qmic Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 Na Fedorze 12 mój tx2550 przy dłuższej pracy przegrzewa się i zdycha. Wiatraki działają ale z tego co zauważyłem to nie przyspieszają, tylko chodzą sobie na lekkim chodzie cały czas, muszę zmienić moc procesora do jakichś 500MHZ aby system się mi nie wywalił przez noc. Pytanie brzmi 1) Gdzie jest problem (jest już bug na bugzilli ale bez zainteresowania) 2) Jak przyspieszyć wiatraki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 ja mam w BIOS poziomy chłodzenia, może hapki też mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 Wiatraki działają ale z tego co zauważyłem to nie przyspieszają...Nowe lapki tak mają tzn. trzeba je mocno katować, aby zaskoczył głośny wiatrak (u mnie na asusie pracują cały czas bardzo ciche dopiero po jakiś 2h grania nonstop włącza się głośny, ale tylko na chwilę). Dlatego myślę, że to nie jest problem z grzaniem. Zresztą temperaturę możesz monitorować lmsensors (jeśli temp. podskoczy do 70 st. to można zacząć się zastanawiać). W biosie pewnie nie masz żadnych rozbudowanych opcji. Sprawdzałeś czy pojawiły się jakieś poprawki na bios? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 A skalowanie częstotliwości masz ustawione na userspace (GOVERNOR="userspace" w /etc/sysconfig/cpuspeed) oraz usługę cpuspeed zainstalowaną? to już powinno pomóc skalując częstotliwość przy braku obciążenia, a zwiększając przy mniejszym obciążeniu. Jeśli masz GNOME to wrzuć sobie na panel aplet częstotliwości procesora i temperatur, jeśli KDE to KSensors, jeśli XFCE to masz podobne aplety do GNOME (użyć można nawet tych samych). A swoją drogą - w logach jest jakaś informacja o zbyt wysokiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 A skalowanie częstotliwości masz ustawione na userspace (GOVERNOR="userspace" w /etc/sysconfig/cpuspeed) oraz usługę cpuspeed zainstalowaną? to już powinno pomóc skalując częstotliwość przy braku obciążenia, a zwiększając przy mniejszym obciążeniu. Jeśli masz GNOME to wrzuć sobie na panel aplet częstotliwości procesora i temperatur, jeśli KDE to KSensors, jeśli XFCE to masz podobne aplety do GNOME (użyć można nawet tych samych). A swoją drogą - w logach jest jakaś informacja o zbyt wysokiej temperaturze? Mam to już wszystko No bez jaj, mam sobie ręcznie ustawiać cały czas zegar procka? Było na performance i zmieniłem na ondemand ale właśnie na razie zastępczo tak robię, dopóki temperatura jest poniżej 100st. to jest ok. Jednak bez sensu na dwie godziny ustawiać na 2GHZ a później znowu na 500mhz. Moja praca wymaga tego aby były uruchomione 2 a czasem 3 maszyny wirtualne i do tego eclipse i tomcat i buk wie co jeszcze, a tego wszystkiego na 500mhz nie pociągnę. W logach nic nie ma raczej ale w przypadku kiedy metalowa obudowa rozgrzewa się do tego stopnia że można się oparzyć to chyba o czymś świadczy (teraz już wiadomo czemu nie jest plastikowa ). Chyba w rtv euro agd sobie chłodziarkę pod lapka kupię (są takie po 80zł ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 teraz jest zima, śniegu jeszcze dużo, trzymaj laka na bałwanie to się nie poparzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2010 Nowe lapki tak mają tzn. trzeba je mocno katować, aby zaskoczył głośny wiatrak Też to zauważyłem. Jak lapek robi się gorący, wystarczy otworzyć w Forefoksie grupę zakładek i poklikać bez sensu na każdej z nich - i wiatrak wyje jak trzeba. Zauważyłem na lmsensors, że jeden z termometrów wskazuje zero stopni i właśnie zakatowanie procka przeglądarką sprawia, że magicznie pokazuje on 50-60 stopni i w konsekwencji wiatrak przyspiesza. Jeśli chodzi o podstawki chłodzące, to trzeba bardzo uważać - czasami zdarza się, że wiatraki są umieszczone akurat na wysokości cdromu, a procek się grzeje, bo termometry w obudowie wskazują 20 stopni. I nic dziwnego, skoro bez przerwy są ochładzane od dołu. Podstawkę trzeba włączać dopiero po "zapuszczeniu" się wiatraka w obudowie i to na najwyżej 10 minut, żeby znowu termometry nie zgłupiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 2, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2010 U mnie to zdecydowanie nie działa. EDIT - zabawy w biosie z ustawieniami trochę pomogły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levittoux Napisano Sierpień 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2010 Witam! Mam podobny problem z tx2650ew (różnią się tylko trochę z 2550). Grzeje się bardzo - stale ma temperaturę koło 70, a jeśli coś robię to szybko skacze wyżej. Często jest w stanie się przegrzać i wyłączyć na podstawowych czynnościach - używaniu flasha, kopiowaniu dużego pliku, rozpakowywaniu dużych archiwów. Nie ma praktycznie szansy, żeby obejrzeć do końca film 720p. Taki sam problem miałem na Sabayonie, którego dosyć długo uzywałem. Jeśli mogę zapytać qmica co zrobił w BIOSie, bo ja widze tylko jedną opcję związaną z temperaturą i manipulacja nią nie pomaga. Zainstalowałem najnowszą wersję BIOSu, niestety nowych updatów nie od dawna nie ma. Bardzo długo szukałem róznych opcji. Przeczytałem np, że czasem dodanie do opcji boota pci=noacpi pomaga, jak są bugi w BIOSie, ale niestety nie pomogło. Sensors-detect nie wykrywa niczego oprócz k10temp, które i tak jak już załadowane (co ciekawe mimo polecenia sensors-detect w pliku konfiguracyjnym mam # Run sensors-detect to generate this config file). W modłuach jest załadowane cpufreq_ondemand, więc powinien teoretycznie umieć zwolnić procesor. Generalnie nie mam już pojęcia co mógłbym jeszcze zrobić lub co zrobiłem źle w róznych próbach schłodzenia komputera może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, bo niestety na tym etapie Linux okazuje się być prawie bezużyteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Sierpień 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2010 Na Fedorze 12 mój tx2550 przy dłuższej pracy przegrzewa się i zdycha. Wiatraki działają ale z tego co zauważyłem to nie przyspieszają, tylko chodzą sobie na lekkim chodzie cały czas, muszę zmienić moc procesora do jakichś 500MHZ aby system się mi nie wywalił przez noc. Pytanie brzmi 1) Gdzie jest problem (jest już bug na bugzilli ale bez zainteresowania) 2) Jak przyspieszyć wiatraki? 1. Od roku nie kupuję sprzętu HP mam w domu dwa paviliony 17" i 15" - obydwa się przegrzewały, w obydwóch odkleił się układ bga w 17" dodatkowo padł układ zasilania i zagotowała się bateria w 15" dodatkowo cholera wzięła inwerter 2. Z tego co wyczytałem HP zrobiło łatę do biosu która reguluje/poprawia pracę wiatraków p.s. zapomniałem dodać że serwisant który robił mi lapki ( godny zaufania ) stwierdziła że i ich środowisku twierdzą że przyczyną przegrzewania jest min. źle zaprojektowana obudowa oraz oszczędności przy produkcji ( ciulowe kulki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levittoux Napisano Sierpień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2010 Wiem, że ten argument na forum linuksa może nie być dobrze widziany, no ale: pod Win 7 nie ma problemu - gorący jest, wiatrak wyje, ale się nie wyłącza (i na szczęście się nie spalił jak dotychczas), dlatego, przynajmniej w moim przypadku, myślę jednak, że problemem jest jednak system, a nie sprzęt (choć oczywiście nie przeczę, że może być dodatkowo źle zaprojektowany). Dzisiaj po updacie vlc sprawdziłem czy sprzęt pociągnie 1080p - film szedł ładnie, ale przez 5 minut, bo przy ponad 112C się wyłączył razem z komputerem. Z tego co czytałem to może być wina acpi, ale niestety nie widzę żadnych nowych patchów do biosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi