Skocz do zawartości

Kilka Pytań Od Zielonego

Lucjan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka pytań i problemów. Mam nadzieje że mi pomożecie.

1. Jak zainstalować aktualizacje?

Zainstalowałem kilka dni temu fedorę, i mam taką ikonkę na pasku na górze. No to klikam i tam jest ponad 500 aktualizacji. Daje by sie aktualizowało, wyskakuje po jakimś czasie błąd z komunikatem "Wystąpił wewnętrzny błąd. Wystąpił niespodziewany błąd bla bla bla...w szczegółąch mam:

Error Type: <class 'yum.Errors.RepoError'>
Error Value: Error getting repository data for installed, repository not found
  File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 3125, in <module>
    main()
  File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 3122, in main
    backend.dispatcher(sys.argv[1:])
  File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 699, in dispatcher
    self.dispatch_command(args[0], args[1:])
  File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 657, in dispatch_command
    self.update_packages(only_trusted, package_ids)
  File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 1948, in update_packages
    signed = self._is_package_repo_signed(pkg)
  File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 1437, in _is_package_repo_signed
    repo = self.yumbase.repos.getRepo(pkg.repoid)
  File : /usr/lib/python2.6/site-packages/yum/repos.py, line 121, in getRepo
    'Error getting repository data for $s, repository not found' $ (repoid)

Jak to mam zainstalować?

2.Trochę głupie pytanie ale szukałem w ustawieniach i nie znalazłem.

Jak wyłączyć okno logowania się do systemu? Jak włączam komputer, pokazuje się mój użytkownik i trzeba wpisać hasło. Jak wyłączyć to zabezpieczenie, żeby (_odrazu_ → od razu) ORT był pulpit??

3.W linuksie jest od razu zainstalowany firefox co jest dużym plusem. Gdy pisze coś (np ten temat) z polskimi znakami podkreśla mi jako błąd. Słownik jest ustawiony na inny język czy nie ma PL (_wogóle_ → w ogóle) ORT z wet wersji mozilli(3.5.4)??

4.Następne pytanie o mozille. Na XP jest tak że wcisne BACKSPACE to mi cofa do poprzedniej strony, tu tego nie ma. Da się to włączyc?

5. Mam kartę Radeon. Wiem że z yum nie ściągne sterowników, ogolnie z konsoli, trzeba jakieś otwarte czy coś. Próbowałem różnymi sposobami z neta i nie mogę za chiny zainstalować sterowników. Mam paczkę w formacie *.run. Klikam w to, niby instaluje ale pod koniec procesu instalacji jakiś błąð, z konsoli nie mogę sobie poradzić ;/

6.Wchodzę w katalogi na dyski, to mi się otwierają w nowych oknach. Gdzieś czytałem jak zmienić by się otwierały w tym samym ale nie mogę tego odszukać

Proszę o pomoc

1. Zamknij tą ikonę. Odpal terminal i jako root

yum update

W razie problemów daj jeszcze

yum clean all

2. Zobacz ten artykuł

3. Link

4. Tu nie wiem, a nawet nie wiedziałem, że w Xp takie coś jest.

[Edycja] Po poszukiwaniach: W nowej karcie Firefoxa wpisz about:config, znajdź browser.backspace_action i zmień wartość na 0

5. Dla F12 jedynie rozwiązanie to otwarte sterowniki, które powinny działać zaraz po instalacji systemu (już są zainstalowane). Napisz jaką masz kartę. Sprawdź czy na pewno akceleracja nie działa

glxinfo | grep -i render

Dobrze, że paczka run się nie zainstalowała, więcej szkody by narobiła.

6. System->preferencje->osobiste->zarządzanie plikami, zakładka "zachowanie" i zaznacz "otwieraj w oknie przeglądarki".

A jak sprawdzić co dokładnie jest w kompie? Np tą kartę graficzną bo wbijam w system-->info o komputerze to jest tylko ram, dysk, i procek, a tamtych brak. I się domyślam że przez konsole, a da się inaczej???

Dzięki WalDo, przydało się, Tobie Sokar620 też oczywiście, potem napisze co z tą kartą

A jakiś link do pakietu i jak zainstalować??

I mam nowy problem ;//

Włączam laptopa, pokazują się pazki i wszystko jak ma być, lecz brak ikonek na pulpicie i cały czas chce się uruchomić File Manager (pisze w pasku"uruchamianie...) i tego tyle ile pasek zmieści i tak ładuje nawet 30 min i nie może skończyć. Programy typu mozilla się nie uruchamiają. O co może biegać?

Edit:

Wpisałem ten kod:

glxinfo | grep -i render

i sie pokazało:

direct rendering: Yes
openGL render string: software rasterizer

Odnośnie nautilusa itp. Jako że używam KDE to trochę w ciemno. Zainstaluj

su -c "yum install mc"

Uruchom program w konsoli wpisując mc Przejdź teraz do katalogu domowego (/home/lucjan itp.), teraz do katalogu .gconf/apps (.gconf zaczyna się od kropki więc trzeba mieć włączone wyświetlanie ukrytych plików, w mc zrobisz to w opcje->konfiguracja). Ja usunąłbym katalogi nautilus nautilus-actions, ale poczekaj może ktoś używający Gnome wie w czym tkwi problem.

Grafika:

su -c "yum install mesa-libGL mesa-dri-drivers xorg-x11-drv-ati system-config-display"

Po instalacji Alt+F2 i uruchom system-config-display W zakładce Sprzęt skonfiguruj kartę graficzną, prawdopodobnie musisz odszukać radeon, ustaw sobie jeszcze rozdzielczość i daj OK, zresetuj komputer i sprawdź jeszcze raz glxinfo Jak nie wiesz jaką masz kartę to tak jak pisał thof, albo w tym wypadku

lspci | grep -i vga

wyświetli samą kartę graficzną.

Nikt nie podaje Ci linków do pakietów ponieważ instalujesz je za pomocą yum install pakiet1 pakiet2 ...Możesz też dać

su -c "yum install yumex"

i masz graficzne narzędzie do zarządzania pakietami, ale jeśli wiesz co chcesz zainstalować to w konsoli jest o wiele szybciej.

Kartę już obczaiłem, mam: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY

Ten pakiet co dałeś mogę instalować spokojnie na tej karcie??

A ten, w Ubuntu znalazłem coś takiego, że jak ruszałem jakimś oknem, to mi się robiło jak guma, wyciąga się to okno, takie ciągniste. Efekty wizualne po prostu takie już na najlepszym poziomie. Tu się da to włączyć? Bo fajny motyw z tym jest a na fedorze tego nie widzę

EDIT:

Odnośnie tego automatycznego logowania. Próbowałem tymi 3 komendami z linku edytować plik, tylko 2 i 3 się dało,lecz nie było tam tych linijek co trzeba do nich dopisać te dane. Po wpisaniu tego 2 kodu, po prostu dodałem całe te linijki na spodzie (nie wiem czy dobrze zrobiłem) i zapisałem. Lecz nic dalej trzeba to wpisywać. Innym sposobem co było wpisać

Jako root edytujemy plik /etc/gdm/gdm.schemas interesuje nas ta część pliku :

lecz pisze że nie mam dostępu...to sobie myślę że ręcznie to zrobię. Lecz plik tylko do odczytu, więc się go zapisać nie da... Co by tu zrobić z tym?

Dobra poradziłem sobie z tym logowanie, po zainstalowaniu paczki i zrobieniu testu karty z tematu o instalowaniu sterów do ATI wynika że dalej cos jest źle, i ta grafika 3D nie działa jak wchodzę w efekty puplitu

Efekty Ci nie działają, ponieważ musisz dalej skonfigurować kartę. Zainstaluj pakiety o których pisałem, odpal też konfigurację ekranu i zmień kartę na radeon. Teraz w konsoli zaloguj się na konto root (polecenie: su -) i

gedit /etc/X11/xorg.conf

W otwartym pliku, w sekcji "Device" dopisz opcje, żeby wyglądało to tak:

Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "radeon"
    Option         "AccelMethod" "EXA"  
    Option         "MigrationHeuristic" "greedy"
EndSection

Jeśli nie ma takich wpisów to dopisz do otwartego pliku jeszcze:

Section "Module"
    Load           "glx"
EndSection

Section "Extensions"
    Option  "Composite" "Enable"
EndSection

Reset i sprawdź ponownie glxinfo, efekty powinny działać jak otrzymasz: OpenGL renderer string: Mesa DRI... Teraz poradnik i Compiz Fusion

PS. Do edycji wszystkich plików w katalogu /etc (i nie tylko) trzeba mieć uprawnienia roota, dlatego wcześniej miałeś plik tylko do odczytu.

Jeśli stałoby się tak, że po restarcie będziesz miał tylko czarny ekran, to Alt+Ctrl+F6, logowanie jako root i

mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak

i reboot.

No to tak.

Zainstalowałem sterowniki, dodałem te linijki do pliku, wpisuje glxinfo wyskakuje mnóstwo różnych linijek z cyferkami i liczbami, z boku slow lub none. Szukam na początku tego OpenGL renderer string: Mesa DRI lecz znajduje tylko OpenGL renderer string: Software Rasterizer

. Direct rendering: yes. Efekty dalej domagają się 3D ;/ Nie wiem czy instalować mogę już to Compiz Fusion czy dalej coś kombinować z tym?

Nie wiem czy instalować mogę już to Compiz Fusion czy dalej coś kombinować z tym?

Nie, to jest straszy laptop, karta 16MB :D

Przy takich parametrach ja bym sobie odpuścił :) Compiz chyba potrzebuje sprzętowej akceleracji 3D a Ty masz programową.

Oczywiście próbować możesz jak nie masz nic lepszego do roboty, ale nie spodziewaj się super efektów jeśli coś ruszy.

Jak odpaliłem LiveCD ubuntu to działały te efekty bez problemów.

Aha czy KSM może mieć tu coś do gadania? Bo przed włączeniem laptopa w grubie dopisuje radeon.modeset=0 bo inaczej jest biały ekran

Zrobiłem aktualizację (co trwało ponad 2h [nie dawno instalowałem system]) i już nie musze do kernelu wchodzic i tego dopisywać. Działa również ta akceleracja, nic się nie tnie, śmiga pięknie.

Dzięki wszystkim za pomoc ;)