Skocz do zawartości

Aktualizacja Pakietu Mozilla

linuxiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Jak zaktualizować FF do wersji 3,5 i thunderbirda żeby pocztę pobierał poprzez IMAPA a nie POP3. Instalowałem z repo i mam wersje starsze nieumożliwiające niektórych bajerów. Ściągam pakiety ze stron Mozilli (pliki tar), rozpakowuje i nie wiem jak to uruchomić. Gdy daje

sh run-mozilla.sh

wyskakuje mi blad - "can't execute".

pzdr

No tak, ale to jest uruchomienie pakietu, mam utworzyć dowiązanie, gdzie wgrać FF do OPT?

po wykonaniu :

./firefox

(firefox-bin:15682): libgnomevfs-WARNING **: Could not create per-user Gnome application-registry directory: /root/.gnome/application-info

(firefox-bin:15682): libgnomevfs-WARNING **: Deprecated function. User modifications to the MIME database are no longer supported.

(firefox-bin:15682): libgnomevfs-WARNING **: Deprecated function. User modifications to the MIME database are no longer supported.

(firefox-bin:15682): libgnomevfs-WARNING **: Cannot open '/root/.gnome/application-info/user.applications' for writing

Poza tym czemu ta instalka przez sh nie działa? :(

Poza tym czemu ta instalka przez sh nie działa?
To nie instalka tylko skrypt uruchamiający. Nie bardzo chce mi się wnikać dlaczego nie chce ruszyć, bo tak na pierwszy rzut oka niby powinien.

No tak, ale to jest uruchomienie pakietu, mam utworzyć dowiązanie, gdzie wgrać FF do OPT?
Rozpakować możesz w dowolne miejsce, to bez znaczenia. Może być nawet podkatalog w katalogu domowym zwykłego użytkownika np. /home/linuxiarz/bin/firefox

Jeśli chodzi o dowiązanie, to możesz zrobić coś w rodzaju

ln -s /home/linuxiarz/bin/firefox/firefox /usr/bin/firefox355

Oczywiście przykładowy katalog zmień na ten, do którego rozpakowałeś binaria.

(firefox-bin:15682): libgnomevfs-WARNING **: Cannot open '/root/.gnome/application-info/user.applications' for writing
Ty z roota przeglądarkę uruchamiasz? To nie jest dobry pomysł, ostatnio nawet w Windows chyba już tak nie robią ;)

Chyba się pogniewam z Fedorą - zawsze są problemy, zwlaszcza po aktualizacji systemu. Np.

[root@localhost firefox]# yum update
Loaded plugins: refresh-packagekit
Setting up Update Process
Resolving Dependencies
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: libnetfilter_conntrack.so.1 for package: iptstate-2.2.1-3.fc9.i386
---> Package libnetfilter_conntrack.i386 0:0.0.100-1.fc10 set to be updated
--> Finished Dependency Resolution
iptstate-2.2.1-3.fc9.i386 from installed has depsolving problems
  --> Missing Dependency: libnetfilter_conntrack.so.1 is needed by package iptstate-2.2.1-3.fc9.i386 (installed)
Error: Missing Dependency: libnetfilter_conntrack.so.1 is needed by package iptstate-2.2.1-3.fc9.i386 (installed)
You could try using --skip-broken to work around the problem
You could try running: package-cleanup --problems
                        package-cleanup --dupes
                        rpm -Va --nofiles --nodigest

Chyba się pogniewam z Fedorą [...]
Ale to już chyba nie w tym wątku? ;)

No i zrób na początek tak jak radzi Sloan. W ogóle masz chyba jakiś bałagan w systemie, bo niby F9, ale

---> Package libnetfilter_conntrack.i386 0:0.0.100-1.fc10 set to be updated

A jeszcze co do tematu: okazuje się, że skrypt działa, ale w odpowiedniej składni ;) np.

./run-mozilla.sh ./firefox-bin

Dodatkowo w systemach 64-bitowych należy doinstalować 32-bitowa bibliotekę dbus-glib, czyli w F11

yum install dbus-glib.i586

a w F12

yum install dbus-glib.i686

[EDIT]

Działa również po zamianie domyślnej binarki w run-mozilla.sh, czyli zamiast

MOZ_APPRUNNER_NAME="./mozilla-bin"

należy wpisać

MOZ_APPRUNNER_NAME="./firefox-bin"

Tak czy inaczej na koniec startuje firefox-bin. Niezależnie czy uruchomisz przez "run-mozilla.sh" czy przez "./firefox"

Mam Fedore 10 i zainstalowalem ja bo 11 zachowywala sie niestabilnie ... Robila rozne cuda. Zreszta stosowałem sie do tego :

Gdyby ktoś chciał zaktualizować swój system do Fedory 11 może użyć do tego yuma wydając następujące polecenia:

yum update rpm && yum install preupgrade

a następnie:

preupgrade

To po prostu instalator przestaje reagowac w pewnym momencie. Zostawilem to na noc i zero progresu. Gdy z kolei sciagalem Fedore 11 z sieci, to zaczelo sie od tego ze zaraz po instalacji zawieszal mi kompa, restartowalem i bylo ok - ale potem pojawialy sie owe zachowania niestabilne. Uroda tego systemu - nic nie robisz, uruchamiasz kompa pewnego slonecznego dnia i wyskakuje Ci masa problemow.

Poki co siedze na FF starym + Evolution mail z IMAPEM i powiem tyle pod Ubuntu bylo lepiej (nie utworze watku "Fedora jest zla" :))

Waldo - bałagan w systemie to ciekawe jak on powstal. Bo ja instaluje wszystko jak Bog przykazał.

Efekt tego

./run-mozilla.sh ./firefox-bin

jest taki sam jak tego

./firefox

uruchamia FF 3.5, a ja chce miec go zainstalowanego na trwale, a nie za kazdym razem pykac z konsoli. Moj system jest 32 bitowy. I powiedz mi teraz ze Linux jest lepszy od XP ;)

Nikt nie będzie próbował cię przekonywać bo nie leży to w naszym interesie. Twoja wola chcesz używaj windowsa.

Wcale nie musisz odpalać zawsze w konsoli aby sobie firefoxa odpalić. Po prostu zrób sobie aktywator (prawym przyciskiem myszy na pulpicie) i będziesz klikał w ikonę

Chcę tylko wam powiedzieć, że Windows wbrew pozorom nie jest taki zły jak go malują. Mimo wszystko jednak nie zamierzam się na niego przesiadać (chyba żeby w coś pograć).

Dzięki za odpowiedzi, jakby ktoś wykumał czemu ten skrypt uruchamiający nie śmiga będę dźwięczny.