Skocz do zawartości

Czy Kompilować Jajo ?

endrjun

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, więcej roboty niż to warte. Ostatnio kompilowałem jajo ze 4 lata temu dla bootsplasza, to przy okazji ściągnąłem sobie nowsze. Chociaż pościągałem łatki dla desktopa, to system ani drgnął. Możliwe, że działąjący Gnome, Open Office i Firefox obciążają procka tak bardzo, że czego bym nie zrobił z Kernelem, to i tak nie będzie tego widać.

Zresztą wówczas normalny człowiek jeszcze nadążał ze zmianami w jajku. Teraz nawet nie próbuję czytać changeloga.

Warto tylko wtedy, jeśli zaraz po wyjściu stabilnej wersji, chcesz mieć już najnowsze te jądro, nie czekając na te z repo. Obecnie jajka bazują już na zasadzie modułów - coś jest potrzebne to się załącza, jak nie jest to nie załącza :-) Co innego, gdyby wszystko było wkompilowane na sztywno :-) Generalnie póki używałem jeszcze Debiana, to jaja kompilowałem, ale z perspektywy czasu to nie widzę zbytniego sensu tego procederu. Można jajko tą metodą odchudzić, bo jak ktoś nie potrzebuje, to na co mu moduły np. bluetooth, IrDa czy inne cuda, ale na wydajności raczej nie zyskasz. A tak naprawdę to lepiej te rzeczy zostawiać, bo kto wie jakie peryferia jeszcze w przyszłości pod maszynę podepniesz.

Nie warto.

Poza tym F13 jest optymalizowane pod Atomy, choć nawet na Pentium III powinno dobrze działać.

Właśnie chodzi mi o tę optymalizację.

Czy P4 2,4 GHz z Hypertreading (dwa rdzenie logiczne) jest w pełni wykorzystane?

Włączyłem irqbalance, ale manager usług je odrzuca.

Która wersja Fedory będzie optymalna dla tego procesora?

Co do PIII z 512MB RAM i F12 to na drugim kompie śmiga, choć niezbyt szybko.

Częściowo to wina dysku WD 40GB 5400 ppm.

Ale da się pracować. Może F13 będzie szybsza?

Włączyłem irqbalance, ale manager usług je odrzuca.
Ja też nie używam na dwurdzeniowym procku, bo przecież kernel radzi sobie z równomiernym obciążeniem. Co do optymalizacji to przecież kompilacja jądra nic nie da. Zresztą odpal jakąś aplikację wielowątkową i poobserwuj obciążenie, podobnie z jednowątkową i zobaczysz jak po pewnym czasie obciążanie jest przerzucane z jednego rdzenia na drugi.