Morou Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Witam Zainstalowałem sobie fedore 12. Ku mojemu roczarowaniu poczas startu instalacji nie moglem sobie wybrac tekstowej instalacji... ale to akurat pikus... Ale dlaczego nie mogle wybrac aby system byl w jezyku polskim?? Zainstalowal mi sie w jezyku angielskim. Mozna to jakos zmienic? Aha i chcialem sobie zainstalowac updaty. Odpalilem pod gnome update software ale nie instaluje mi aktualizacji po pisze mi ze jakas paczka potrzebuje jakis dowiazan... i nie jestem w stanie sprawdzic ktora. Wczesniej siedzialem troche na ubuntu wiec wszedlem sobie w terminal i wpisalem: 1] yum update 2] yum upgrade (nie wiem czym sie to rozni od update) 3] yum install update (analogicznie do apt-get install update) Mam nadzieje ze dobrze zrobilem, ale de facto system mi sie nie zaktualizowal i nie wiem czemu:( Na razie zaczynam przygode z linuksem. Prosze o rady bo na kanale irc #fedora-pl nikt mi nie odpowiada:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 su -c 'system-config-language' + zainstaluj paczki językowe. yum update co wypluwa? Ku mojemu roczarowaniu poczas startu instalacji nie moglem sobie wybrac tekstowej instalacji... Wystarczy dodać argument przy rozruchu. Text chyba. Z resztą jest napisane Ale dlaczego nie mogle wybrac aby system byl w jezyku polskim?? Przy instalacji wybiera sie język. Przegapiłeś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Odnośnie języka - uruchom system-config-language i ustaw język - program ściągnie potrzebne pakiety i po wylogowaniu (może restarcie) będziesz miał polski. Aktualizacje - yum install update nic nie da. Wymagane pakiety nie znalazły się jeszcze na serwerze, temat link (wypróbuj opcji --skip-broken). Wszystko o yum i rpm znajdziesz na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morou Napisano Styczeń 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 su -c 'system-config-language' + zainstaluj paczki językowe. yum update co wypluwa? Wystarczy dodać argument przy rozruchu. Text chyba. Z resztą jest napisane Przy instalacji wybiera sie język. Przegapiłeś??? yum update -> tutaj odpisze za chwile bo nie mam chwilowo dostepu do kompa: poprawiam wiatraczek wentylaora:) Co do tego argumentu przy rozruchu -> moze przeoczylem ten ekran z wyborem trybu wyboru instalacji ale moglbym przysiadz ze chyba od razu pokazal mi sie blekitny ekran z wyborem jezyka itp juz w trybie graficznym... sprawdze jeszcze Co do jezyka... nie wydaje mi sie abym przegapil. Wszystko wybieralem na polski bo 2 razy instalowalem fedore bo za pierwszym razem wlasnie zanstalowala mi sie jako ANG wiec sprobowalem drugi raz i tez wyszlo ze zainstalowala sie w jezyku angielskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Przegapiłeś??? Raczej nie przegapił. Jeśli instalacja była z LiveCD, to zdaje się, że nie ma możliwości wyboru języka. Wybór języka jest tylko z DVD lub przy instalacji z obrazu "netinst". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 OK. To mowa o live cd czy, DVD? Bo się pogubiłem. Jak Mowa był o instalacji w trybie tekstowym to założyłem że o DVD mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morou Napisano Styczeń 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 OK. To mowa o live cd czy, DVD? Bo się pogubiłem. Jak Mowa był o instalacji w trybie tekstowym to założyłem że o DVD mowa. Wszedlem na strone fedory i pobralem iso fedory 12... takie jakie tam bylo pod linkiem :sciagnij fedore 12 ... ale to live cd, nie widzialem dvd a tak na marginesie czemu system-config-language nie jest widoczny jako jakas ikonka w gnome? Za chiny bym nie doszedl ze trzeba uzyc tej komendy:) Ale zadzialalo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Ikona powinna być w System->Administracja->Język Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Przegapiłeś jednak. Przy instalacji z Live CD język i układ klawiatury wybiera się przed zalogowaniem, w gdm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 kolega Morou siedział wczeniej na ubuntu i myślał zapewne że Fedora podobnie jak Ubuntu pocignie pakiety językowe już podczas instalacji . Niestety Morou fedora to nie ubuntu , to jest trudniejsza w obsłudze dystrybucja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2010 Faktycznie wybranie języka podczas logowania (i dalej całe LiveCD jest po polsku) jest trudniejsze niż operowanie na angielskim systemie, który jest w pełni po polsku dopiero po instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Styczeń 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Różnice w działaniu są takie: 1] yum update zaktualizuje system 2] yum upgrade (nie wiem czym sie to rozni od update) upgrade zainstaluje najnowszą wersję systemu na tym co masz. W Twoim przypadku nic nie zrobi, bo masz już najnowszą 3] yum install update (analogicznie do apt-get install update) A to w ogóle coś zrobi? Chyba nie ma pakietu "update", wtedy powie że nie ma takiego pakietu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Lepiej poczytać chociażby man yum. Wtedy człowiek dowiaduje się, że upgrade wcale nie aktualizuje wydania dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Będąc przy polskości Fedory, to może się podczepię. Skoro mowa o man - nie mam go po polsku, choć pakiet man-pages-pl mam. Co mogę z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Będąc przy polskości Fedory, to może się podczepię. Skoro mowa o man - nie mam go po polsku, choć pakiet man-pages-pl mam. Co mogę z tym zrobić? Możesz przetłumaczyć stronę yuma. Podeślij na [email protected] albo do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi