Gość Napisano Październik 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2009 Witam. Mam parę nagrań z wakacji które wykonałem smartfonem XDA Stellar i są zapisane w formacie *.mp4 . Fedora wraz z zainstalowanymi kodekami (instalowane z poradnika) z obrazem radzi sobie świetnie, natomiast z dźwiękiem już nie, a właściwie to sobie nie radzi bo go po prostu nie ma i to bez względu na to jakim odtwarzaczem się posłużę. W google znalazłem że instalacja Real Playera może pomóc ale nic to nie dało, dźwięku jak nie było tak nie ma ( oczywiście mowa cały czas tylko o formacie mp4, inne działają bez najmniejszego zarzutu). Wyczytałem jeszcze że gstreamer może być pomocny ale to mam zainstalowane. [root@f10 amrnb-7.0.0.2]# rpm -qa | grep gstreamer-plugins gstreamer-plugins-ugly-0.10.10-2.fc10.i386 gstreamer-plugins-bad-0.10.9-2.fc10.i386 gstreamer-plugins-base-0.10.21-2.fc10.i386 gstreamer-plugins-good-0.10.13-1.fc10.i386 gstreamer-plugins-flumpegdemux-0.10.15-4.fc10.i386 Nie wiem jak do tego się dalej zabrać, a fajnie byłoby "mieć" dźwięk w odtwarzanych filmikach *.mp4 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Odpal w konsoli gmplayer - może wyskoczą jakieś przydatne informacje. Sprawdź czy masz zainstalowany gstreamer-ffmpeg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Vlc pewnie już próbowałeś, ale mplayer wypuszczał kiedyś własne kodeki, możesz je ściągnąć z ftp://ftp12.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/ (archiwum all lub mniej kodeków w essential). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Przy odtwarzaniu gmplayer zwraca cos takiego Playing /media/disk-1/Zdjecia/Telefon/VIDEO0005.mp4. libavformat file format detected. [lavf] Video stream found, -vid 0 [lavf] Audio stream found, -aid 1 VIDEO: [mp4v] 320x240 24bpp 30.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) ========================================================================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Selected video codec: [ffodivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4) ========================================================================== ========================================================================== Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders Cannot find codec 'libamr_nb' in libavcodec... ADecoder init failed :( ADecoder init failed :( <------ A to co takiego ? Cannot find codec for audio format 0x726D6173. Read DOCS/HTML/en/codecs.html! Audio: no sound Starting playback... VDec: vo config request - 320 x 240 (preferred colorspace: Planar YV12) VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0) Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect. VO: [xv] 320x240 => 320x240 Planar YV12 V: 16.7 0/ 0 4% 2% 0.0% 0 0 [rafal@f10 ~]$ rpm -qa | grep gstreamer-ffmpeg gstreamer-ffmpeg-0.10.5-1.fc10.i386 Wychodzi na to że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Vlc pewnie już próbowałeś, Właśnie teraz i coś takiego mi wypisał: Moduł dekodera nie nadaje się: VLC nie wspiera formatu audio lub wideo "samr". Niestety nie ma sposobu, aby to naprawić. a w konsoli: [rafal@f10 ~]$ vlc VLC media player 1.0.2 Goldeneye [0x91eb960] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu. /home/rafal/.themes/tish/gtk-2.0/gtkrc:59: Clearlooks configuration option "sunkenmenu" is not supported and will be ignored. /home/rafal/.themes/tish/gtk-2.0/gtkrc:60: Clearlooks configuration option "menuitemstyle" is not supported and will be ignored. /home/rafal/.themes/tish/gtk-2.0/gtkrc:61: Clearlooks configuration option "listviewitemstyle" is not supported and will be ignored. /home/rafal/.themes/tish/gtk-2.0/gtkrc:62: Clearlooks configuration option "progressbarstyle" is not supported and will be ignored. [0xb72bcae0] main decoder error: no suitable decoder module for fourcc `samr'. VLC probably does not support this sound or video format. QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1 Naruszenie ochrony pamięci [rafal@f10 ~]$ Oczywiście błędu gtk nie biorę pod uwagę bo nie to jest istotą problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Być może potrzebujesz paczki dostępnej tutaj. Jak widzisz pochodzi ona z repo ATrpms, lepiej zachować ostrożność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Zainstalowałem wskazane paczki przy pomocy yuma nie wiem czy to jest jakaś różnica ale nic to nie dało. Dźwięku dalej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Dźwięku dalej nie ma.Nie ma pod Linuksem czy nie ma w ogóle? Sprawdzałeś na sam-wiesz-czym? Może po prostu filmik jest nagrany bez dźwięku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Nie ma pod Linuksem Telefon odtwarza z dźwiękiem, po uploadzie na www.yaoutube.com filmiki też mają dźwięk, pod SAM wiesz czym tez jest OK . Może to ułatwi diagnozę: Plik po uploadzie na youtube.com http://www.youtube.com/watch?v=XFGWpdiP-1s (przypominam że to tylko sampel za treść "nie" odpowiadam ) Oryginał http://dl.getdropbox.com/u/1284084/VIDEO0054.mp4 Więc jak ktoś ma ochotę może sam sprawdzi czy u niego działa,bo u mnie jakoś nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 http://www.linuxquestions.org/questions/fe...codec..-277693/ Inne propozycje: http://www.google.com/linux?num=100&hl...=Szukaj&lr= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2009 Co do: http://www.linuxquestions.org/questions/fe...codec..-277693/ Real Player zainstalowany juz dawno a dzwieku jak nie bylo tak nie ma, a co do kompilacji mpayera z obsługa amr, czy to pomoże ? No bo jak włącze obsługe amr tylko w mplayerze to czy przy pomocy innych odtwarzaczy też będę mógł odtworzyć dzwięk z plikow mp4? chyba nie, czegos tu dalej nie rozumiem, :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skamir Napisano Październik 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Real Player odtwarza 3gp z mojego telefonu, z amr. Jak nie ma kodeka do mp4, to zainstaluj sobie program "Mobile Media Converter". Po zmianie np na 3gp, słychać Wasze przekleństwa i śmiech (nie obejrzałem do końca za ambitne dzieło) Pozdrawiam Skamir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Jak nie ma kodeka do mp4, to zainstaluj sobie program "Mobile Media Converter". Cały myk w tym że chciałbym mieć możliwość odtwarzania swoich "dzieł" prosto z telefonu, znaczy się bez żadnego konwertowania plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Możesz skompilować ffmpeg z opcjami --enable-libamr-nb i --enable-libamr-wb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi