borzole Napisano Marzec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 Przeczytałem dzisiaj to o KDE: http://www.dobreprogramy.pl/Pulpit-semanty...Blog,16980.html i chce mieć aplikację o podobnej funkcjonalności w GNOME gnome-search-tool opera się na "find", "grep", "locate", ale jak przeszukiwać zawartość plików z openoffice, pdf, obrazów itp. ? Poproszę rekomendacje aplikacji (najlepiej konsolowe i okienkowe) - chyba Google Desktop coś takiego robiło, - ...next? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 Catfish ma też metodę Strigi. O to chodzi? I jeszcze beagle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 * catfish wyszukuje tylko nazwy plików, słabiutko * strings nie działa na dokumenty openoffica np. strings plik.odf | grep szukany_wyraz nic nie znajduje * za to beagle jest świetne, zupełnie o nim zapomniałem. - znajduje mi to co chciałem w ODF i PDF - cichutki ( inna aplikacje indeksując zajeżdżają mi dysk, a ta nie ) - nie trzeba czekać na zakończenie indeksowania - przeszukuje różna aplikacje, a nawet inne komputery jak mu pozwolić - przypadkiem trafiłem na informację, że należy włączyć parametr "user_xattr" przy montowaniu partycji (podobno będzie lepiej) jest git! dzięki! [EDIT] Jak się okazuje głównym komponentem magicznego wyszukiwania w KDE jest konsolowe maleństwo strigi + wiki (trzeba będzie to kiedyś obczaić). Teoretycznie korzysta z tego deskbar-applet w GNOME, ale na razie nie zachwyca trafnością (może coś indeksuje). Oczywiście to nie ma nic wspólnego z semantyką, bo o ile dobrze rozumiem tzn. możliwość wyszukiwania również po wyrazach o podobnym znaczeniu (nie mylę się ?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 The Beagle is dead. Rozwijany jest za to Tracker, ale wersja 0.6 w Fedorze jest już lekko stara. Za to 0.7 zapowiada się bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 Beagle, Tracker ...jeden pies O mamusiu! Nareszcie mogę przeszukiwać te wszystkie pdf ciułane przez lata na dysku. Koniec ze sprzątaniem katalogów (i tak nic z tego nigdy nie wychodziło). Tak pięknie wyszukuje, że chyba się rozpłacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 - cichutki ( inna aplikacje indeksując zajeżdżają mi dysk, a ta nie )No właśnie z powodu dużego obciążenia wycofano go z fedory. Kiedyś (chyba fc6) najczęściej pojawiającym się tematem na forum było jak wyłączyć beagled, bo zmula kompa. Teraz pewnie sporo się zmieniło i też maszyny są szybsze. Jak się okazuje głównym komponentem magicznego wyszukiwania w KDE jest konsolowe maleństwo strigi + wiki (trzeba będzie to kiedyś obczaić).No właśnie wcześniej pisałem o demonie strigi, a nie strings, który jest obsługiwany przez catfish. Chociaż ja tego nie używam i nie wiem jak to dokładnie działa. Jak włączyłem niedawno kde 4.4 na próbę to właśnie nepomuk mocno obciąża dysk skanując wszystko. Powinni postarać się o jakąś informację, żeby nie zniechęcić nowego, niedoświadczonego użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi