PromiL Napisano Grudzień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 (edytowane) witam ponownie. po waszych prosbach zebym przeczytal od deski do deski poradnik na wiki fedora nastapil problem. isntalowalem wszystko pokolei tak jak w poradniku. zmienilem na samo logowanie sie ktore nie dziala (i tak trzeba haslo wpisywac podczas logowania) skonczylem konfiguracje mojej fedory na sterownikach nvidi ( su -c "yum install akmod-nvidia" itd) i kodekach (wszystko robilem pokolei) problem jest nastepujacy po wpisaniu hasla do loginu i wcisnieciu zaloguj pojawia mi sie sama tapeta pulpitu zadnych ikon zadnych paskow prawy przycisk myszy nie aktywny lewy tez moge wejsc do terminala na calym ekranie po wcisnieciu chyba ctrl + F2 ale nie wiem co dalej (jak wcisne ctrl F7 to spowrotem logowanie sie wlacza) co mam tam zrobic?? podczas konfiguracji fedory za pomoca poradnika wszystko bylo ok. przy moim laczu siedzialem ze 3 godziny i zalamie sie jak wszystko na marne (_pujdzie_ → pójdzie) ORT bo to juz 5 format fedory wciagu 48 godzin bo zawsze cos nie tak fedora 12 wersja DVD 32bit prosze o szybka odpowiedz ---- łączenie postów ---- karta 6600GT Edytowane Grudzień 25, 2009 przez WalDo leczenie schiozofrenii autora wątku (tj. usunięcie odpowiedzi na własne posty i cytatów z samego siebie) oraz połączenie postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Może zabrakło miejsca na partycji głównej? Przejdź do konsoli, zaloguj się na konto roota (login root i hasło jak przy su -) i wpisz df -h / , zwróć uwagę ile procent jest przy Use%. Opisz co robiłeś przez restartem kompa tzn. co instalowałeś, czy zmieniałeś jakieś pliki z konfiguracją, coś może usuwałeś itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PromiL Napisano Grudzień 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Może zabrakło miejsca na partycji głównej? Przejdź do konsoli, zaloguj się na konto roota (login root i hasło jak przy su -) i wpisz df -h / , zwróć uwagę ile procent jest przy Use%. Opisz co robiłeś przez restartem kompa tzn. co instalowałeś, czy zmieniałeś jakieś pliki z konfiguracją, coś może usuwałeś itp. miejsca to (_napewno_ → na pewno) ORT nie zabraklo bo bylo lacznie 27 gb (boot 500 mb i reszta /) moze jest to wynikiem zmiany w pliku logowania (zeby logowalo automatycznie) cos tam zmienilem na enabled i wpisalem pomiedzy default promil (czyli moj login) isntalowalem tylk zwykle programy wszystko z poradnika nic dodatkowo ostatnia rzecz jaka byla isntalowana to adobe flash. prubuje zaisntalowac oryginalne sterowniki z nvidii ale nie moge xservera wylaczyc ( wpisuje init 1 , init 2, init 3 i na zadnym nie moge zaisntalowac robie ctrl + alt + del to resetuje kompa po zabiciu x-ow) a pozatym to nie da sie nic robic po zalogowaniu tylko gdy wcisne ctrl + alt + F2 to do konsoli przechodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Zdecyduj się przede wszystkim jaką metodą chcesz uzyskać działające sterowniki (kmod? akmod? binarki z nvidia.com?). Zainstalowanie wszystkimi dostępnymi metodami gwarantuje totalną porażkę. Zacznij może od usunięcia śmieci, które wcześniej zainstalowałeś, wybierz określoną metodę i staraj się dokończyć procedurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PromiL Napisano Grudzień 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2009 Zdecyduj się przede wszystkim jaką metodą chcesz uzyskać działające sterowniki (kmod? akmod? binarki z nvidia.com?). Zainstalowanie wszystkimi dostępnymi metodami gwarantuje totalną porażkę. Zacznij może od usunięcia śmieci, które wcześniej zainstalowałeś, wybierz określoną metodę i staraj się dokończyć procedurę. przedewszystkim jak zawsze prosze o pomoc to odsylacie mnie do poradnika ktory (ja rozumiem ktos sie przynim napracowal) dziala nie tak jak powinien. robilem krok po kroku. w danym momencie to chodzi mi o to zeby odpalic ten pulpit. na pulpicie mam plik w ktorym mam plik a w nim poszczegolne podpunkty co robilem. instalowalem sterowniki zeby pograc (w enemy terytory) ale w tym momencie nie zalezymi na tym tak bardzo. zauzmy ze chcialbym zainstalowac sterowniki ze strony oficjalnej (lub jesli bedzie sprawialo to problemy akamoda (ktory jest juz zainstalowany i nie dziala )) i zeby wszystko sprawnie dzialalo -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- wiem gdzie zrobilem blad (po przeczytaniu calego poradnika ponownie zorientowalem sie ze..) oto czesc poradnika w ktorej popelnilem blad Jako root edytujemy plik /etc/gdm/gdm.schemas interesuje nas ta część pliku : logowanie automatyczne: <schema> <key>daemon/AutomaticLoginEnable</key> <signature>b</signature> <default>false</default> </schema> <schema> <key>daemon/AutomaticLogin</key> <signature>s</signature> <default></default> </schema> w "AutomaticLoginEnable" <false> należy zmienić na <true> oraz w części "AutomaticLogin" między <default></default> wpisać nazwę użytkownika. zmieniłem to tak ;/: <schema> <key>daemon/AutomaticLoginTRUE</key> <signature>b</signature> <default>promil</default> </schema> <schema> <key>daemon/AutomaticLogin</key> <signature>s</signature> <default></default> </schema> teraz nie moge tego zedytowac (_poniewasz_ → ponieważ) ORT wola do trybu graficznego. istnieje jakis sposob podmianki na standardowy plik ? jak tak to jak to zrobic? prosze o pomoc w dojsciu do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2009 istnieje jakis sposob podmianki na standardowy plik ? Przeczytaj czerwoną ramkę na stronie Automatyczne logowanie i odpowiedz sobie sam co źle zrobiłeś. Jesteś wyjątkowo nie słuchany [EDIT] no dobra, zawsze gdy sknocisz do reszty jakiś plik to możesz przeinstalować dany pakiet 1. sprawdź z której paczki jest plik: rpm -qf /etc/gdm/gdm.schemas 2. przeinstaluj to co dostajesz w wyniku. W tym przypadku "gdm" yum reinstall gdm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PromiL Napisano Grudzień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2009 Przeczytaj czerwoną ramkę na stronie Automatyczne logowanie i odpowiedz sobie sam co źle zrobiłeś. Jesteś wyjątkowo nie słuchany pytanie tylko jak wymusic aktualizacje skoro ona nie potrzebna jej jakie to wszystko mu byc skopliowane moglbys mi podac kod co powinienem zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2009 akurat edytowałem post jak odpowiadałeś, spójrz na post do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PromiL Napisano Grudzień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2009 akurat edytowałem post jak odpowiadałeś, spójrz na post do góry dziekuje ide sprawdzac czy dziala za jakies 10 minut odpisze DZIAŁA !!!!! dzięki śliczne nie poradził bym sobie bez ciebie!! no to myślę ze teraz już wszystko będzie działać poprawnie. pozdrawiam i jeszcze raz dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi