Skocz do zawartości

Wymagania Fedory 12

Gość Piotrekv100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrekv100

Witam

Posiadam taki PC:

Procesor: Athlon 1700+ (Real 1.47 Ghz)

Ram: 664 RAM DDR

Karta graficzna: Nvidia GeForce 5200 FX

Jak ten system będzie działał pod tym PC, proszę zwrócić uwagę na dosyć słaby procesor.

Jak jest ze stabilnością tego systemu ?

Gość Gość

Czytałem komentarze i są podzielone zdania na temat 12 odsłony Fedory, jak to jest ?

Można jakoś sprawdzić jaka będzie wydajność systemu bez instalacji ? Może lepszym wyborem jest Linux Mint (Ubuntu (_napewno_ → na pewno) ORT odpada).

Wydajność będzie taka sama. F12 jeśli zaraz po instalacji zaktualizujesz to będzie ok. Nie wiem jaką wydajność masz na myśli, ale jeśli chodzi o szybkość okienek to możesz zawsze spróbować jakiegoś lżejszego środowiska, jeśli gnome będzie za wolne. Btw. miałem niedawno (do f11) podobny komputer (właściwie taki sam tylko 512MB RAM) i było ok na gnome. Standardowa instalka z livecd i686.

• 2 weeks later...

Witam,

Mam podobne zapytanie na początek mój komp:

proc. athlon xp 2500 barton real (1,8GHz)

Ram:1,5 GB DDR

Grafa: Nvidia 6600GT 128MB AGP

płyta Gigabyte na chipsecie KT880,

dysk ATA

Więc ostatnią moją dystrybucja była F11 ale cieła mi się niemiłosiernie. Postanowiłem zrobić krok wstecz i zainstalowałem OMEGE 10. Z tym tylko że ona również się przycina zwłaszcza gdy mam włączony compiz fusion (tylko kostka pulpitu). Nie mam zainstalowanych żadnych dodatkowych programów poza thunderbirdem i operą.

Moje pytanie brzmi czy to jest oznaka starości mojego sprzętu i czas już na jego wymianę czy to jest błędna konfiguracja, a jeśli tak jak zwiększyć wydajność??

proszę o poroadę

pozdrawiam

Moje pytanie brzmi czy to jest oznaka starości mojego sprzętu i czas już na jego wymianę czy to jest błędna konfiguracja, a jeśli tak jak zwiększyć wydajność??

Athlon XP 2.0GHz / 1GB RAM / GeForce 440 64MB / ATA100 80GB - Fedora 10 jest git.

Zainstaluj to co pisze @multics bo system chodzi "git" nawet na o 1/4 słabszym kompie. B.dobrze że masz tyle RAMU, to znacznie pomaga, bardziej niż szybszy procek.

Witam,

Dzięki za porady ale wydaje mi się że mam wszystko po instalowane zgodnie z opisem "multics-a" podobnie z karta graficzną jest również zainstalowana. (ale jeszcze to wszystko raz sprawdzę teraz jestem w pracy)

Co do compiza, bo przydaje mi się do pracy wiem ze nie jest mi niezbędny, ale podoba mi się i znacznie uprzyjemnia mi pracę ;] , poza tym lubię minę znajomych "windowsiarzy" na widok efektów compiza :D

Problem w tym że czasem używając jego podstawowych funkcji zabiera mi do 30% mocy proca? I przy zwykłym korzystaniu z mozilli (mowa o kilku stronach), system potrafi mi się przyciąć od 2-8 sekund i potem pójdzie dalej, ale jednak niesmak pozostaje.

Co do compiza, czytałem że płynnie chodzi na geforce 440, a mój 6600GT jednak troszkę ten model przewyższa, czy zmieniony wygląd okienek i compiz bez "wodotrysków" (przyznaje że mam zmieniony wygląd okienek) może zamulać na takiej karcie??

Kolejne Pytanie: Co może powodować lekkie przycinki w działaniu systemu? lub czy istnieje jakaś komenda która wpisana w konsoli mogła by "oczyścić" ram coś na zasadzie windowsowego "free ram XP".

Wiem że ten wpis brzmi jak laickie gadanie, ale zawsze wydawało mi się że mój komp powinien wystarczac do zwykłej pracy "biurowo domowej" więc zależy mi na płynnym działaniu systemu.

Dzięki za pomoc. Czekam na jakieś wskazówki.

pzdr

Problem przycinania na chwile może być objawem źle funkcjonujących pamięci ram (najlepiej sprawdzić memtest - test bit fade który trwa 2 godziny niestety).

Kolejne Pytanie: Co może powodować lekkie przycinki w działaniu systemu? lub czy istnieje jakaś komenda która wpisana w konsoli mogła by "oczyścić" ram coś na zasadzie windowsowego "free ram XP".

Jako root:

czyszczenie cache:
echo 1 > /proc/sys/vm/drop_caches

czyszczenie cache dysku:
echo 2 > /proc/sys/vm/drop_caches

oba powyższe:
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

Dzięki wygląda na to że czeka mnie dziś parę godzin testowania i eksperymentowania :]

gdyby jeszcze ktoś miał jakieś pomysły proszę pisać.

ps. czy da się te trzy komendy jakoś zautomatyzować?

ps. czy da się te trzy komendy jakoś zautomatyzować?
Takich rzeczy nie powinno się robić, więc nie ma co automatyzować. Program po zakończeniu powinien zwolnić zajmowane zasoby. Nikt na to nie narzeka i tak jest.

To znowu Ja,

Zainstalowałem F12, po uprzednim "memteście" nic nie wykazało. Nie wiem czemu ale instalacja też nie poszła zupełnie bez problemowo. Zaczynam podejrzewać że to może być wina dysku, że czasem się przycina a nei systemu. Co dziwne nic nie wykazały żadne programy testujące dysk ale windows na innym dysku działa bezproblemowo, więc to chyba będzie dysk do wymianki :/

ps. jeśli możecie polecić jakiś program do testowania dysku. To proszę polecić ;]

pzdr