Skocz do zawartości

Jak Przenieść /home Na Inną Partycję?

suawo

Rekomendowane odpowiedzi

To tak z literatury, jak się zresztą dobrze zorientowałeś...

Mam jeszcze jeden problemik oślołączkowy: gdzieś było polecenie do wyczyszczenia partycji zerami przed jej użyciem na nowo. Czyli bez formatowania, stare pliki nadpisać i dopiero kopiować nowe. Jakoś z wykorzystaniem /dev/zero: chyba cat /dev/zero /sda6 ? Czy może po prostu skopiować /home na jakieś stare dane i się nie martwić?

Czy może lepiej za pomocą mv przerzucić /home i zaktualizować fstab. Poza tym, czy muszę wcześniej zamontować jakkolwiek tę nową partycję, żeby ją wyczyścić i przekopiować/przenieść /home? Czy moźna bezpośrednio przenieść za pomocą mv /home /dev/sdaX, czyli używając nazwy pliku urządzenia i potem ją podmontować i na stałe dopisać do fstab?

Jeden problem jeden wątek.

Samo zerowanie nic nie da. Jak już chcesz zakopać jakoś te dane to cat /dev/random > /dev/sda6 i później nullami w ten sam sposób. Taki backup lepiej robić rsync, poczytaj man rsync lub poszukaj na forum. Wypadałoby zamontować :) i używanie mv to głupi pomysł.

Jeden problem jeden wątek.

Samo zerowanie nic nie da. Jak już chcesz zakopać jakoś te dane to cat /dev/random > /dev/sda6 i później nullami w ten sam sposób. Taki backup lepiej robić rsync, poczytaj man rsync lub poszukaj na forum. Wypadałoby zamontować :) i używanie mv to głupi pomysł.

Widzę, że kolega poważny. Jakiś serwerowiec, admin korporacyjny systemu rozproszonego i to podwójnie wirtualnego na dodatek. A ja tylko skromnie chcę sobie na swoim lapku przenieść /home na większą partycję, żeby mieć więcej miejsca po prostu. Oczywiście można sobie rsync-ować i jak już się przepisze i sprawdzi jakąś checksum-ą dodatkowo, to ewentualnie skasować oryginał... ale po co? mv naprawdę wystarczy /zaraz tam 'głupie'/. Ok, moja wina, że nie nakreśliłem celu. Ale dzięki za cat /dev/random... i że zamontować... Tak naprawdę, to nulle podobno dobre dla dysku || partycji z higienicznego punktu widzenia.

B)