Jusko Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Witam. Ściągnąłem właśnie polską wersję OpenOffice.org x64 z oficjalnej strony. W folderze z nim jest wiele plików rpm. Myślałem, że robi się to analogicznie jak dpkg w Debianie, czyli dpkg -i *.deb i instaluje wszystkie deb z folderu. Niestety rpm -Uvh *.rpm nie wychodzi. Zapytacie mnie po co mi OOo, kiedy jest ten w repo. Otóż jestem beta-testerem OpenOffice.org i przy testowych wersjach programu, trzeba je testować, a wersje testowe są właśnie w paczkach. Także muszę na bieżąco być z nimi - nie tym, co jest w repo. Na razie zrobiłem to za pomocą rpm -Uvh i przeciągnięciu plików do konsoli, lecz nie zadowala mnie to. Jak totalnie z poziomu konsoli zainstalować masowo rpm z folderu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Właśnie tak jak to napisałeś. Czy po wklepaniu tego polecenia w terminalu pojawia się napis "nie wychodzi", czy może było coś jeszcze? Wcześniej oczywiście odinstaluj OO.org, który miałeś zainstalowany z repozytorium i w pliku /etc/yum.conf w sekcji [main] napisz takie coś: exclude=*openoffice* dzięki czemu unikniesz konfliktów. Ale to na potem, teraz tylko błędy przy instalowaniu pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Fakt - teraz zadziałało. Nie zwróciłem uwagi, że zalogowanie na roota, startuje domyślnie w jego katalogu. Wtedy nie ma się co dziwić, że nie chce niczego zainstalować :-) Dopisałem exclude=*openoffice* i mam jedną aktualizację OOo. Po kliknięci ikony update-managera wyskakuje, że modyfikowany pakiet nie znajduje się w systemie. Owszem, znajduje, lecz właśnie go wykluczyliśmy, więc błąd jest zrozumiały. Jak jednak teraz zlikwidować tę aktualizację, bo non stop wisi w pakietach do aktualizacji :-/ EDIT: Wystarczył reboot systemu i aktualizacja znikła. Czy w ten sam sposób będę musiał wykluczać każdy lokalnie instalowany pakiet? Przykładowo mam program XYZ ze strony producenta. To jeśli zainstalowałem go z ich pliku RPM a program jest w repo Fedory, to będą komplikacje i muszę dopisywać nazwę do yum.conf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Czy w ten sam sposób będę musiał wykluczać każdy lokalnie instalowany pakiet?Tak, inaczej przy każdej aktualizacji program będzie nadpisywany tym z repo. Jeśli potrzebujesz najnowszy OO.org to znajdziesz go w koji http://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=51 z tą różnicą, że dla fc13, ale traktuj to tylko jak numerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Jak totalnie z poziomu konsoli zainstalować masowo rpm z folderu? su - yum localinstall --nogpgcheck /home/jusko/paczuszki/*.rpm jak w debianie, tylko narzędzia inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi