Skocz do zawartości

Montowanie Partycji Ntfs W F11 W środowisku Kde

stp

Rekomendowane odpowiedzi

W F11 pracuję w środowisku GNOME. Na początku miałem problem z montowaniem partycji NTFS ale gotową receptę podał mi na forumthof (http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20864&view=findpost&p=125360). Zainteresowałem się ostatnio środowiskiem KDE. Po zainstalowaniu KDE okazało się, że jest problem z montowaniem partycji. Po wylogowaniu z GNOME i zalogowaniu do KDE martycje (co oczywiste) są zamontowane. Natomiast po ponownym uruchomieniu F11 w środowisku KDE parycje NTFS nie montują się automatycznie. Powiem szczerze, że jestem tym faktem zaskoczony. Upoważnienie dla użytkownika (tak jak wskazówka thof'a w GNOME) w KDE też występuje. Co się dzieje? Jak rozwiązać ten problem? Na forum nie spotkałem sie z opisem takiej sytuacji. Proszę o pomoc. Sam nie mogę rozwiązać w/w problemu.

Właściwie to po co Ci partycje ntfs na linuksie? Jak już masz takie problemy to zamontuj je "na sztywno" w fstabie.

Myślę, że nie jestem jedynym, który korzysta z systemu Windows i F11. I czasem bywa, że pod F11 potrzebna jest partycja z Windows. O ile pamiętam to już od F8 montowanie partycji przebiegało automatycznie. Problem z automatycznym montowaniem partycji pojawił sie u mnie znowu w F11. Dałes mi wtedy gotowe rozwiązanie problemu. Jestem dociekliwy i dlatego interesuje mnie dlaczego automatyczne montowanie partycji W F11 w środowisku Gnome nie działa w środowisku KDE? No i czy jest jakieś proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu?

...nie działa w środowisku KDE? No i czy jest jakieś proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu?
KDE nie używam to nie pomogę, ale już Ci napisałem co zrobić. Rozwiązaniem działającym niezależnie od środowiska graficznego jest edycja pliku /etc/fstab. Wpisz w google /etc/fstab ntfs i gwarantuję Ci, że linki na pierwszej stronie odpowiedzą na Twoje pytanie. Swoją drogą jak używasz fedory od 8 to powinieneś wiedzieć o co chodzi, bo w końcu kiedyś nie było taki narzędzi jak devicekit czy gnome-mount.

Myślę, że nie jestem jedynym, który korzysta z systemu Windows i F11. I czasem bywa, że pod F11 potrzebna jest partycja z Windows. O ile pamiętam to już od F8 montowanie partycji przebiegało automatycznie. Problem z automatycznym montowaniem partycji pojawił sie u mnie znowu w F11. Dałes mi wtedy gotowe rozwiązanie problemu. Jestem dociekliwy i dlatego interesuje mnie dlaczego automatyczne montowanie partycji W F11 w środowisku Gnome nie działa w środowisku KDE? No i czy jest jakieś proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu?

Ja zazwyczaj przez yuma instaluję te paczki

ntfs-config ntfs-3g ntfsprogs

i w terminalu (konsoli) jako root poleceniem ntfs-config ustawiam co trzeba ,restart kompa i działa wszystko jak trzeba.

Niezbyt dokładnie przedstawiłem problem montowania partycji NTFS w środowisku KDE - mea culpa. Otóż samo automatyczne montowanie następuje czego dowodem jest pokazywanie w/w partycji w Dolphinie czy w katalogu /media. Natomiast dostęp do tych partycji jest tylko z poziomu roota. Nie jest więc to jakiś poważny problem, ale jest pewną uciążliwością. Dziwi również fakt, iż uprawnienia dla użytkownika nadane w środowisku GNOME (http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20864&view=findpost&p=125360) nie przenoszą się na środowisko KDE. A co ciekawe w KDE widać nadane uprawnienia w GNOME. Myślę, że potrzebna jest tu jakaś kosmetyczna poprawka, ale to przerasta moje możliwości.

Co do wiki...

Umieszczenie obsługi partycji NTFS (czyli czegoś co ma charakter logiczny) w dziale "Sprzęt" jest koszmarnym nieporozumieniem. Na PW @pitcarn sugerowałem utworzenie nowego artykułu. A jeśli to już musi być w Poradniku, to raczej wyciągnąłbym jako osobny punkt.

W każdym razie i z niezachwianą pewnością twierdzę, że ze sprzętem niewiele ma to wspólnego (poza umieszczeniem na fizycznym dysku).

[edit]

Może czas w dodać w poradniku dział "Administracja". Chociaż poradnik miał rozwiązywać najczęstsze problemy a problem z niemontującymi się partycjami NTFS jest raczej w zaniku :unsure:

Natomiast dostęp do tych partycji jest tylko z poziomu roota.
Co masz na myśli pisząc dostęp? Brak zapisu czy również brak możliwości odczytu danych z NTFS przez zwykłego użytkownika?

Co do wiki...

Umieszczenie obsługi partycji NTFS (czyli czegoś co ma charakter logiczny) w dziale "Sprzęt" jest koszmarnym nieporozumieniem.

ech, wiedziałem że ktoś się prędzej czy później zbulwersuje :) Sprzętem to to nie jest, ale nie było odpowiedniego działu i nijak nie pasowało do ogólnych, było późno, poprawiałem kolegi przecinki i takie tam duperele, aż stwierdziłem że przeniosę. Chyba faktycznie nowy rozdział by się przydał w poradniku.

Co do wiki...

Umieszczenie obsługi partycji NTFS (czyli czegoś co ma charakter logiczny) w dziale "Sprzęt" jest koszmarnym nieporozumieniem. Na PW @pitcarn sugerowałem utworzenie nowego artykułu. A jeśli to już musi być w Poradniku, to raczej wyciągnąłbym jako osobny punkt.

W każdym razie i z niezachwianą pewnością twierdzę, że ze sprzętem niewiele ma to wspólnego (poza umieszczeniem na fizycznym dysku).

[edit]

Może czas w dodać w poradniku dział "Administracja". Chociaż poradnik miał rozwiązywać najczęstsze problemy a problem z niemontującymi się partycjami NTFS jest raczej w zaniku :unsure:

Co masz na myśli pisząc dostęp? Brak zapisu czy również brak możliwości odczytu danych z NTFS przez zwykłego użytkownika?

Chcąc otworzyć partycję trzeba zalogować sie jako root. A więc jedno i drugie. Co jeszcze zauważyłem. Otóż przy próbie otworzenia parycji np. DANE po zalogowaniu jako root mam dostęp do tej partycji ale w katalogu /media tworzy się katalog DANE-1 (o tej samej zawartości co DANE) i to on jest otwierany. Katalog DANE, który dalej pozostaje w /media dalej nie otwiera się. W aplikacji Dolphin zmienia się ikona partycji DANE co informuje o udostępnieniu. Po pierwszych próbach poznawania KDE mam wrażenie iż mimo pewnych ustawień w systemie (pod GNOME) nie ma pełnej zgodności KDE z GNOME - nie chodzi mi oczywiście o interface lecz o ustawienia.

Myśle, że jednak powrócę do GNOME choć środowisko KDE ma wiele zalet - no ale to moje osobiste odczucia nie związane z tematem - przepraszam.

mam wrażenie iż mimo pewnych ustawień w systemie (pod GNOME) nie ma pełnej zgodności KDE z GNOME - nie chodzi mi oczywiście o interface lecz o ustawienia.
Nic dziwnego, bo są to dwa osobne (konkurencyjne) środowiska graficzne i nie ma między ich ustawieniami żadnej zgodności.