Skocz do zawartości

Jak Przerobić Windowsowy Program Na Linuksa ?

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Marzeniem moim jest by mieć na linuksie program AVER TV 6 który współpracuje z tunerem telewizyjnym AVERMEDIA VOLAR HX A 827

Na linuksie nie ma programu który by obsługiwał za 1 zamachem zarówno radio jak i telewizję z tunera tv . Nie wspomnę już o funkcji magnetowidu czyyli programowaniu nagrywania programów radiowych lub telewizyjnych . Program AVER TV 6.0.18 współpracuje bezpośrednio z małym pilotem dołączonym do urządzenia .

Na linuksie nie dośc że trzeba uywać oddzielnych programów ; TVTIME , KRADIO to jeszcze trzeba wydać dodatkową komende w konsoli by mieć dźwięk . szkoda że TEN program [pierwszy od góry] nie jest dostępny w linuksowej wersji :(

Waldo , wiem o mplayerze z tego co piszą na stronie producenta w pliku "player.txt" w opisie instalacji linuksowych sterów . Ale składnia poleceń które tam są podane jest dość skomplikowana .

A odnośnie kaffeine ; ona wykrywa mój tuner tv jako karte DVB-T

Tylko że moja karta obsługuje wg instrukcji format MPEG2 , a naziemne programy DVB-T mają być uruchomione w mojej okolicy w marcu przyszłego roku w standardzie MPEG4 :(

Ale składnia poleceń które tam są podane jest dość skomplikowana .
Jak raz zrozumiesz o co chodzi, to wystarczy skrypt napisać i potem tylko numer programu, kanału albo częstotliwość podawać. Czasem warto poświęcić trochę czasu na poznanie narzędzia, żeby potem mieć więcej możliwości.

Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Napisałem jakiś prosty programik okienkowy (w Gambasie :D ) do obsługi TV i do nagrywania programów i śmiga aż miło.