Skocz do zawartości

Hplip W Fedora 12 X86_64

ebart

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge znaleźć informacji jak to jest z hplip w różnych architekturach.

Jestem początkującym użytkownikiem Fedory12 proszę o wyjaśnienie.

Zainstalowałem niedawno Fedorę 12 x86_64. Instalator zainstalował mi pakiet hplip, dokładniej

hplip.x86_64 3.9.8-21.fc12 widać z tego że to pakiet 64bit.

Mam urządzenie (drukarka i skaner w jednym) hp Deskjet F2400, próbowałem ją zainstalować - nie działa.

Na stronie http://sourceforge.net/news/?group_id=149981&id=278402 czytam że to urządzenie wymaga

najnowszej wersji hplip 3.9.10 , ale tam w ogóle nie podają czy to jest hplip dla wersji 32bit czy 64bit.

Z drugiej strony numeracja się zgadza bo poprzednią wersją hplip była 3.9.8.

Czy ten sam hplip pasuje do 32bit i 64bit i powinienem go zainstalować yumem, próbowałem robić uaktualnienie

i wyszło że nie ma nowej wersji, czy tu trzeba najpierw zainstalować dodatkowe repozytorium, ale jakie.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego problemu. :rolleyes:

W Fedorze przy pomocy yum możesz zainstalować pakiety dostępne w określonych repozytoriach lub ściągnięte lokalnie paczki *.rpm - jak widać paczki *.rpm nie są dostępne, więc pozostają Ci dwa rozwiązania:

1.spróbować zainstalować paczkę *.run (wg mnie gorsze rozwiązanie)

2.samodzielnie skompilować źródła dostępne w paczce *tar.gz (moim zdaniem to jest lepsze rozwiązanie, jeśli masz jakie takie pojęcie o temacie) → http://wiki.fedora.pl/wiki/Instalacja_programu_ze_źródeł

Oczywiście możesz poszukać w sieci - może ktoś przygotował jakąś nieoficjalna paczkę z najnowszymi sterownikami.

[EDIT]

Teoretycznie na F11 daje się to przekompilować, nawet jakąś paczkę *.rpm na podstawie hplip.spec od wersji 3.9.8 zrobiłem, ale nie daję żadnej gwarancji że to poprawnie zadziała. Zaraz spróbuję na F12.

W Fedorze przy pomocy yum możesz zainstalować pakiety dostępne w określonych repozytoriach lub ściągnięte lokalnie paczki *.rpm - jak widać paczki *.rpm nie są dostępne, więc pozostają Ci dwa rozwiązania:

1.spróbować zainstalować paczkę *.run (wg mnie gorsze rozwiązanie)

2.samodzielnie skompilować źródła dostępne w paczce *tar.gz (moim zdaniem to jest lepsze rozwiązanie, jeśli masz jakie takie pojęcie o temacie) → http://wiki.fedora.pl/wiki/Instalacja_programu_ze_źródeł

Oczywiście możesz poszukać w sieci - może ktoś przygotował jakąś nieoficjalna paczkę z najnowszymi sterownikami.

[EDIT]

Teoretycznie na F11 daje się to przekompilować, nawet jakąś paczkę *.rpm na podstawie hplip.spec od wersji 3.9.8 zrobiłem, ale nie daję żadnej gwarancji że to poprawnie zadziała. Zaraz spróbuję na F12.

Dzięki,

spróbuję rozwiązania 2. ale napisz mi jeszcze czy źródła w pliku hplip-3.9.10.tar.gz są dobre dla mojego systemu x86_64

W plikach *.tar.gz są źródła. Jak się skompiluje to na pewno jest dobre na architekturę, pod którą zostały skompilowane. Widzę, że niewiele wiesz w tym temacie, więc może... Przygotowałem paczki, może będziesz chciał skorzystać → http://wiki.fedora.pl/wiki/Repo#hplip

Niestety bez gwarancji poprawnego działania, bo nie mam jak sprawdzić szczególnie pod kątem Twojego urządzenia. Ale za to łatwo odinstalować jak coś będzie źle w przeciwieństwie do zainstalowanej własnej kompilacji ;)

[EDIT]

W sumie na systemie testowym zainstalowałem i hp-toolbox, hp-setup się odpalają, więc powinno być OK.

Edytowane przez WalDo

Coś było nie tak z tym plikiem, 3 razy go ściągałem ale już jest OK.

Teraz chyba musze wyinstalować stary hplip i zainstalować ten od ciebie, czy dobrze myślę?

Drukowanie działa.

Serdeczne dzięki za pomoc.

Teraz musze zobaczyć jak to jest ze skanowaniem.

Czy istnieje jakiś guide do pakietów na tej stronie?

Ja mam Fedore 12, w nazwach pakietów na tej stronie występuje f13 czy ja mogę je instalować?

Zawsze się zastanawiałem co ozn. ten skrók "koji" :) Na tej stronie są składowane pakiety przed wejściem do repo --> testowe. Może są ok, może nie. Mając F12 może możesz zainstalować pakiet z F13 a może nie. Serio serio. Koji to jedno wielkie "może"