murcin Napisano Grudzień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 WITAM. mam problem z instalacją F12, wkładam dvd wciskam ENTER no i po chwili zawiesza się z takim ekranem. System chce postawić obok już zainstalowanej Win7. myślałem że to z powodu braku istniejącej żadnej partycji EXT, jednak nigdy nie było z tym problemu, więc zainstalowałem f10 i chciałem na to nałożyć f12 i to samo, instalacja w trybie tekstowym też nic bo nie zdąży tam dojść. Jakieś sugestie? Dodam że instalacja na Laptopie Asus, Procesor Duo T8100, ram 3gb, grafika nvidia 9300 M G No filesystem could mount root, tried: ext3 ext4 ext4dev iso9660 Kernel panic - not syncing: VFS.: Unable to mount root fs on unknown-block(9,2) Pid: 1,comm: swapper Not tainted 2.6.31.5-127.fc12.x86_64 #1 Call Trace: [<fffffffffff8141885c>] panic+0x7a/0x12c [<fffffffffff817152ba>] mount_block_root+0x266/0x291 [<fffffffffff8171533b>] mount_root+0x56/0x5a [<fffffffffff81714af>] prepare_namespace+0x170/0x19d [<fffffffffff81714796>] kernel_init+0x25f/0x273 [<fffffffffff81012daa>] childrop+0xa/0x20 [<fffffffffff81714537>] ? kernel_init+0x0/0x273 [<fffffffffff81012da0>] ? child_rip+0x0/0x20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 intel_iommu=off ? → http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg60382.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 no a tak po polsku? dawno nie miałem styczności z linuxem, zaptrzestałęm na F8... i to był widać błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 Jeszcze bardziej po polsku? Dopisz to do parametrów jądra przy starcie instalacji. Przy uruchomieniu wciśnij dowolny klawisz, pokaże się menu GRUB, wtedy zgodnie z opisem w dole ekranu [TAB] i dopisz po spacji to co podałem. Głowy nie dam, bo to na szybko w Googlach namierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 no i niestety nie pomogło:( dalej tak samo... próbowałem wpisać na koniec lini koment jak i w środku co raczej nie ma znaczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 Próbowałeś wersji i686? Jeśli nie, to ściągnij livecd z f12 i686. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2009 tak więc spróbowałem livecd i686 i udało się, odpaliło wszystko elegancko, jednak nie rozumiem co jest powodem tego że zwykła wersja nie działa, wole zainstalować z dvd bo to wersja która wszystko w sobie ma ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2009 I tak połowa programów ma już swoje nowe wersje w repozytorium, więc po co dwa razy to samo ściągać? Instalujesz sobie taką podstawę systemu jako livecd, a resztę po prostu doinstalowujesz za pomocą yuma (czy tej graficznej nakładki). Ewentualnie jeszcze innym dobrym sposobem jest netinstall, gdzie wszystko ściągasz podczas instalacji po wybraniu aplikacji. Tylko to jest rozwiązanie dla tych, którzy mają szybki internet. Ogólnie to instalacji z dvd sprawdza się tylko w pierwszym miesiącu od premiery. Ściąganie instalacyjnego dvd po tym okresie mija się z celem (oczywiście jeśli nie ma nowego spina, ale to nie zdarza się często). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2009 próbowałem dziś zainstalować Fedora-12-i386-DVD i o dziwo poszło bez najmniejszego problemu... no i to jest zastanawiające... dlaczego mimo procesora x64 nie da się zainstalować tej wersji..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Błąd instalatora. Sam system bez problemu działaby na Twoim procesorze. Właściwie to po co używać systemu x86_64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Właściwie to po co używać systemu x86_64?Żeby posiadając np 4GB RAM nie szarpać się z kernel-PAE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2009 Żeby posiadając np 4GB RAM nie szarpać się z kernel-PAE @WalDo parafrazując thof'a: "Właściwie to po co używać 4GB RAM?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 no i zainstalowała się wersja i368 bez najmniejszego problemu, czyli jednak to błąd instalatora na który się nic nie poradzi.... dla tych którzy spotkali się z tym błędem radzę się z tym pogodzić i zainstalować wersję Fedora 12 i386 DVD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Najbardziej aktualny obraz można zbudować przy użyciu Poradnik -->Jigdo Cały proces odbywa się automatycznie, nawet użytkownik gg sobie poradzi. Polecałbym następnym razem zacząć od tego, przynajmniej większość błędów powinna być naprawiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 A jakby jednak netinst? Jakoś nie miałem problemów z instalacją F12 w wersji 64-bit w tej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi