PstryPtak Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 Witam Mimo że mam ustawione powiadamianie o aktualizacjach (próbowałem też wyszukiwać ręcznie poprzez System=>Administracja=>Aktualizacja oprogramowania) to F11 nie znajduje żadnych aktualiazacji. To normalne? W/g dziennika oprogramowania ostatnia aktualizacja była 16 czerwiec 2009. Potem cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 A próbowałeś tak normalnie yum update jako root? Aktualizacje były i to w dużych ilościach od daty, którą podałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 Poszło 257 aktualizacji :lammer: Dzięki Ale niestety po aktualizacjach i restarcie systemu gdy wpisuję "yum update" jako root to mam: [root@Fedora ~]# yum update Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 4, in <module> import yum File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/__init__.py", line 50, in <module> import config File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/config.py", line 27, in <module> from parser import ConfigPreProcessor File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/parser.py", line 3, in <module> import urlgrabber File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/__init__.py", line 53, in <module> from grabber import urlgrab, urlopen, urlread File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 410, in <module> import keepalive File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/keepalive.py", line 444, in <module> class HTTPSConnection(httplib.HTTPSConnection): AttributeError: 'module' object has no attribute 'HTTPSConnection' I jak teraz robić aktualizacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 A jakby tak samemu pomyśleć przez chwilę? Na forum poszukać? → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 Byłem i czytałem ale to nic nie zmienia. Czy wpiszę samo "yum" czy z parametrami, to odpowiedź zawsze jest taka sama (jak w poście powyżej). Może odinstalować całego Yuma i zainstalować ponownie? Tylko... wstyd prosić... Mógłby mi ktoś podać komendy jak to zrobić w terminalu. W panelu Administracja=>Dodaj/usuń oprogramowanie też nic nie działa i niczego nie znajduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 Może odinstalować całego Yuma i zainstalować ponownie?Myślisz, że to pomoże? Zawsze można spróbować, ściągnij pakiet np. stąd http://ftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/fedora...fc11.noarch.rpm i potem zainstaluj rpm -Uvh nazwa (jak będzie problem to użyj dodatkowo opcji --force). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 Yum ma trochę zależności przy usuwaniu (np. PackageKit), co może być bardzo nieciekawe. Odnośnie pakietów poczytaj na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Kurcze już mi oczy wyłażą od czytania różnych opisół i postów:) Zrobiłem tak jak doradziliście i: [root@Fedora ~]# rpm -Uvh /home/Puchacz/Pobrane/yum-3.2.23-3.fc11.noarch.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet yum-3.2.23-3.fc11.noarch jest już zainstalowany [root@Fedora ~]# rpm -Uvh --force /home/Puchacz/Pobrane/yum-3.2.23-3.fc11.noarch.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:yum ########################################### [100%] [root@Fedora ~]# yum Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 4, in <module> import yum File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/__init__.py", line 50, in <module> import config File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/config.py", line 27, in <module> from parser import ConfigPreProcessor File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/parser.py", line 3, in <module> import urlgrabber File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/__init__.py", line 53, in <module> from grabber import urlgrab, urlopen, urlread File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 410, in <module> import keepalive File "/usr/lib/python2.6/site-packages/urlgrabber/keepalive.py", line 444, in <module> class HTTPSConnection(httplib.HTTPSConnection): AttributeError: 'module' object has no attribute 'HTTPSConnection' czyli nic się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Z ciekawości pogrzebałem trochę w sieci i były zgłaszane podobne błędy, ale... w rawhide. Jaką masz wersję systemu? Pokaż wyniki poleceń uname -a rpm -qa | grep fc12 Poza tym sprawdź czy nie uaktywniłeś repozytoriów "rawhide". Przejdź jako root do katalogu /etc/yum.repos.d, wyświetl sobie kolejno wszystkie pliki *rawhide*.repo i sprawdź czy w sekcjach z "rawhide" w nazwie masz wszędzie ustawione enabled=0, czyli coś takiego mniej więcej: [rawhide] ... enabled=0 ... [rawhide-debuginfo] ... enabled=0 ... Jeśli nie popodczepiałeś sobie za dużo repozytoriów to powinieneś sprawdzić w plikach: fedora-rawhide.repo rpmfusion-free-rawhide.repo rpmfusion-nonfree-rawhide.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 [root@Fedora ~]# uname -a Linux Fedora 2.6.29.6-213.fc11.i686.PAE #1 SMP Tue Jul 7 20:59:29 EDT 2009 i686 i686 i386 GNU/Linux [root@Fedora ~]# rpm -qa | grep fc12 [root@Fedora ~]# W pliku fedora-rawhide.repo wszystkie linie enabled=0 * rpmfusion-free-rawhide.repo - nie mam takiego pliku * rpmfusion-nonfree-rawhide.repo - nie mam takiego pliku Wczoraj napisałem że pobrałem i zainstalowałem 257 aktualizacji. Wszystkie skończyły się bez komunikatu błędu. A mimo to w dzienniku oprogramowania nadal mam że ostatnie aktualizacje miałem 18 czerwiec 2009. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 moze wylaczyles deamon logujacy, albo masz go zle ustawionego. "dziennik oprogramowania" mozna jasniej? /var/log/yum.log ? jesli masz uaktywnionego sendmaila to dostajesz powiadomienia na mail... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 [...] ostatnie aktualizacje miałem 18 czerwiec 2009.Gdzie to sprawdzasz? Zobacz jaką wartość ma parametr "logfile" w pliku /etc/yum.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Programy=>Przeglądarka dziennika oprogramowania - tutaj nie mam powiadomienia o ostatnich aktualizacjach /var/log/yum.log - tutaj są wszystkie ostatnie aktualizacje Pomóżcie, bo chyba czeka mnie nowa instalacja:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Programy=>Przeglądarka dziennika oprogramowania - tutaj nie mam powiadomienia o ostatnich aktualizacjach No to sobie odpuść, bo to jakiś śmieć/niedoróbka. Sprawdzaj w logu yuma, aktualizuj ręcznie przez yum i odinstaluj PackageKit - może to przez niego kłopoty. Pozytywnie, że nie masz włączonych repozytoriów rawhide. Kiepsko, bo nie wiem skąd bierze się ten błąd yuma. Pokaż jeszcze jakie masz zainstalowane wtyczki do yuma rpm -qa | grep yum-plugin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PstryPtak Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 [root@Fedora ~]# rpm -qa | grep yum-plugin anaconda-yum-plugins-1.0-4.fc11.noarch PackageKit-yum-plugin-0.4.8-2.fc11.i586 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi