Skocz do zawartości

Wine I Office2007

maciej72

Rekomendowane odpowiedzi

A jakieś dodatkowe szczegóły?

Zainstalowałem fedore + wine + palyonlinux i w naiwnosci swojej po prostu ruszyłem:

wine setup.exe z płyty z Office2007.

Niby coś się zainstalowało, niby pojawiły się skróty w Applications, ale po uruchomieniu przy pomocy skrótu, coś tam pomieli, pomieli i nic. Teraz widze, że to chyba nie takie proste, a czasy kiedy chciało mi sie spędzać 2 dni na rozwiązywaniu tego typu problemów już mam za sobą.

Link do sposobu instalacji wine i PoL:

link

Maciej

Zainstalowałem fedore + wine + palyonlinux i w naiwnosci swojej po prostu ruszyłem:

wine setup.exe z płyty z Office2007.

Niby coś się zainstalowało, niby pojawiły się skróty w Applications, ale po uruchomieniu przy pomocy skrótu, coś tam pomieli, pomieli i nic. Teraz widze, że to chyba nie takie proste, a czasy kiedy chciało mi sie spędzać 2 dni na rozwiązywaniu tego typu problemów już mam za sobą.

Link do sposobu instalacji wine i PoL:

link

Maciej

Ja posiadam 32 bitową fedorę 12 i po zainstalowaniu WINE odpaliłem setup.exe i wszystko hula :) Musiałem tylko dodać dwie dll (Programy =>Wine=>Wine configuration=>Biblioteki i dodałem riched20 i riched32 dll

Teraz widze, że to chyba nie takie proste, a czasy kiedy chciało mi sie spędzać 2 dni na rozwiązywaniu tego typu problemów już mam za sobą.
Nie rozumiem, co takiego trudnego jest w uruchomieniu PlayOnLinux, kliknięciu na zainstaluj, wybraniu kategorii Biuro i Microsoft Office 2007 i postępowaniu zgodnie z kreatorem instalacji :?:

Z ciekawości zainstalowałem sobie PlayOnLinux i jestem pełen podziwu dla twórców, którzy proces instalacji uczynili jeszcze prostszym niż w CrossOffice (i w dodatku za darmo).

Na Fedorze 12, 64-bit pakiet MS Office2007 Home & Student instaluje się i działa poprawnie. Zero problemów.

Witam ponownie,

Wydawało mi się, że wszystko udało się zainstalować poprawnie. Niestety nie chodzi edytor równań. Niby odpala się i można coś tam napisać, ale po powrocie do PowerPoint nic nie widać. Wygląda na to, że brakuje czcionek symbol.ttf. Czy ktoś może wie jak to zainstalować?

Maciej

Witam,

Może przymarudzę trochę, ale po co MS Office 2007? OpenOffice.org ma na tyle duże możliwości, że prezentacje multimedialne z wzorami stworzysz bez problemu. I moim zdaniem wzory z edytora równań OO wyglądają dużo lepiej niż te z MS. Już całkowity hardcore (ale dający najlepsze rezultaty) jest Latex, w środowiskach naukowych stawiany zazwyczaj na pierwszym miejscu. Jeśli myślisz o profesjonalnie wyglądającej prezentacji najlepiej (choć największym nakładem czasu) zrobisz ją w Latex z pakietem Beamer (wpisz w googlach "prezentacje latex").

Pozdrawiam,

Es.

Może przymarudzę trochę, ale po co MS Office 2007?
Np. na OOo formuły w arkuszach kalkulacyjnych na pewno nie będą się poprawnie zachowywać.

Jeśli działamy od razu na OOo, to wszystko pięknie. Gorzej jeśli np.klient przyśle coś w skomplikowanym arkuszu albo jakaś dajmy na to unijna instytucja przyśle do wypełnienia "kratki" naszpikowane formułami, zakręconymi wzorami itp :)

Czy ktoś może wie jak to zainstalować?
Szukamy...

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=5021

No tak ale tutaj kolega wspomina o PowerPoincie i edytorze wzorów. A unia sama zachęca do OS więc można zacząć wymagać arkuszy w OO.org (tak wiem idealista ze mnie, ale byłoby super).

Es.

Nie lubię, jak się komuś wciska Open Office na siłę. "Fanatyzm gorszy od faszyzmu" :P

Chce używać MS Office to jego sprawa. Ma konkretny problem do rozwiązania -pomóżmy rozwiązać. Nie zaczynajmy znowu dyskusji po raz setny co jest lepsze , komu to ten cały MSO tak naprawde potrzebny, komu wersja student, a komu OO wystarczy.