Lukasz69 Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 Postawiłem świeżą F11. To mój pierwszy kontakt z pulseaudio. Chciałem dziś ustawić dźwięk 5.1 w amaroku, korzystam z KDE. Włączyłem KMix: - odznaczyłem wyciszenie Surround, Center i LFE. W /etc/pulse/daemon.conf ustawiłem: default-sample-channels = 6 Poszperałem po forum i ustawiłem ponadto: high-priority = yes realtime-scheduling = yes default-fragments = 8 default-fragment-size-msec = 50 Nawet sprawdziłem co da mi to: yum remove xine-lib-pulseaudio Efekt taki że głośnik Center i LFE hałasują jak należy natomiast głośniki przednie i tylnie źle grają. Dziwne jest to że przedni głośnik lewy po 20 sekundach zaczyna grać poprawnie i później zdarza się że coś go przycina(bądź tylko jeden z kanałów), podobnie tylni lewy choć on częściej się przycina. Prawy głośnik przedni i tylni natomiast bez przerwy tną muzykę. Byłbym wdzięczny za wskazówki co i jak. Drugi problem jest taki że ogólnie suwaki nie pozwalają na większą manipulację dźwiękiem - można gdzieś to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
movsd Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 Witam, mam system 5.1 i wszystko pod Fedorą 11 generalnie działa. Problem powstaje wtedy gdy chcę zmienić poziom głośności. Przednie głośniki robią się ciche gdy suwak jest już w połowie, natomiast tylnie gdy suwak zjedzie mniej więcej do poziomu 10%. Przedni głośnik robi się głośny już na 1% głośności. Problem nie zależy od programu (testowałem na vlc, xmms i innych). Wygląda to tak jakby głośność tylnich głośników była w skali logarytmicznej, przednich w liniowej (czyli złej) a centralnego w wykładniczej (czyli najgorszej). Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 W PulseAudio? W F12 ma się chyba pojawić sterowanie dla 5.1 w PA. Teraz jest tylko jeden suwak, z tym jest problem? Jeśli tak to wypróbuj włączyć kanały w gst-mixer (lub alsamixer). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
movsd Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 Tak, pulseaudio. W gst-mixer i alsamixer wystpuje ten sam problem. To nie ma związku z samym suwakiem, tylko z tym jak system zarządza głośnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 Aha w takim razie temat sprzed dwóch godzin http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21561&hl= może coś razem wymyślicie Ja nie mam żadnego zestawu to nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 jak słusznie zauważył thof tematy wyglądają na podobne, więc pozwoliłem sobie połączyć wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
movsd Napisano Październik 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 @Lukasz69 Może ustaw wyższy priorytet dla pulseaudio. Napisz czy ten sam problem występuje w innych programach (xmms, vlc itp). Może te problemy wynikają ze zmian w konfiguracji? Opcje domyślne (default-fragments = 4 default-fragment-size-msec = 25) gorzej chodzą? Jeśli chodzi o konfigurowanie to to co zrobiłeś powinno wystarczyć. Sprawdź czy w amaroku na pewno ustawiłeś wyjście na pulseaudio a nie alsa (default zazwyczaj oznacza alsa). btw Ja chyba naprawiłem ustawiając flat-volumes = no (chyba, bo już późno i nie mogę głośników za bardzo podkręcać). EDIT Niestety nie naprawiłem. Obsługa 5.1 jest w Fedorze zrąbana od samego początku i niestety nic w tej materii się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Październik 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2009 Sprawa wygląda tak że dźwięk na głośnikach bocznych jest urywany i robi wrażenie jakby raz był puszczany na lewą stronę a raz na prawą. Niby lewy głośnik gra ciut płynniej i brzmi tak jakby lewy kanał grał poprawnie ale prawy był puszczany raz na prawo, raz na lewo. Nie wiem co dalej. Ostatnia moja Fedora to FC6. Tam nie miałem miksowania ale działało mi 5.1 co cieszyło ucho. Jak nic nie wskóram to wywalę chyba pulseaudio chyba że macie jeszcze jakieś wskazówki, propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2009 Jak nic nie wskóram to wywalę chyba pulseaudio chyba że macie jeszcze jakieś wskazówki, propozycje.Spróbuj (częściowo) wyłączyć, zakomentuj linię "/etc/alsa/pulse-default.conf" w pliku /etc/asound.conf . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Październik 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2009 Kombinuję dalej. Jak daję komendę: speaker-test -c 6 Powinienem usłyszeć szumy w kolejnych głośnikach - dobrze myślę? Jeśli tak to te szumy są nie przekazywane w całości na konkretny głośnik ale rozdzielane też na inne. Może coś z mapowaniem kanałów jest nie tak? Moja karta dźwiękowa to wbudowana CK804. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Październik 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Dobra, jezeli rozmawiamy o dzwieku 5.1 to ja z innej beczki. Meczylem sie aby puscic sygnal DD lub DTS przez IEC958 na karcie Audigy SE, ale mixer (czy to alsamixer czy kmix) w ogole jakis hmmmm... uchyniety np. brak suwaka PCM. Sprawa zakonczyla sie tak ze wyrzucilem z komputera Audigy i zostalem przy karcie wbudowanej w przypadku ktorej wszystko dziala bez zadnej dodatkowej konfiguracji - o dziwo smplayer i xine domyslnie robia "pass-through". Czy macie jakies doswiadczenie z polaczeniem kina (teatru ?) domowego z komputerem poprzez IEC958 (inaczej S/PDIF) i sygnalem Dolby Digital lub DTS ? PS Ustawialem wyjscie za pomoca iecset i testowalem na probkach stad: http://www.sr.se/sida/default.aspx?programID=2445 ale za cholere wzmacniacz nie rozponawal sygnalu DD lub DTS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Październik 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Mam takie pytanie - kiedy będzie dostępny pakiet rpm w repozytorium yuma z pulseaudio 0.9.19? Z tego co widzę to w systemie mam 0.9.15. Warto kombinować i instalować najnowsze wydanie ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi