root4u Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Chcę szybko zmienić atrybuty. W folderze jest kilka podfolderów a w tych podfolderach kilka kolejnych podfolderów. Jak zmienić atrybuty (tylko dla jednego użytkownika) na 777 folderu to podfoldery dalej mają swoje prawa jakie miały jak za jedną komendą pociągnąć wszystkie podfoldery itd ? Mam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 chmod -R 777 folderek wejdzie wgłąb folderu folderek i poustawia wszystkiemu co mu wpadnie w drogę uprawnienia 777. Polecam man chmod. PS: tylko "dla 1 użytkownika" czy 777? bo to dla wszystkich ustawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 find <nazwa_katalogu> -name "*" | xargs chmod 777 Jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Jakoś tak. Aleś przekombinował @root4u uważaj tylko żeby "folderek" to nie był "/" ani żaden z folderów systemowych np. /bin, /usr, /share, bo nieszczęście gotowe. I podaj mi chociaż jeden powód, dla którego takie pytanie umieściłeś w dziale "Programy"? Myśl co robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 find nazwakatalogu -type d -exec chmod 777 {} \; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Grudzień 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2009 A ja myślałem że 777 to się ustala dla jednego użytkownika. To jak mam zrobić żeby było tylko dla jednego wybranego ? Żeby miał rwx a grupa inni żeby miała tylko r x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2009 poczytaj: http://wiki.fedora.pl/wiki/Uprawnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi