adam_993 Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Ktoś korzysta z 10? Chętnie zainstalowałbym ją, ale rozmiar aktualizacji dobija... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Ktoś korzysta z 10? Chętnie zainstalowałbym ją, ale rozmiar aktualizacji dobija... Ja używam Fedora Core 10, i jest miodzio Na jakim Sprzęcie instalowałeś, lub chcesz zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Ja używam Fedora Core 10, i jest miodzio Nie ma czegoś takiego. Ja używam Fedory 10 i czytając o kłopotach z F11, wolę poczekać na F12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Ktoś korzysta z 10? Chętnie zainstalowałbym ją, ale rozmiar aktualizacji dobija...To ściągnij wersję netinstall ~100MB, zawsze jest taka na serwerach. Po instalacji masz łysą konsole i robisz update, a dopiero potem cokolwiek instalujesz. Albo spróbuj wersję oznaczoną jako AOS co jest prawie tym samym http://fedoraproject.org/wiki/AOS_Spin ...chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 [...] a dopiero potem cokolwiek instalujesz.W czasie instalacji w opcji "netinst" od razu są ściągane najnowsze pakiety z repozytoriów, więc można sobie od razu dodać/usunąć z listy odpowiednie pakiety. A po instalacji zamiast "łysej konsoli" masz w pełni sprawny system łącznie z X-ami W opcji hard-core mozesz nawet już na etapie instalacji dodać sobie linki do repozytoriów RPMfusion i poinstalować sterowniki, kodeki itp. Oczywiście wskazane stabilne i w miarę szybkie łącze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 W przypadku Vectry i szybkości łącza, netinstall mogę sobie z głowy wybić. W f11 denerwuje mnie potrzeba stworzenia /boot. Deweloperzy Ubuntu jakoś sobie poradzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Poradzili sobie tylko tyle że w ubuntu jest stary system plików ext3 A fedora jest bardziej nowatorska , ma system plików ext4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 W f11 denerwuje mnie potrzeba stworzenia /boot.A to pierwsze słyszę. Jeśli chcesz możesz wykreować tylko jedną partycję / - boot, home itp będą podkatalogami. Trzeba tylko wybrać własny podział dysku oraz utworzyć partycję ext3, bo na najnowszej ext4 z jakichś tam przyczyn (nie chce mi się wnikać w szczegóły) nie pójdzie. @DAREK.WL - ma ext4 jako jeden z możliwych do wyboru. Ja zarówno F10 jak i F11 mam na ext3 i dobrze mi z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 ... ale rozmiar aktualizacji dobija... A sprawdzales dostepnosc uaktualnionych spinow? Wtedy aktualizacja po instalacji nie powinna juz byc takim problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Pamiętam, że ktoś zrobił taki spin, ale nie pamiętam kto go udostępniał. Mały OT: przypomniało mi się porównanie Fedora-Ubuntu. W pewnym punkcie porównywano społeczność. Ubuntu ma miłą społeczność, a Fedora opryskliwą a nawet chamską (kolokwialnie). Moim zdaniem jest odwrotnie. Na polskim forum Ubuntu czepiają się wszystkiego, właściwie nic nie wiedzą. A tu proszę, pomogą, psów na człowieku nie wieszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Pamiętam, że ktoś zrobił taki spin, ale nie pamiętam kto go udostępniał. http://spins.fedoraunity.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Opinia o "forum.ubuntu.pl" jest jak najbardziej słuszna. Jeśli chcę napisać posta z jakimś problemem o ubuntu to już wolę forum na www.ubucentrum.net . Tam jest życzliwa atmosfera , podobnie jak tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 (edytowane) W f11 denerwuje mnie potrzeba stworzenia /boot.Ale tylko w przypadku LiveCD, gdzie wymuszane jest posiadanie partycji ext4, a że stary grub nie obsługuje ext4 to trzeba założyć osobną partycję /boot pod ext3. Swoją drogą taki osobny /boot jest bardzo dobrym rozwiązaniem, kiedy np. mamy kilka linuksów, wtedy w każdym montujemy w fstabie tę partycję i automatycznie jest załatwiana sprawa aktualizacji kernela. Edytowane Sierpień 12, 2009 przez WalDo usunięcie fałszywych błędów ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 No właśnie. F11 na ext3 można zainstalować tylko z instalacyjnej DVD. U mnie trochę zajęłoby czasu. Szkoda że Red Hat nie udostępnia usługi podobnej do ShiIt. A Fedora Free Media chyba nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 F11 na ext3 można zainstalować tylko z instalacyjnej DVD.Lub jak wyżej wspomniałem netinst. Przypominam tylko dla ustalenia uwagi, bo jak rozumiem, ze względu na parametry sieci oba rozwiązania i tak Cię nie satysfakcjonują. A Fedora Free Media chyba nie działa?Dobre pytanie. Są tutaj jeszcze jacyś ambasadorzy Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi