vodevil Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Mam świeżo zainstalowaną fedore 11 kiedy próbuje cokolwiek zainstalować , lub użyć yuma wywala mi bląd sudo yum -y install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly xine-lib-extras-nonfree Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> yummain.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 311, in user_main errcode = main(args) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 180, in main result, resultmsgs = base.doCommands() File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 349, in doCommands self._getTs(needTsRemove) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/depsolve.py", line 100, in _getTs self._getTsInfo(remove_only) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/depsolve.py", line 111, in _getTsInfo pkgSack = self.pkgSack File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/__init__.py", line 702, in <lambda> pkgSack = property(fget=lambda self: self._getSacks(), File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/__init__.py", line 538, in _getSacks self.repos.populateSack(which=repos) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/repos.py", line 277, in populateSack sack.populate(repo, mdtype, callback, cacheonly) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 164, in populate if self._check_db_version(repo, mydbtype): File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 222, in _check_db_version return repo._check_db_version(mdtype) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1222, in _check_db_version repoXML = self.repoXML File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1386, in <lambda> repoXML = property(fget=lambda self: self._getRepoXML(), File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1378, in _getRepoXML self._loadRepoXML(text=self) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1368, in _loadRepoXML return self._groupLoadRepoXML(text, ["primary"]) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1351, in _groupLoadRepoXML if self._commonLoadRepoXML(text): File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1197, in _commonLoadRepoXML result = self._getFileRepoXML(local, text) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 976, in _getFileRepoXML cache=self.http_caching == 'all') File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 797, in _getFile result = self.grab.urlgrab(misc.to_utf8(relative), local, File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 498, in <lambda> grab = property(lambda self: self._getgrab()) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 493, in _getgrab self._setupGrab() File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 482, in _setupGrab self._grab = mgclass(self._grabfunc, self.urls, File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 655, in <lambda> urls = property(fget=lambda self: self._geturls(), File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 652, in _geturls self._baseurlSetup() File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 606, in _baseurlSetup mirrorurls.extend(self._getMirrorList()) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/yumRepo.py", line 1625, in _getMirrorList print "Could not retrieve mirrorlist %s error was\n%s" % (url, e) File "/usr/lib/python2.6/codecs.py", line 351, in write data, consumed = self.encode(object, self.errors) UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 158: ordinal not in range(128) Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Temat na oślą łączkę się nadaje. Nie zadałeś sobie nawet minimalnego trudu żeby przeszukać forum. A do tego m.in. się zobowiązałeś akceptując regulamin tego forum. No i jeszcze → http://rtfm.killfile.pl/#blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Sorki zależy mi na szybkiej odpowiedzi , nie mam pojęcia co z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Jakby naprawdę Ci zależało to wkleiłbyś jakiś charakterystyczny fragment błędu do wyszukiwarki Google Na początek zasugerowałbym yum clean all yum update a potem kolejna próba instalacji tych pakietów, o które Ci chodzi. [EDIT] Biję się w piersi i przepraszam !! Być może ta sprawa nie jest tak trywialna. → http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=231459 ewentualnie ten bug → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=508422 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Błedy Wklejałem do google , próbowałem nawet szukać na forum ,znalazłem podobny temat ale nie mogę zainstalowac YUM z rpm bo mi tez wywalają błędy. Może jakoś go zainstlować z płyty z której instalowałem system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Patrz → edycja mojego postu powyżej. P.S.przywrócę jednak do "Administracji systemu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Ehh ciągle to samo , próbowałem yum clean all i yum update:/ Można zmienić menadzera pakietów ? Np na apt albo od nowa zainstalowac YUM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Według linków które podał Waldo: yum --disablerepo=rpmfusion* update powinno zadziałać. Po aktualizacji (możesz zaktualizować tylko yum) spróbuj jeszcze raz instalacji wcześniejszych pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 Wiecie co zrobiłem reinstalkę systemu , i tak był świeży więc 0 strat Jak na razie działa chociaż instalowałem go w ten sam sposób nawet z tej samej płyty. Dzięki za pomoc @ WalDo Miło że potrafisz się przyznać do błędu(to się rzadko zdarza wśród adminów/moderatorów) wiem że wyglądało na typowo lamerski problem hehe W razie jakiś problemów będę się jeszcze odzywał chociaż mam nadzieje , że już wszystko będzie ok. Robię właśnie update , mam nadzieje ,że po nim YUM się nie sypnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 Wiecie co zrobiłem reinstalkę systemu , i tak był świeży więc 0 strat o jej, nigdy tak nie rób. Z powodu jednego programu nie kasuje się systemu. Może po prostu źle trafiłeś z czasem, bo ja wczoraj też miałem ten błąd z yum, a dziś zadziałał bez zarzutu jak zaczarowany. Czasem zdarza się, że jakiś program przestanie działać i nic nie idzie z tym zrobić, a po tygodniu z updatem magiczne moce programu wracają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2009 No trochę załamka z tą reinstalką Po kolejnym update i instalacji kmod-nvidia system znów padł ;/ Może nie robić update ?? Lepiej użyć sterów ze strony Nvidii ?? Czy może poczekać na Fedorę 12 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2009 Może nie robić update ?? - NIE! Lepiej użyć sterów ze strony Nvidii ?? - NIE! Czy może poczekać na Fedorę 12 .. - NIE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vodevil Napisano Listopad 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2009 Ok to co zrobić jak znów się sypnie. bardzo chcę używać fedory (do tej pory używałem Ubu i Debiana tam takich problemów nie było nie jestem przyzwyczajony hehe ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2009 Ok to co zrobić jak znów się sypnie.Wyłącz graficzne aktualizacje. Do aktualizacji systemu używaj tylko yum update . Jeśli yum pracuje nigdy nie wyłączaj komputera nagle (reset, czy zamknięcie systemu) ewentualnie możesz przerwać kombinacją crtl+c. Jeśli będziesz się stosował do tych rad prawdopodobieństwo wysypania się yuma jest małe. Schemat instalacji systemu powinien wyglądać w ten sposób: instalujesz, wyłączasz automatyczne graficzne aktualizacje, aktualizujesz yuma (yum update yum), potem cały system (yum update), restart kompa w celu przeładowania nowego jądra i dopiero wtedy zaczynasz używać Fedorę. Co do kmod-nvidia to jest to najczęściej pojawiający się problem na forum, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi