benji Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Witam, Jestem poczatkujacym uzyszkodnikiem F11 lub czegokolwiek RHELowego. Na poprzednich distrach nie mialem podobnych problemow, mianowicie: 1. Bedac zalogowany na X'ach jak wciskam ctrl+alt+F2,F3,F4 nie przechodzi mi do trybu konsolowego 2. Nie potrafie ustawic menu.lst w grubie zeby mi nie pokazywalo zadnych logo, mam wylaczona opcje rhgb(norhgb) i w sysconfig/init tez daje disable, opcje quiet tez usuwam i daje jakas fajna rozdzialkez framebuffera typu vga=791. Rezultat jest taki, ze pokazuje mi sie grub potem laduje jadro a jak juz sie wlaczaja uslugi to mam black screen az do momentu uruchomenia GDM'a bo mam gnoma. 3. Chcialem pracowac na trybie INIT=3, odpowiednio wyedytowalem /etc/inittab ustawiajac na 3 i jak sie rebootne to mam caly czas black screena. Generalnie caly problem sprowadza sie do tego, ze moja Fedora nie chce mnie wpuscic do trybu tekstowego ani podczas logowania ani podczas normalnej pracy. Odziwo na poczatku jak zainstalowalem system to dzialal ctrl+alt a potem juz nie. Myslalem, ze to wszystko przez SELINUX i go wylaczylem, ale efekt byl taki sam. Wyjatkim jest uruchomienie systemu w trybie SINGLE USER ale to jest ekstremum i tak nie bede pracowal. Prosze doswiadczonych uzytkownikow Fedory o pomoc i z gory dziekuje! PS: ctrl+alt+backspace tez nie dziala i nie zamyka X'ow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 yyy, a po co opcja norhgb jak mozesz po prostu skasowac opcje rhgb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Jeśli chodzi o framebuffer to u mnie też nie działa vga=791, ale już z vga=0x317 jest wszystko ok. Usuń norhgb jak napisał fafig. Jakie masz jeszcze opcje kernela? Jak chcesz przejść do init 3 to dopisz do parametrów kernela cyfrę 3. Nie wiem dlaczego skróty klawiszowe nie działają, ale co się dzieje jak w terminalu w X'ach wpiszesz init 3? Co do ctrl+alt+backspace to w nowej wersji xorga domyślnie ta opcja została wyłączona (w każdej dystrybucji), oczywiście można do włączyć dopisując odpowiednią linię do /etx/X11/xorg.conf, jak Ci zależy na tym to poszukaj. EDIT: a dobra wyręczę Cię, dopisz: Section "ServerFlags" Option "DontZap" "false" EndSection I do sekcji z klawiaturą (InputDevice): Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 (edytowane) lista modow framebuffera a tu jak przywrocic stary skrot klawiszowy edit: za wolno znowu ktos byl szybszy Edytowane Czerwiec 27, 2009 przez fafig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Z tymi Ctrl+Alt+Fx to jest jazda, bo ja też tego nie mam i nie wiem jak włączyć. Kursor sobie znika, do puki na 7 nie wejdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benji Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Zrobilem tak jak napisaliscie, oto moj grub.conf: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/sda2 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=15 #splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz #hiddenmenu title Fedora (2.6.29.5-191.fc11.i686.PAE) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.29.5-191.fc11.i686.PAE ro root=UUID=c725d723-8ce7-4b8e-bbf4-226118bb1d0b vga=0x317 initrd /initrd-2.6.29.5-191.fc11.i686.PAE.img title Fedora (2.6.29.4-167.fc11.i686.PAE) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.29.4-167.fc11.i686.PAE ro root=UUID=c725d723-8ce7-4b8e-bbf4-226118bb1d0b vga=0x317 initrd /initrd-2.6.29.4-167.fc11.i686.PAE.img W pliku /etc/sysconfig/init tez pokombinowalem cos: # color => new RH6.0 bootup # verbose => old-style bootup # anything else => new style bootup without ANSI colors or positioning BOOTUP=verbose # column to start "[ OK ]" label in RES_COL=60 # terminal sequence to move to that column. You could change this # to something like "tput hpa ${RES_COL}" if your terminal supports it MOVE_TO_COL="echo -en \\033[${RES_COL}G" # terminal sequence to set color to a 'success' color (currently: green) SETCOLOR_SUCCESS="echo -en \\033[0;32m" # terminal sequence to set color to a 'failure' color (currently: red) SETCOLOR_FAILURE="echo -en \\033[0;31m" # terminal sequence to set color to a 'warning' color (currently: yellow) SETCOLOR_WARNING="echo -en \\033[0;33m" # terminal sequence to reset to the default color. SETCOLOR_NORMAL="echo -en \\033[0;39m" # default kernel loglevel on boot (syslog will reset this) LOGLEVEL=3 # Set to anything other than 'no' to allow hotkey interactive startup... PROMPT=yes # Set to 'yes' to allow probing for devices with swap signatures AUTOSWAP=no Generalnie opcja vga=791 mi dziala oraz 0x317 tez dziala tak samo, chodzi tutaj mi troszke o cos innego. Mianowicie jak dam enter w grubie to pokazuje mi sie dekompresja jadra caly output ladnie z inicjalizacja urzadzen do momentu witam w fedora linux czyli do inicjalizacji uslug i w tym momencie zaliczam black screena. Jak daje init 3 to mam black screena i musze komputer zrestartowac. Juz nie chodzi mi o ta opcje ctrl+alt+backspace bo to jest male piwo w porownaniu z tym co sie dzieje teraz. Kazda proba przejscia do trybu tekstowego w F11 konczy sie black screenem czy to init czy to telinit czy to przez /etc/inittab czy przez gruba. Na monitorze mam czarno, ale generalnie ten system sobie tam dziala bo jak wcisne ctrl+alt+del to sie zreseruje po krotkim odstepnie czasu. Nie wiem czy to jest moja wina, ze zaczolem mieszac bo mi sie nie podobalo te logo i wolalem zeby byl normalny output. A Moze jest to jakis bug xorga czy cos bo w koncu fedorka 11 ma dopiero pare dni. Tak jak pisalem nie mialem takich problemow bezposrednio po instalacji F11. Prosze o jakies rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 (edytowane) moze sterownik framebuffera sie wykrzacza... skasuj wpis vga i sproboj odpalic... jaka masz karte graficzna? edit: wpisujesz "init 3" czy samo "3" bo to jest roznica. i sproboj 0x318 moze to zadziala (ja tak mam u siebie w cfg). aha i wez w tym /etc/sysconfig/init ustaw bootup na color spowrotem. moze jeszcze na koniec sproboj tak: /usr/libexec/plymouth/plymouth-update-initrd jak ci sie uda wejsc do konsoli Edytowane Czerwiec 27, 2009 przez fafig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Probowaliscie dodac "nomodeset" do jadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 nomodset to byl sposob na niedzialajaca grafike intela, a nie wiadomo jaka ma kolega w swoim laptopie. z miejsca zakladam ze nvidia jesli to intel, warto by bylo zajrzec na fedora 11 common bugs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 nomodset to byl sposob na niedzialajaca grafike intelaTudzież przeklętego, wielkiego g... zwanego ATI. ATI go home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 1. w kwestii Ctrl+Alt+Fx nomodeset do parametrów kernela i działa wersja druga: zmiana sterownika na vesa i tez działa mam grafikę intela $ lspci |grep VGA 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82G33/G31 Express Integrated Graphics Controller (rev 02) Szkoda tylko, że w F8-10 nic z nią nie musiałem kombinować, aż do teraz. Zamiast psuć to powinno się wszystko rozwijać, nieprawdaż? To bug, czy jest jakieś inne wyjaśnienie takiego zachowania? Co ciekawe, używając grafiki intela+parametru nomodeset mam X-y na tty1, natomiast przy sterowniku vesa na tty7 ja już nic nie rozumiem w tym linuksie :lammer: 2. Dzięki za plik /etc/sysconfig/init ile to ja się kiedyś naszukałem, gdzie się zmienia popłożenie wyświetlania [ OK ] przy starcie usług parametr RES_COL=60 zmienić na około 110 i mamy na końcu ekranu przy 1024x800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 tak to jest bug sterownika . co do tty to teraz zmienili ze standardowo Xy startuja na konsoli 1, pewnie chodzi o akceleracje (w vesa jej nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Off topic co do tty to teraz zmienili ze standardowo Xy startuja na konsoli 1Dodam przy okazji, że tylko startują. Po wylogowaniu użytkownika GDM (czy inny menedźer logowania) pojawia się już "po staremu" na tty7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
washu Napisano Czerwiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2009 Ten blank to efekt odpalenia dedykowanego framebuffera - u mnie radeondrmfb z ustawieniami których on nie rozumie jak sądzę, niestety uparcie mi startuje mimo dopisywania w blacklist.conf i podawania na przykład przy starcie video=vesafb to i tak mi startuje radeondrmfb. Aha jak wyłączyłem selinux to przestał mi bootować, Co nowsza wersja to gorzej jednym słowem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2009 nie powinno byc blacklist radeonfb ?? jak wylaczyles selinuxa? samo setenforce wylacza dla biezacej sesji. zrobisz reset i dalej selinux jest wlaczony. wylaczasz go permamentnie w /etc/sysconfig/selinux albo dopisujesz do gruba selinux=0 w linii kernela. wystarczy ze zmodyfikowales jakies pliki systemowe (przez np update), i juz ci nie przydzieli kontekstow - w rezultacie nie odpalisz systemu. dlaczego co wersje to gorzej? w windowsie ile jest dziur i jest ok, a ile niezalatamych? w linuksie masz laty codziennie, bo tutaj ludzie ciezko pracuja i traktuja sprawe powaznie, a nie dlatego zeby zbic kase... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi