problemów było. Wiecie może jak to teraz wygląda? Czy jest jakieś zwiększenie szybkości na 64bitach ? Ps. Żadnych CentOsów i innych dziwnych pochodnych no i Mandrivie, którą miałem nieprzyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 omg, przeciez ro to jest chyba najwazniejszy parametr procz linii kernela i initrd no i urzadzenia root. linux najpierw rozpakowuje kernel i moduly do pamieci (initrd), w initrd jest spakowany mini system plikow, potem robi pivot_root i zmienia ten system plikow na urzadzenie dyskowe. bez tego kernel by sam sobie nadipisywal konfigi chyba . polecam 64 bity, u mnie dziala wysmienicie - ofc po paru tweakach np usuniecie pulseaudio - no co ja poradze ze ja tego nie lubie XD. niektore programy moga ci poisntalowac kilka wersji paczek na 2 architektury, jesli ofc uzywasz wersji 64 i 32 bitowego oprogramowania na raz. flash na 64 bity jest opisany w poradniku, jak zreszta wieksza czesc podstaw, takze nie powinno byc problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 W openSUSE nie mam ro . Ok spróbuje wersje x64. Mam nadzieje, że znajdę wszystkie paczki w tej architekturze których używam w pracy i w prywatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 hmm... sprawdzalem na wiki opensuse i faktycznie nie ma... rhgb raczej byc nie musi (w koncu ktos moze wolec czysty tekst, a nie theme plymoutha). quiet nie pokazuje komunikatow kernela ... zostaje wiec ro. najwidoczniej jest mala roznica w tym miejscu miedzy dystrybucjami...najwazniejsze ze Ci sie system odpalil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Ok na razie Fedora nawet dosyć pozytywnie tylko jak zainstalowałem sterowniki nvidii to mam problem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi