DAREK WL. Napisano Październik 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2009 Dziś zainstalowałem od nowa Fedorkę 11 . Dodałem repozytoria rpmfuzion , zrobiłem aktualizację; yum update. po re3starcie , na nowym jądrze 2.6.30.64-cośtam pleceniem yum install kmod-nvidia zainstalowałem stery do grafy . Po restarcie , niestety system uruchamia sie tylko tekstowo , X-y nie wstają a polecenie startx daje komunikat o błędzie ; failed to initialiże Nvidia device PCI 1;0 Pierwszy raz mam taki przypadek na Fedorze 11 :lammer: Proszę o pomoc , bo niestety tego posta jestem zmuszony pisać spod komercyjnego windows 7 !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2009 Jako root: yum install system-config-display system-config-diaplay i zmień sterownik z nvidia na nuoveau, albo nv. O akceleracji zapomnij, ale obraz będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2009 Proszę o pomocNa pewno pomoże wrzucenie wyjścia polecenia lspci (odpal jakiś LiveCD) oraz zawartości pliku /var/log/Xorg.0.log (oczywiście przed zmianami proponowanymi przez @SeeM). Tylko pamiętaj o umieszczeniu tego między znacznikami CODEBOX - to taki "klik" na lewo od okna edycji postu. Jak nie to podaj chociaż typ karty. P.S. spod komercyjnego windows 7 !!No, bez przesady z tą komercją. Na razie to chyba tylko darmowa beta wersja Premiera pod koniec października a w Polsce jeszcze później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 To już wole zainstalować inną dystrybucję niż mieć system bez akceleracji A jak sie przegląda te forum to jest wrażenie że fedora jest lepsza np od ubuntu .a na ubuntu jednak instalacja sterów nvidii przebiega bez kłopotów .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 [...] niż mieć system bez akceleracji A kto powiedział, że bez akceleracji? Bez akceleracji na czas naprawy. Oczywiście jak bardziej pasuje Ci Ubuntu, to Twój wybór - w końcu chodzi o to żeby pracować/bawić się przy komputerze a nie walczyć bez przerwy z systemem. Tak w ogóle, to albo Ty masz jakiś sprzęt dziwny albo coś za dużo kombinujesz, bo ciągle jakieś kłopoty zgłaszasz z nim. Zazwyczaj równie enigmatycznie jak tutaj. A zgłaszając problemy z grafiką wypadałoby powiedzieć jaką masz kartę, jaki kernel, czy wykonane są wszystkie update'y i jaką wersję kmod-nvidia zainstalowałeś. I te numerki przy wersjach pakietów (zarówno kernela jak i modułów nvidia) są zazwyczaj dość istotne, więc "cośtam" nie bardzo pomaga w rozwiązaniu problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Październik 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 witam moze wystarczy zamiast kmod-nvidia, zainstalowac kmod-nvidia-PAE? nie wiem, gdybam, ale u mnie pomoglo... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 Pamiętam dokladnie ; nazwa modułu nvidii była identyczna jak nazwa samego jądra . a karte grafiki to mam ; Asus GeForce 8600 GT Wszystkie systemy operacyjne interpretują ją jako Nvidię 8600 GT . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 Wszystkie systemy operacyjne interpretują ją jako Nvidię 8600 GT .To musiałeś coś niekoszernie zrobić. Powinieneś zmienić tymczasowo driver na "nv" (albo po prostu usunąć /etc/X11/xorg.conf), odinstalować wszystko co z *nvidia* w nazwie i pojechać z instalką od nowa zgodnie z poradnikiem na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2009 Na oficjalnym forum jest wątek na ten temat link. Pojawia się tam sugestia dodania vmalloc=128M do opcji kernela w grub.conf Chwila z google wystarczy, żeby się zorientować, że u niektórych ludzi prowadzi to do kernel panic, więc co złego to nie ja. Zacząłbym od dodania do blacklist.conf sterowników nouveau, punkt 2. tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2009 Sokar gdy kliknę na link to otwiera sie okienko do pisania nowego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2009 Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi