radziok18 Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Witam Nim włozyłem dyskietke do panelu dodałem narzedzie montowanie dysków i utworzyłem katalog mkdir /media/floppy potem w pliku /etc/fstab dodałem linijke /dev/fd0 /media/floppy auto user,noauto 0 0 Po włozeniu dyskietki nie montuje mi jej w terminalu po wklepaniu "mount -t vfat /dev/fd0 /media/floppy" wyskakuje błąd mount: special device /dev/fd0 does not exist po wpisaniu "ls -1 /dev/fd*" wygląda na to ze jej nie widzi [root@radeklin etc]# ls -1 /dev/fd* 0 1 2 3 [root@radeklin etc]# Przełączyłem na chwile pod Windowsa ale tam wszystko działa bez problemu, co najdziwniejsze gdy fedora się załaduje dioda od stacji dyskietek ciągle świeci normlanie w biosie oznacza to że kabel jest naodwrót podłączony ale pod windowsem ani w biosie nie świeci Pomyliłem się w temacie nie F11 tylko Fedora 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Wpisz "ls /dev/fd*" i zobacz co jest. Jeśli masz normalną stację (99% przypadków) to zamontuj /dev/fd0u1440. Ewentualnie sprawdź poleceniem lsmod czy jest floppy. Jeśli nie to wpisz "modprobe floppy" i zobacz czy teraz coś pojawiło się w /dev/fd* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Wpisz "ls /dev/fd*" i zobacz co jest. po wpisaniu "ls -1 /dev/fd*" wygląda na to ze jej nie widzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziok18 Napisano Styczeń 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 modprobe floppy zadziałało tylko znikło mi z panela ikonka to co dopisałem w /etc/fstab mimo tego iż dalej jest tam ten wpis, ale mimo tego da się przeżyć dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Styczeń 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 Hmmm - ja też nie mam tej ikonki, a stacji dyskietek przyznam że chyba od roku nie używam. PS. @WalDo - chyba mi się scrollnęło i nie zauważyłem tego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 modprobe floppy zadziałało tylko znikło mi z panela ikonka to co dopisałem w /etc/fstab mimo tego iż dalej jest tam ten wpis, ale mimo tego da się przeżyć dzięki mam ten sam problem, nie mogę zamontować dyskietki Led na floppy stale świeci pod F12 wywołanie : modprobe floppy daje odpowiedź systemu: WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/. bez zmian, pojawiłł się symbol dyskietki na ikonie floppy w wykazie Komputer plik modprobe.conf jest pusty co nalezy wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 Naprawdę wam to potrzebne? Sterownik od stacji dyskietek ("floppy") został wywalony z fedorowego jądra spory czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 plik modprobe.conf jest pusty co nalezy wpisać? Tu masz przecież odpowiedź: WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/.modprobe.conf jest przestarzaly i nie powinien w ogóle istnieć. Jeśli pojawiła się ikonka, to chyba wszystko OK, nie? Sprawdź powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2010 Tu masz przecież odpowiedź: modprobe.conf jest przestarzaly i nie powinien w ogóle istnieć. Jeśli pojawiła się ikonka, to chyba wszystko OK, nie? Sprawdź powinno działać. nadal nie działa... polecenie: ls /dev/fd* daje wynik: 0 1 2 3 plik modprobe.config został utworzony automatycznie podczas instalacji systemu usunięcie tego pliku nie pomogło próba zamontowania floppy daje komunikat: mount: special device /dev/fd0 does not exist ikona floppy nie ma symbolu dyskietki po wpisaniu polecenia: modeprobe floppy pojawia się ten symbol dyskietki na ikonie floppy, ale próba zamontowania daje komunikat; Zamontowanie położenia nie jest możliwe Brak nośnika w napędzie Lampka na stacji stale świeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2010 polecenie: ls /dev/fd* daje wynik: 0 1 2 3Podaj jakieś pełne i rozsądne informacje np.wklej wyjście polecenia, które podajesz i nie samo "ls" a z opcją podającą szczegóły. Jeśli jesteś pewien, że istnieje /dev/fd0, to jawnie kłóci się to z odpowiedzią systemu. Brak nośnika w napędzie Lampka na stacji stale świeci. A jest nośnik w napędzie? Dyskietka dobra? Jesteś pewien, że napęd nie jest uszkodzony? usunięcie tego pliku nie pomogłoNic dziwnego, pisałem tylko informacyjnie, że ten plik jest przestarzały i nie powinno go być w ogóle - luźne tłumaczenie komunikatu systemowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 Podaj jakieś pełne i rozsądne informacje np. wklej wyjście polecenia, które podajesz i nie samo "ls" a z opcją podającą szczegóły. Jeśli jesteś pewien, że istnieje /dev/fd0, to jawnie kłóci się to z odpowiedzią systemu. A jest nośnik w napędzie? Dyskietka dobra? Jesteś pewien, że napęd nie jest uszkodzony? Nic dziwnego, pisałem tylko informacyjnie, że ten plik jest przestarzały i nie powinno go być w ogóle - luźne tłumaczenie komunikatu systemowego. Zawsze wklejam to co Fedora do mnie napisała. Informuję, że w katalogu /etc pojawił się automatycznie pusty plik (0B) modprobe.config Po wymianie floppy (chyba uszkodzone) pojawiło się /dev/fd0: [root@localhost ~]# ls /dev/fd* /dev/fd0 /dev/fd: 0 1 2 3 [root@localhost ~]# i symbol dyskietki na ikonie floppy, jednak przy próbie zamontowania dyskietki otrzymuję komunikat: Zamontowanie położenia nie jest możliwe Brak nośnika w napędzie Zmieniałem dyskietki, za każdym razem komunikat j.w. To jest jakaś... Hydrozagadka albo jestem jajem pingwina Choć dyskietki włożyć nie zapominam! WalDo, dziękuję za wskazówki, prawdopodobnie jesteśmy na tropie? Życzę wytrwałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 Próbowałeś podmontować ręcznie? su - modprobe floppy mount /dev/fd0 /mnt Jeśli coś jest nie tak, to wklej tutaj pełne wyjście z terminala. Albo su - modprobe floppy otwórz "Komputer" (powinna już być widoczna "Stacja dyskietek" o ile napęd jest sprawny i poprawnie podłączony) i kliknij PPM → "Zamontuj". Jeśli są błędy to wklej tutaj lub umieść gdzieś (imageshack.us?) zrzuty ekranu i podaj linki, żeby można było obejrzeć. Sprawdzałeś napęd i dyskietkę np. pod Windows jeśli masz lub na jakimś innym systemie? P.S. Stawiam na to, że plik nazywa się modprobe.conf a nie .config - takie różnice kosztują czasem wiele czasu przy wyjaśnianiu prostych rzeczy, więc warto pamiętac o poprawnych nazwach. Jeśli plik faktycznie nazywa się modprobe.config to albo stworzyłeś go ręcznie i nie pamiętasz albo ... zrobił to ktoś inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 (edytowane) Zgodnie z poradą wykonałem: [root@localhost ~]# modprobe floppy WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/. [root@localhost ~]# Oczywiście, że ma nazwę: modprobe.conf Oczywiście... zrobił to ktoś inny :?: Ręczne mountowanie floppy dało wynik: [root@localhost ~]# mount /dev/fd0 /mnt/ mount: you must specify the filesystem type [root@localhost ~]# Sprawdzić floppy mogę tylko w... windzie ale poproszę kumpla. Prawdopodobnie jest sprawny, bo miga diodką przy próbie zamountowania. W Komputer floppy jest widoczna, nawet ma symbol dyskietki ale nadal... Brak nośnika. Chyba popełnię sepuku Edytowane Czerwiec 11, 2010 przez WalDo usunięcie cytowanego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 Jak masz Windows to tam sprawdź. Jeśli Windows odczyta, to można kombinować dalej. P.S. Nie cytuj całych postów widocznych w wątku powyżej, bo to bezsensownie wydłuża wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi